Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 567891011121314151617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 197

Temat: Czy silniki Twin Spark to była pomyłka?

BiG_G
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Też swojego czasu zastanawiałem się nad BMW, ale to auto zbyt kosztowne, zwłaszcza z silnikami większymi jak 3.0. Bo przykładowo 2.8 pali tyle co 2.0 w BMW- wiem z autopsji. Poza tym BMW są znacznie droższe. Co do silnika McLarena to wiem, że blok jest z BMW. Po za tym Twin Sparki 8V są nie do zajechania, chyba że ktoś się stara. A Alf z 16 zaworowym Twin Sparkiem nie biore nigdy pod uwagę. Jakoś wole Vki.

Co do napędu na przód w Alfach w porównaniu z napędem na tył w BMW, w Polsce mamy drogi takie jakie mamy, po torach wyścigowych nie jeździmy, a układ jezdny Alfy dużo rekompensuje, więc dla mnie róznica między napędami jest tutaj mało ważna. Tym bardziej że ja Alfą zawsze w zakrętach doganiam BMki które na prostych były szybsze (bo silnik 4.5 i inne)-fakt że te auta może i teoretycznie mają większe możliwości, ale korzystanie z maksimum na drogach publicznych to jest troche nienormalne, tym bardziej że sporo kierowców BMW raczej nie umiało by korzystać z bardziej wyszukanych zalet niż lecenie bokiem 40 na godzine gdzieś na podwórku albo placu.

Co do E36 zgodzę się że to komercja a nie BMW, BMW dla mnie skończyły się na rekinach. Nie macie wrażenia że nowa 3ka wygląda jak Lanos z tyłu?

Wracając do tematu. Dla mnie najbardziej udany będzie Twin Spark 8 zaworowy o pojemności 2 litrów jaki był w 164 i 75kach.

dokładnie wykapany Lanosik)
    ja pare miesięcy po premierze nowej 3 sedan, miałem sen że widziałem bmeke z tyłem od lanosa, i dopiero zajarzyłem pare dni po tym snie jak wychodze na cmika z roboty i jedzie lanos i patrze na tył i wtedy mi się ten sen przypomniał!

natomiast Bmki nie skonczyly sie na rekinach... to Alfa jest daleko daleko teraz.... BMW dla mnie teraz to numer 1 (obcene oferowane modele) w moim otoczeniu jeżdzi troche tego... i robią na mnie te samochody niesamowite wrażenie.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Wojtek Kotas
    Kolego, jak mozesz podpisywac tak durny tekst o v6 moim imieniem i nazwiskiem. To nie ja napisalem - tylko zacytowalem.

Poza tym w mojej wypowiedzi stoi jak byk, ze v6 ma pasek.

Prosze o szybkie przeedytowanie Twojej wypowiedzi (choc jak patrze na 2500 postow to mam nikla nadzieje, ze poza pisaniem tez innych czytasz
    Przeciez ja do Ciebie kolego tego nie przepisuje ani o ciebie nie chodzi ale masz rację to może tak wyglądać Sorry :>> Co do mojego pisania , to trzeba coś przeczytać żeby coś napisać :wink:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Jeztom
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    Rozrzad na łańcuchu czyli rozumiem że praktycznie tez nie obsługowy chyba że jakieś ślizgi czy napinacze... Chyba że sie mylę.
    Kto to mógł napisać że V6 jest na łańcuch i kto napisał że to silnik bezobsługowy? jest napewno na pasek i jest najmniej kłopotliwy ale nie bezobsługowy :wink:
    nie wiem, albo ja tak odbieram ten tekst jako bardzo zaczepny albo jest bardzo żartobliwy ... :roll:

może małe sprostowanie... jakoś tak nauczyłem sie że ostatni silnik BMW jaki był na pasku zakończył swoja produkcję w 94 roku (1,8 M40 113KM), niestety Alfa jak widac w dosyc duzych jednostkach dalej stosuje troche dla mnie niezrozumiały wynalazek czyli pasek. Z czegos serwis musi zyć chyba z taka mysla to zrobili. A co do drugiej czesci zdania, "bezobsługowy" było to slowo użyte w przenosni i mysle że nie musze nic tłumaczyć :?

