Mam pytanie bo przymierzam sie do ustawienia rozrządu ale chciałem sie dowiedzieć wczesniej czy po zdjeciu tej płaskiej osłony da sie poruszyć napinacz paska ? bo u mnie ani drgnie i zastanawiam sie czy to jest normalne?
Mam pytanie bo przymierzam sie do ustawienia rozrządu ale chciałem sie dowiedzieć wczesniej czy po zdjeciu tej płaskiej osłony da sie poruszyć napinacz paska ? bo u mnie ani drgnie i zastanawiam sie czy to jest normalne?
Ani drgnie przy próbie poruszenia ręką? To normalne, ma mocną sprężynę, a jeśli nie da się poruszyć kluczem (trzeba mieć lub zrobić specjalny "przyrząd") to bardzo nie dobrze.
Żeby mieć dobry dostęp trzeba odkręcić górną plastikową i dolną metalową osłonę. Napinacz jest w połowie tych osłon.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Znaczy chciałem go nagiąć siłą ręki trzymając śrubokręt ale nie dało się, myslałem ze chociaż troche drgnie, o jakim specjalnym przyrządzie mówisz?
Kawałek płaskownika z dospawanymi dwoma bolcami na rozstaw otworów w napinaczu, bez niego trudno ustawić napięcie i jednocześnie dokręcać śruby.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Mozna użyć tez klucza do szlifierki kątowej jak sytuacja zmusi![]()
Nadaje się?
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Nie idealnie ale dasz rade. Potrzeba tylko w miarę silnej ręki i pomocy drugiej osoby do dokręcenie śruby.
Napinacz napina się dość ciężko, właśnie po to jest ten "specjalny" przyrząd. Najlepiej zrobić go sobie samemu dospawując pręty do płaskownika, wtedy można ładnie naciągnąć i dokręcić.
Pytam dlatego bo czasem przy rozruchu silnik uruchamia sie jak diesel czyli takie wibracje i dużo głośniej warczy przy dodawaniu gazu wolno sie wkręca i wolno spada z obrotów a czasem uruchamia sie cicho i miękko . Dziś zrobiłem test i podczas głosnego rozruchu przerwałem uruchamianie i zaraz znowu przekręciłem kluczyk i już odpalił jak benzynka czyli miękko i cicho , czy to może być napinacz ?
W 3.0 napinacz paska wielorowkoego jest z samo regulatorem i go nie napniesz, ale sprawdzić najłatwiej zdejmując pasek i sprawdzając poszczególne rolki, chociaż wątpię aby to było winowajcą takiego rozruchu.