Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Więc już sam nie wiem w co wierzyć.
    Masz dwie opcje:
    - wierzyć w to, że polscy handlarze mają dostęp do floty wycofanych z eksploatacji samochodów poleasingowych, w idealnym stanie technicznym, z niskimi przebiegami, które durne firmy w Niemczech, Francji, Belgi czy Włoszech wystawiają za 60% ceny rynkowej na tamtejszym rynku i odganiając tłumy rodaków tylko czekają na handlarzy z Polski, którym dodatkowo do auta dodadzą jeszcze skrzynkę szampana. Dzięki temu polski handlarz targa takie auto za pół darmo, machnie ściereczką z kurzu i wystawa na Otomoto z marżą, po przerejestrowaniu, kosztach sprowadzenia i opłaceniu taniej niż Niemiec u siebie na Mobile.de.
    - wierzyć w to, że sprowadzane ulepy klepane z przystanku, z astronomicznymi przebiegami, są "korygowane" pod wymogi potencjalnego klienta, który chce auto bezwypadkowe, z przebiegiem poniżej ok. 170 000 km i za max 20 000 zł (bo jego zdaniem więcej ten samochód nie jest wart i w takim przypadku lepiej kupić gulfa).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Karniowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 SW 2,4jtd, jest alfa romeo 147 1,9 jtdm 16v 150km, alfa romeo 159 2.4jtdm q-t

Domyślnie

czyli czeba załozyc, ze auto na bank krecone?
    bo ja naprzykład mam dwa samochody i oba disle, i jak złończe przebieg obu to wychodzi mi, że robie z 10-12tys rocznie i ja za 10 lat zrobie 120tyskm przebiegu. To ktoś mi nie uwierzy w taki stan rzeczy. Dlatego z moge wnioskowac, że to może nie jest krecony. Lecz wiadowo jakie sa realia i opinie handlarzy
    Ostatnio edytowane przez krzysiekhihi ; 10-02-2018 o 08:32

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ja również robię max 10kkm rocznie i do tego włożyłem w auto drugie tyle, za ile je kupiłem i pewnie nikt w to nie uwierzy jak będę sprzedawał. Ale jak to mówią, u Niemców inaczej się jeździ, tam nowego diesla kupował raczej ktoś, kto dojeżdżał do pracy powiedzmy 50-100km dziennie więc ten dojazd miał być ekonomiczny. To takie opowieści ludowe ale porywa się to raczej z tym co widać, jak chcesz auto kupić bezpośrednio tam - przebiegi w takich autach są zdecydowanie wyższe, niż w tych sprzedawanych u nas, które stamtąd przyjechały
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

I większość Niemców też robi 10-12 kkm rocznie, bez względu czy diesel czy benzyna. Tylko, że takie z niskim przebiegiem kosztują wyjściowo kilkadziesiąt procent więcej niż te oferowane już w Polsce po sprowadzeniu. Aby zarobić handlarz musi kupić model który jest wystawiony znacznie taniej niż średnia cena rynkowa w Polsce. A wystawiony znacznie taniej może być z kilku powodów... Np. jest uszkodzony, ma przebieg znacznie powyżej normy, jest ponadnormatywnie zużyty lub ma inne wady powodujące znaczny spadek jego wartości. Wiele samochodów które do nas trafia, mają np. uszkodzony DPF. Ten kwalifikuje się do wymiany, ale wymiana droga i nieopłacalna, bo samochód ma już swoje lata. A przeglądu nie przejdzie. Handlarz odkupuje za pół darmo jako zepsuty, wycina DPF (bo w Polsce nikt tego nie sprawdza) i wystawia ofertę. Taki samochód ma szanse mieć mały przebieg i być bezwypadkowy, a jak się dobrze trafi, to poza tą jedną usterką będzie dodatkowo sprawny.

Nikogo nie zastanawia, że w Europie zachodniej 159-ki są znacznie bardziej cenione niż w Polsce, a mimo to do nas ciągle trafiają tanie perełki z oryginalnym przebiegiem i bezwypadkowe?

