Strona 147 z 182 PierwszyPierwszy ... 4797137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,461 do 1,470 z 1819

Temat: Alfa Giulia w 2014?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Na pewno trzeba liczyć na ceny pokroju BMW, Audi, Merc.
    Jesli mówimy o najtańszym modelu w cenie najtańszej serii 3 np to giulia już na starcie będzie skazana na porażkę. Podstawowy model z lichą benzyną nie powinien kosztować więcej jak 85k PLN .Niestety, ale nawet jeżeli alfa będzie oferowała super technologie i super design to i tak dopiero zacznie budować wizerunek elitarności.Nie może sobie pozwolić na szybowanie cen na poziomie klasy premium,bo w ogóle nie przyjmie się na rynku.Premium jest zarezerwowane dla Audi,BMW i Mercedesa.Tak myslą ludzie i prędko ten poglad się nie zmieni . Nie ma co próbować zmieniać tego myslenia tylko budować wizerunek dobrymi nie tuzinkowymi autami, a przydomek premium sam się znajdzie.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 09-05-2014 o 02:59

jersey
    Gość

Domyślnie

85 tysięcy będzie "too cheap" dla ludzi w których Alfa celuje. I mówię to całkiem serio, bo moja firma pracuje dla na prawdę bogatych klientów z całego w sumie świata. Pojęcie "za tanie" jest dla nich całkiem realne i oczywiste.

To co prezentujesz to raczej typowo Polskie podejście. Ma być i tanio i prestiżowo. Cena jest częścią bycia prestiżowym towarem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja się zgadzam - tylko Alfa musi być PORZĄDNIE zrobiona. Często słyszy się "stękanie", że Maserati super, ale serwis to w Warszawie tylko... Droga Alfa mogłaby więc uszczknąć trochę rynku Maserati - o ile dilerzy i serwisy nie wyzioną ducha do tego czasu .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Cena jest częścią bycia prestiżowym towarem.
    Zgadzam się, tylko ,że alfa wcale nie jest ani prestiżowym towarem, ani nie ma prestiżowej renomy/otoczki.Na to trzeba sobie zapracować,poza tym średnia klasa alfy jest nieobecna już od 3 lat.Nagle pojawia sie na rynku coś zgrabnego,bliżej nie znanego pt.Giulia i liczy sobie 120k za najtańszy model. Jaka będzie pierwsza reakcja nie tylko Polaków? :" pogieło chyba,przecież za tą kasę mogę miec BMW, które jest mega,bo to w końcu przecież bmw, (które notabene wcale nie jest takie mega jeśli rozmawiamy o serii 3)".Tu chodzi o już wypracowaną pozycję, a nie o " robimy cene,bo bogaci powiedzą ,że za tanio". Giulia powinna celować w lukę pomiędzy mondeo/insygnią/passatem/peugotem ,a własnie bmw ,audi i mercem. No i przede wszystkim musi wyglądać na droższą niż jest, a nie odwrotnie.

Tyle w temacie.

PS.Popatrzcie sobie na nową mazdę 6.Ładne to to,sprawia wrażenie bogatego auta ( choć w jeździe rozczarowuje przynajmniej mnie),ceny ma całkiem przystepne ,bo już za 82k mozna sobie ją zafundować, i tylko lepszych silników jej brak.Jeździ tego sporo,a będzie jeszcze więcej.Sukces? Oczywiscie.

PS2.Ci bogaci,a nie średnia zamozniejsza klasa, nie patrzą ani na segment klasy średniej,a ni tym bardziej na alfy.Klasa średnia wyższa oraz luksusowa to ich target + duże suvy lub coś z GT.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 09-05-2014 o 08:28

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Zgadzam się, tylko ,że alfa wcale nie jest ani prestiżowym towarem, ani nie ma prestiżowej renomy/otoczki.Na to trzeba sobie zapracować,poza tym średnia klasa alfy jest nieobecna już od 3 lat.Nagle pojawia sie na rynku coś zgrabnego,bliżej nie znanego pt.Giulia i liczy sobie 120k za najtańszy model. Jaka będzie pierwsza reakcja nie tylko Polaków? :" pogieło chyba,przecież za tą kasę mogę miec BMW, które jest mega,bo to w końcu przecież bmw, (które notabene wcale nie jest takie mega jeśli rozmawiamy o serii 3)".Tu chodzi o już wypracowaną pozycję, a nie o " robimy cene,bo bogaci powiedzą ,że za tanio". Giulia powinna celować w lukę pomiędzy mondeo/insygnią/passatem/peugotem ,a własnie bmw ,audi i mercem. No i przede wszystkim musi wyglądać na droższą niż jest, a nie odwrotnie.