Tak czy siak, mam służbowe auto Fiata Pandę 1,1 i przypadkiem dzisiaj padł potencjometr przepustnicy, podjechałem do ASO i w czasi wymiany porozmawiałem z kierownikiem serwisu o 156-tkach i TSach. Potwierdził wszystko o czym piszecie, maja jednego 2.0TS jako zastępcze i na pytanie ile dolewają usłyszałem:

Auto jest w pelni sprawne, eksploatowane ostro, dolewamy tyle i tak czesto że nikt tego nie liczy ani oleju nie trzeba zmieniać, bo ciagle jest świeży... i się tu się zaśmiał. Dodał, że nie jest to jednak regułą i zna egzemplarze które nie żrą tyle a tez nie sa oszczędzane. powiedział, że odrzuciwszy spalanie to nie widzi ani jednego argumentu za 2.0TS, bo to że czesci do silnika sa droższe w V6 to w TSie wydamy ta różnice na inne gadżety do niego.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

No wlasnie Panowie
    Dlaczego tak rzadko w nowoczesnych samochodach stosuje sie lancuszki rozrzadu ??

Z aut ktore przychodza mi do glowy to
    maluch
    corsa c chyba z silniczkiem 1.0
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    Dlaczego tak zadko w nowoczesnych samochodach stosuje sie lancuszki rozrzadu ??
    Bo silnik musi pracować cicho :wink:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Jeztom
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    Cytat Napisał Szef
    Dlaczego tak zadko w nowoczesnych samochodach stosuje sie lancuszki rozrzadu ??
    Bo silnik musi pracować cicho :wink:
    zapraszam na odsluch mojego silnika na łancuchu, dodam, że słychac tylko wtryski jak cykają... a silnik że powtorze ma około 500-600tys, silnik jest z tego auta bo VIN to potwierdza. Serwisowany w ASO do 2000 roku.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

dlatego ze utrzymanie w ryzach dlugosci lancucha jest bardzo trudne i kosztowne.a rozrzad potrafi sie przestawic az o 4 st. po naturalnym rozciagnieciu lancucha.a podstawa producenta jest zawsze zysk.pasek tanszy w produkcji ,tanszy samochod!!!.czesciej wymieniany i znow zysk dla firmy.a nam pozostaje tylko placic i plakac
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Wojtek Kotas
    Gość

Domyślnie

Wszystkie drogie silniki maja lancuch. Mercedes nigdy nie stosowal paskow, bo nie musial oszczedzac. BMW tez wie co robi trzymajac sie lancuchow.

Sam mam jeden z ostatnich silnikow Alfy Romeo przed duzymi wplywami Fiata i mam
    1. lancuch rozdzadu (rzeczywiscie po 210 000 km raz go naciagnalem w serwisie - 100 zl i dalej cisza)
    2. chlodzone sodem trzonki zaworow
    3. dwie swiece na cylinder
    4. zmienne fazy rozrzadu (bezawaryjne)
    5. mokre tuleje cylindrowe
    6. chlodnice oleju
    7. komory spalania typu HEMI (polsferyczne, wyczynowe)
    8. aluminiowa glowica i aluminiowy blok!

Silnik wyszedl w 1992 roku jako rozwiniecie rzedowych aluminiowych R4 Alfy z lat 60.
    Jest niezniszczalny, regularnie katowany na czerwonym polu. Potrafi odciac V bieg pod gorke.

To tak na marginesie zachwytow nad BMW :-) Ze tam zaczyna, gdzie Alfa konczy. To moze jest prawda dzis, ale badzmy uczciwi piszac o latach 80 i poczatku 90.

