Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 567891011121314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 164

Temat: GME 2.0 MultiAir

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post

Nie zmienia to trochę faktu, że to zalecenie a nie wymóg i silnik się nie rozleci i nie będzie brał 1l oleju na 1000km.
    Silnik wytrzyma oczywiście ostre traktowanie od początku ale kwiatki wyjdą przy większym przebiegu - wcześniej zacznie brać olej i w większych ilościach niż jakby był normalnie ułożony.

Mój znajomy pochwalił się ostatnio nowym nabytkiem - Audi TT 2.0 TSI 2016 r. salonowy, fajny wozik, manualna skrzynia. Pierwszy właściciel wymieniał silnik przy 4 tys. km. Powiecie że to TSI, niemieckie partactwo itd. Biorąc jednak pod uwagę, że samochód później zaliczył jeszcze 3 wypadki/kolizje jest duża szansa, że ostro jeżdżący kierowca pomógł mu się rozlecieć.
    Silnik Alfy będzie pewnie trudniej załatwić, bo tamte cholerstwo kręciło się do 7 tys. i jeszcze nie było odcinki a w Giulii już kończy się zegar

Użytkownik Ogier Avatar Mandus
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    STELVIO First Edition

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post

Audi TT 2.0 TSI 2016 r. salonowy, fajny wozik, manualna skrzynia. Pierwszy właściciel wymieniał silnik przy 4 tys. km.
    To aż tyle wytrzymał? Jestem pod wrażeniem.
    Niemal wszystkie silniki, jakie by nie wziąć do porównania z TSI - będą lepsze. I to jest argument, że choćbyś zagłaskał i docierał taki silnik, to i tak się rozleci.

Żeby nie bić piany wkoło - nie chodzi o to, że mamy siadać i pałować silnik do odcinki od pierwszego kilometra - po prostu ja każdym nowym nabytkiem jeżdżę z głową - ciesząc się z niego, nie forsując za bardzo, ale też nie przesadnie zamulam go - po prostu jeżdżę nieco spokojniej, ale normalnie.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał Mandus Zobacz post
    po prostu ja każdym nowym nabytkiem jeżdżę z głową - ciesząc się z niego, nie forsując za bardzo, ale też nie przesadnie zamulam go - po prostu jeżdżę nieco spokojniej, ale normalnie.
    Dokładnie jakbym miał obserwować ciągle obroty to bym nie wytrzymał. Jeżdżę normalnie tzn bardziej przepisowo niż zwykle Zresztą i tak jak już pisałem na początku trzeba poznać samochód a 280km to dla mnie bardzo dużo. Jak ktoś się trafi na światłach to pocisnę raz czy dwa ale to się zdarza raz na tydzień. Jak ktoś mi wybiegnie to też dam bo heblach i nie będę się martwił że mi się tarcze krzywo przytrą
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Wyglada na to, że inżynierowie fca zaprojektowali silnik z głową. Normalne okresy między zmianami oleju, niewielkie maksymalne obroty, wskaźniki degradacji oleju. Wszystko to wskazuje na ostrożne podejście do tematu.

Póki co znaczna większość usterek to elektroniczne bzdety, niewiele zgłoszonych uszkodzeń typowo mechanicznych.

Odnośnie eksploatacji aut, to trzeba mieć na uwadze, że jak cię stać na płaszcz, to musi cię być stać na guziki, o czym znaczna większość naszych rodaków nie pamięta, pakując się w kosztowne silniki tfsi i diesle BMW, mając marne fundusze na utrzymanie auta. U mnie w rodzinie była nawet taka sytuacja, że osoba zarabaiajaca 3 tysiące złotych na rękę kupiła nowe auto za ponad 63 tysiące i po upływie gwarancji słuchałem płaczu, jakie to wymiany oleju i cewek zapłonowych (!!!) są drogie.
    Na niektórych forach są tacy delikwenci którzy przy wyborze auta za 200 tysięcy kierują się tym, czy auto ma turbo, bo boją się naprawy za max kilka tysięcy raz na 200-300 tysięcy kilometrów. Dla mnie to jakaś paranoja.
    Ostatnio edytowane przez Farfocel ; 29-03-2018 o 12:15

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Dokładnie jakbym miał obserwować ciągle obroty to bym nie wytrzymał. Jeżdżę normalnie tzn bardziej przepisowo niż zwykle Zresztą i tak jak już pisałem na początku trzeba poznać samochód a 280km to dla mnie bardzo dużo. Jak ktoś się trafi na światłach to pocisnę raz czy dwa ale to się zdarza raz na tydzień. Jak ktoś mi wybiegnie to też dam bo heblach i nie będę się martwił że mi się tarcze krzywo przytrą
    czyli wszyscy robimy podobnie, ale sprzeczamy sie dla zasady bo chyba kazdy woli pisac na forum niz robic codzienna robote w firmie/pracy
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    czyli wszyscy robimy podobnie, ale sprzeczamy sie dla zasady bo chyba kazdy woli pisac na forum niz robic codzienna robote w firmie/pracy
    Ja akurat teraz pracuję ale kilkanaście razy dziennie muszę czekać na kompilację 1-2min i wtedy mam przerwę
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ja akurat teraz pracuję ale kilkanaście razy dziennie muszę czekać na kompilację 1-2min i wtedy mam przerwę
    ja mam podobnie, albo jakis test leci, albo kompilacja, albo wszystkich juz do okola pogonilem I czekam na poprawione dokumenty itp I mam chwilke. kilkanascie razy dziennie pisze glownie z telefonu (stad zawszse brak polskich liter i literowki)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GTC
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12

Domyślnie

Z docieraniem współczesnych silników wszyscy macie trochę racji - w zasadzie nie trzeba tego robić. Większy wpływ na trwałość ma poprawne rozgrzanie jednostki (czyt. jazda zaraz po odpaleniu i wykorzystanie zakresu obrotów momentu obrotowego, a pełne obroty dopiero po rozgrzaniu oleju do około 70*C).

Ja jednak nadal (raczej dla własnego dobrego samopoczucia) będę zwolennikiem wymiany oleju w nowym aucie/silniku lub po większym remoncie po około 3000 km. Nie zaszkodzi, a przynajmniej mniej zastanawiania się czy wszystko dobrze zrobiłem...

Co do p.Śmigielskiego - pod jego filmikiem prowadziłem bujną dyskusję na ten temat - można sobie poczytać co pisał na swoim kanale reklamującym z ukrycia auta z "bocianem"/'kurą" na masce.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Peterr
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio 280 KM

Domyślnie

Czas na zmianę komputera, mocy mało

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Peterr Zobacz post
    Czas na zmianę komputera, mocy mało
    Komp dobry tylko ostatnie zmiany w buildzie wydłużyły proces. Dzisiaj temat został omówiony i będzie fix