Użytkownik Świeżak Avatar Luki78
    Mieszka w
    PJA
    Auto
    159SW 1,9 JTDm 16V '08r. Ducato III 2,3 D '07r., Twingo 1,2b '12r.

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiekhihi Zobacz post
    czyli czeba załozyc, ze auto na bank krecone?
    bo ja naprzykład mam dwa samochody i oba disle, i jak złończe przebieg obu to wychodzi mi, że robie z 10-12tys rocznie i ja za 10 lat zrobie 120tyskm przebiegu. To ktoś mi nie uwierzy w taki stan rzeczy. Dlatego z moge wnioskowac, że to może nie jest krecony. Lecz wiadowo jakie sa realia i opinie handlarzy
    Niestety na zachodzie nikt nie kupuje diesla by robić tak jak w Polsce 10tkm rocznie. Jak kupowałem swoją to po 4 latach miała 160tkm. Tam diesel musi jeździć - podatki są wyższe. Moim zdaniem na zachodzie 30tkm rocznie to minimum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Karniowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 SW 2,4jtd, jest alfa romeo 147 1,9 jtdm 16v 150km, alfa romeo 159 2.4jtdm q-t

Domyślnie

Koledzy byłem dziś po nią i ja kupiłem.
    Nie wiem czy przebieg jest prawdziwy.
    Ale auto na przeglądzie wyszło bardzo dobrze.
    Wycieków brak, luzow brak, hamulce super ręczny prawy trochę słabszy
    Ogólnie Nowe tarcze założone i klocki.
    Korozji nadmiernej nie zauważyłem, tylko w typowych miejscach, sanki jakiś wahacze
    Silnik i skrzynia pracują dobrze.
    Skrzynia wydaje mi się że nawet lepiej jak w poprzednim
    Aucie co oglądałem z przebiegiem 230tyskm
    Błędów na kompie brak, coś tam od ABS było w pamięci.
    Malowany był prawy tylnyo błotniki z szpachlowa.
    Plus drzwi tylne i przednie prawe, ale raczej druga warstwa lakieru. Ale ogólnie auto ładnie utrzymane. Malowane raczej nie u nas bo nie było swierze
    Jak się będzie sprawować czas pokaże.
    Narazie z powrotu 200km do domu byłem zadowolony
    Aga auto jest że szwajcari nie Niemiec
    Ostatnio edytowane przez krzysiekhihi ; 10-02-2018 o 18:26

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

Na 159 się nie znam zbyt dobrze, ktoś widział bądź ma jakieś ciekawe spostrzeżenia ?
    Otomoto:
    6019755855
    Temat z pomocą w for.reg. małopolska kuleje, więc chyba nie warto nikogo prosić o oględziny

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Niestety na zachodzie nikt nie kupuje diesla by robić tak jak w Polsce 10tkm rocznie.
    Mity. Nie każdy Niemiec to wzór racjonalności i tak samo jak Polak kupuje samochód za pieniądze których nie ma, po to by imponować ludziom których nie lubi. Jest moda na diesla to kupuje nawet jakby miał generować nie wiadomo jakie koszty. Tylko, że takie diesle z małym przebiegiem nie trafiają do Polski. Handlarze ich nie sprowadzają bo cena zakupu jest zbyt wysoka, przewyższająca średnią wartość rynkową takiego samochodu w Polsce. Stąd do nas trafiają przeważnie wyeksploatowane, intensywnie użytkowane modele i biorą się bzdury, że każdy Niemiec nawet jak nie ma gdzie jeździć to będzie jeździł w kółko bo "diesel musi jeździć". Wnioski oczywiście z tego takie, że albo bierzesz model z przebiegiem 320 000 km, albo go sobie skręcasz na 120 000 km bo inne nie istnieją - co jest nieprawdą. Istnieją, tylko trzeba za nie zapłacić 140-160% średniej ceny rynkowej takiego egzemplarza w Polsce.