BTW do 318s coupe sie przymierzalem, ale byl wowczas za drogi jak na rocznik i osiagi... i mial sciete sprezyny i nie mial klimy...

Alfa uber alles ;-) Ale rozumiem fascynacje technika BMW, tylko porownujmy uczciwie. W BMW ukrecaly sie dyferencjaly w 330 d, ukreca wal korbowyw M3 E46 itd itd. TS 16 v to po prostu nowa, bardziej awaryjna era.
    O BMW 525d z 2001 juz wspomnialem w innym watku.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

ukreca wal korbowyw M3 E46 itd itd
    jesli juz, to chyba do 2001roku byla wada konstrukcyjna i potrafily sie obrocic panewki :roll: Serwis naprawial gratis lub nawet wymienial silniki na nowe :wink:
    Kolega jezdzil M3, ze sie wypowiada? Czy tylko szwagier kolegi kolegi powiedzial, ze jego kolega tak mial
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Jeztom
    Gość

Domyślnie

To tak na marginesie zachwytow nad BMW :-) Ze tam zaczyna, gdzie Alfa konczy. To moze jest prawda dzis, ale badzmy uczciwi piszac o latach 80 i poczatku 90.
    Szczerze mówiąc to wiedziałem ze będzie riposta wczesniej czy później, nie powiem ale czytam z wielkim zaciekawieniem o silnikach alfy (nie fiata) i jestem mile zaskoczony tym co piszecie. Aczkolwiek że jako bardziej siedze w temacie BMW to muszę odbić piłeczke i np skoncentrowac sie na silnikach w latach 80-tych jak kolega wspomniał. Wojtek, w latach 80-tych powstało takie auto jak M3 standartowo posiadalo silnik 4 cylindrowy o pojemności 2,3 litra i mocy bliskiej 200KM, wiem nie poraza, ale jest to jeden z najbardziej zaawansowanych silników tamtego okresu, M3 z tym silnikiem szalalo po rajdowych(!)i wyścigowych(DTM) trasach z wielkim powodzeniem. Ale żeby bardziej sie odnieśc do tego silnika o którym ty napisałeś to te samo pod koniec lat 80-tych powstał model E30 320IS, cztery gary niecałe dwa litry, wolnossący potwór majacy ... 192KM !!! bez żadnych wspomagaczy i sterydów osiągał prawie 100KM z jednego litra i był produkowany seryjnie, żeby nie było mało, to napisze że auto było nazwane "wloskie M3" i było głównie produkowane na włochy i portugalie, helmuty zdecydowali sie na to ze wzgledu na restrykcyjne oplaty (od pojemności) które w tamtym okresie tam obowiazywaly.

że nie wspomne juz o M6 E24 które z 286KM czy M5 z tym samym silnikiem.
    Poczatek lat 90-tych i M3 z jednostką 3,0 i 286KM chwile póxniej 3,2 z 321KM, M5 E34 3,6 315KM i 3,8 340KM, to sa wszystko silniki seryjne w topowych wersjach, wszystkie to R6 wolnossace i nikt nie powie że to nie udane jednostki. Silniki lat 80-tych i pierwszej połowy 90-tych. osobiście uważam, że to były rasowe silniki BMW, robione ręcznie, pancerne.

O mclarenie F1 wspominałem dodam, że w latach siedemdziesiątych BMW dostarczało silniki do F1 i teraz się trzymajcie, na bloku silnika 1,8 M10 BMW robiło silniki do bolidów o mocy ok 1400KM !!!!!

tak więc dalej z całym szacunkiem do ALfy, ale nie tylko oni robili fajne silniki.

PS: nie odnoście tego jako atak, ale wybaczcie że bronię marki BMW z która juz kilka lat jestem związany i o której trochę wiem bo historia tejże firmy mnie fascynowała i fascynuje nadal, co nie oznacza że nie moge spróbowac Alfy, ktora zawsze mnie intrygowała a teraz jeszcze bardziej intryguje... 8)