Tyle w temacie.

PS.Popatrzcie sobie na nową mazdę 6.Ładne to to,sprawia wrażenie bogatego auta ( choć w jeździe rozczarowuje przynajmniej mnie),ceny ma całkiem przystepne ,bo już za 82k mozna sobie ją zafundować, i tylko lepszych silników jej brak.Jeździ tego sporo,a będzie jeszcze więcej.Sukces? Oczywiscie.

PS2.Ci bogaci,a nie średnia zamozniejsza klasa, nie patrzą ani na segment klasy średniej,a ni tym bardziej na alfy.Klasa średnia wyższa oraz luksusowa to ich target + duże suvy lub coś z GT.

1. Polska to ani dla BMW, ani tym bardziej dla Alfy (bo u nas się zawsze niemieckie będzie sprzedawać) żaden rynek docelowy - Sergio bardziej będzie interesować, jak się Alfa będzie sprzedawać we Włoszech, UK, Francji, Niemczech i USA. Na wszystkich tych rynkach pozycjonowanie Alfy nie wygląda źle.
    2. Mazda 6 - BARDZO ładna zewnątrz, w środku gorzej, jak to u Japończyków, nie sprawia w ogóle wrażenia bogatego samochodu (ot, Mazda). Czy to taki duży sukces? Na pewno tego sporo mniej niż Passatów. I nawet, gdyby kosztowała 70 tys., byłoby dokładnie tak samo.
    3. Masz na myśli bogatych w Polsce. Jak przeglądam forum Alfy w UK, jest tam sporo ludzi, którzy piszą, że nie chcą kupować nowego Jaga (więc ich stać) ani BMW, tylko czekają na nową Alfę. Na Zachodzie są ludzie, którzy chcą się wyróżniać, a żaden samochód z wielkiej trójcy im tego nie zapewni.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 09-05-2014 o 08:36

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Polska to ani dla BMW
    Nigdzie nie napisałem,że alfa dla Polski.Cały czas mam na mysli całą Europę.

Powiedz szczerze : dałbyś 120k czy nawet więcej za podstawową alfę, gdzie po doposażeniu kwota wyniesie pewnie 150, a z flagowym silnikiem ze 180k ?

To juz przedział doposazonego premium średniej klasy lub podstawowego premium wyższej klasy. Mi by ręka zadrżała by dać taką sumkę za alfę,chocby i poczyniła wielkie postepy wobec 159. Zresztą jako posiadacz 159 z zupełną szczerością powiem,że tych 120k pln ( bo tyle mniej więcej ta wersja jako nowa kosztowała),też bym nie dał za 159.To auto nie jest tyle warte i obawiam się ,że w Giuli ten mankament będzie jeszcze bardziej pogłebiony. Nastapi przewartosciowanie według tego co Sergio wygaduje.

CO do Europejczyków i ich gustu: i u Niemców i i Brytolów najwięcej jeździ BMW,potem Audi (jeżeli mówimy o przedziale cenowym premium),a to są największe rynki zbytu aut klasy średniej w Europie,żadna alfa tu nie namiesza nawet zamętu nie zrobi ,od po prostu będzie taką ciekawostką. Przykładem może być infiniti Q50: taki wynalazek,celujący w wielką trójkę, tylko jakoś sprzedazowo się nie popisuje,a i powoli awarie wychodzą tego promu kosmicznego.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 09-05-2014 o 08:55