Na 159 się nie znam zbyt dobrze, ktoś widział bądź ma jakieś ciekawe spostrzeżenia ?
    Czy przypadkiem poduszka kolanowa kierowcy nie powinna być w kolorze jasnym?
    Ostatnio edytowane przez dpar ; 11-02-2018 o 08:58

Użytkownik Świeżak Avatar Marek_Olsztyn
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V sportwagon i Omega FL z22xe

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Mity. Nie każdy Niemiec to wzór racjonalności i tak samo jak Polak kupuje samochód za pieniądze których nie ma, po to by imponować ludziom których nie lubi. Jest moda na diesla to kupuje nawet jakby miał generować nie wiadomo jakie koszty. Tylko, że takie diesle z małym przebiegiem nie trafiają do Polski. Handlarze ich nie sprowadzają bo cena zakupu jest zbyt wysoka, przewyższająca średnią wartość rynkową takiego samochodu w Polsce. Stąd do nas trafiają przeważnie wyeksploatowane, intensywnie użytkowane modele i biorą się bzdury, że każdy Niemiec nawet jak nie ma gdzie jeździć to będzie jeździł w kółko bo "diesel musi jeździć". Wnioski oczywiście z tego takie, że albo bierzesz model z przebiegiem 320 000 km, albo go sobie skręcasz na 120 000 km bo inne nie istnieją - co jest nieprawdą. Istnieją, tylko trzeba za nie zapłacić 140-160% średniej ceny rynkowej takiego egzemplarza w Polsce.

Czy przypadkiem poduszka kolanowa kierowcy nie powinna być w kolorze jasnym?
    Ja kupiłem auto od polaka, pierwszego właściciela z potwierdzonym przebiegiem 114 tys km z 2007. Wiec można- tylko trzeba szukać do skutku nawet 6 miesiecy i wiecej. Auta z importu nigdy nie kupię bo szkoda kasy. W Polsce dobre auta są dużo tańsze niż za granicą. Mam znajomych prezesów, którzy kupują mocne diesle VW, forda czy renault i później jeżdżą nimi po 6 tys rocznie a po 5 latach jak się leasing kończy biorą nowe. To dowód na to, ze w Polsce też się da takie kupić.

Marek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Karniowice
    Auto

Domyślnie

mnie akurat zależało, abym nie musiał na początku poza jakaś wymianą olejów rozrządu zbytnio inwestować. Chciałem model z silnikiem 2,4 i w automacie. Dużo czytałem o automatach bo w osobówce nie miałem ma w ciężarówce i jazda to bajka. Dlatego szukałem z jak najmniejszym przebiegiem, aby mi taka skrzynia wytrzymała trochę, czy taki przebieg jest jaki jest w tym aucie co kupiłem, nie wiem, każdy mów, że nie, bo od handlarza to na 100% kręcony. Ważne ze wszytko działa na obecną chwile. Środek tez nie wykazuje jakiegoś nadmiernego zużycia. Było malowane ale coś za coś. Taniej ale z jakąś tam naprawa blacharską. Ogólnie bez rdzy i bez nakładów na obecna chwile, z zawieszeniem, hamulcami, czy też wyciekami.
    Aby nic nie wyszło w późniejszym czasie z automatem który teraz pracuje dobrze. Pan handlarz jak go zobaczyłem to z wyglądu typowy CWANIAK, ale nie robił problemów, żeby auto posprawdzać jak i gdzie chciałem. Co do przebiegu to się zaklinał, że oryginał. Ale nawet jak coś cofnął, to nie widać po tym modelu tego. Czy jak ma naprawdę z 250 przebiegu to eliminuje takie auto to sprzedaży? Wiadomo nikt nie lubi żeby robić go w wała, ja też nie. Z przebiegiem poprostu boje się o skrzynie automatyczna bo z lektur wynika, że po 200tyskm szykują się inwestycje z taka skrzynia. No czas pokarze jak mi ten zakup wyszedł, czy mi nie będzie się nim odbijać, oby nie