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Moja Giulietta wg cennika kosztowała 102 tys. zł (dostałem bardzo dobry rabat, ale fakt jest faktem) - Golfa miałbym sporo taniej, prawda? Za te pieniądze miałbym BMW1 albo Audi A3. BMW1 nie jeździłem, ale mi się nie podoba, a nowym A3 jeździłem i uważam je za chłam (kompletnie nie warte swojej ceny, gdybym był zmuszony wybierać między dwoma, brałbym Golfa bez wahania). Jak pisałem w innym miejscu, może teraz skusiłbym się na Volvo V40, ale ono jest sporo droższe. A widać ich trochę na ulicy. Czyli jednak ludzie z kasą niekoniecznie muszą chcieć coś z Niemiec.
    To, że u Niemców jest najwięcej niemieckich samochodów, to oczywiste. Gdybym był Czechem, to pewnie bym jeździł Skodą. Wiadomo, że Alf nigdy nie będzie więcej niż BMW, czy Audi - tego się nie przeskoczy - ale Ałdi sprzedało chyba w zeszłym roku 1,5 miliona samochodów, a Sergio chce, żeby Alfa docelowo sprzedawała 400 tys. - więc prawie 4 razy mniej. Mnie bardziej zasmuciło, że w Mediolanie Alfa to naprawdę rzadki widok.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 09-05-2014 o 09:00

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Ok,ale musiałeś dostać dobry rabat.Sam się interesowałem nowymi alfami i rabat na poziomie 15 tys nie był czymś wyjątkowym. Poza tym 100k za compact ? OJ...

Co do Volvo: według mnie najlepszy compact w swojej klasie.To już półka wyżej jak dla mnie,ale o ile warty pod 80k ,bo tyle kosztuje najtańsze, o tyle ponad 100 już totalnie nie,ale są i tacy ,którzy kupią A klase A45AMG za 180k .
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 09-05-2014 o 09:04

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Co do 100 tys. za kompakt: ja zawsze powtarzam, że kupiłem najlepszy dla siebie samochód po tej stronie cenowej Maserati Ghibli (no, może wyjąwszy Volvo V40 właśnie), więc Julka była warta każdej złotówki . W tej klasie jedynym samochodem, który wnosi istotną wartość dodaną jest BMW1 z RWD. Reszta to już bardziej kwestia upodobań.

Tak samo, jak wolałbym zapłacić te 300 tys. czy ile on kosztował, za Citroena C6 niż kupować coś z Niemiec - ten samochód nadal na mnie robi wrażenie, a wszystko z wielkiej trójcy żadnego...

Ale Volvo, które mnie interesowało, przebiło w cenniku chyba 130 tys. . Wracając do tematu: jeśli Giulia byłaby "najlepsza w swojej klasie", to nie mogłaby kosztować tych 120 tys.?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Jesli mówimy o najtańszym modelu w cenie najtańszej serii 3 np to giulia już na starcie będzie skazana na porażkę. Podstawowy model z lichą benzyną nie powinien kosztować więcej jak 85k PLN .Niestety, ale nawet jeżeli alfa będzie oferowała super technologie i super design to i tak dopiero zacznie budować wizerunek elitarności.Nie może sobie pozwolić na szybowanie cen na poziomie klasy premium,bo w ogóle nie przyjmie się na rynku.Premium jest zarezerwowane dla Audi,BMW i Mercedesa.Tak myslą ludzie i prędko ten poglad się nie zmieni . Nie ma co próbować zmieniać tego myslenia tylko budować wizerunek dobrymi nie tuzinkowymi autami, a przydomek premium sam się znajdzie.
    dobrze gadasz,zgadzam się z tym,a jeśli chodzi o audi to płaci się fortunę za 4 kółka,jeździłem swojego czasu i vw i audi ,także jak dla mnie audi jest przereklamowane i na pewno audi a 3 nie jest lepsze od golfa,powiem więcej golfem lepiej mi się jeździło niż audi.Czy to Audi ,czy to VW,Skoda nie umywają się do jazdy Alfą -przyjemności,komfortu,frajdy z jazdy żadne z tych aut mi nie dało tyle ,co moja 156 i jeśli miałbym znowu wrócić ,to był by to krok w tył.
    Wracając do tematu: jeśli Giulia byłaby "najlepsza w swojej klasie", to nie mogłaby kosztować tych 120 tys.?
    pewnie,że mogła by
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 09-05-2014 o 09:21