Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 154

Temat: Falowanie obrotów w T.S ( może to jest rozwiazanie)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

przyznaję, że dziwna sprawa na pierszy rzut.
    - sa pewne zasady przy takich operacjach, a nic o nich nie piszesz.
    - resetowałem parametry adapatacyjne, a potem z ECU odczytałes że te parametry były wyzerowane, czyli odpowiednie wartości na TRA oraz FRA .
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Pepesz
    Gość

Domyślnie

TRA i FRA odczytałem i było odpowiednio 0 i 1 (albo na odwrót ;p, w każdym razie prawidłowe) aż do włączenia się wentylatora. Przez ten okres sobie falował tak raz po 50 raz po 100 rpm co jakieś 10 sekund. Po czym zacząłem jazdę i po każdym hamowaniu silnikiem i wciśnięciu sprzęgła przy ok 1200 obrotach spadały one do 500 i z powrotem na ok 900 i tam zostawały albo non stop falowały. Od tamtego czasu (pierwszego resetu) przepustnicy nie czyściłem ale zabrudziła by się jakoś ostro po 1200 km ?

EDIT : Albo z powodu przejechania 60 km komputer się zaadaptował do tego stopnia że obroty się ustabilizowały albo powodem była zbyt napięta linka gazu (sic) chociaż to by było dziwne bo przecież jeździłem po 1wszym resecie z zepsutym wariatem i zbyt napiętą linką z 1500 km i nie było jakiegoś tragicznego falowania. Teraz jestem usatysfakcjonowany obroty stoją jak przysłowiowy ch** na weselu ... no czasem sobie zamamrocze ale trzeba jeszcze przeciez z 140 km adaptacji robić ależ to kapryśna włoszka z tej mojej Belli.
    Ostatnio edytowane przez Pepesz ; 17-07-2009 o 18:51

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Słupsk wita Koszalin

U nas TSów w Słupsku na zlocie NULL więc muszę Was prosić o opinię. Borykam się pół roku z falowaniem i wysokim spalaniem. Mam także kilka nowych obserwacji z falowań obrotów które mogą być ciekawe. Jak Ziomster wie, wymieniałem wczoraj kolektor ssący w mojej 2.0 TS. Stary faktycznie był nieszczelny, ale to nie zmienia faktu że falowania nadal są, poprawiło się za to TRA z 100000ms na 27000ms- ot taki plus.

Po podłączeniu pod Alfadiaga czasy wtrysków wg mnie są za wysokie, przed tikiem temp. wynoszą 3.6-4.0 ms. Po tiku temperatury schodzą na 3.2ms. Wydawało mi się że może przez nieszczelny kolektor czasy są tak wysokie, ale okazało się że nieszczelny kolektor nie miał wpływu na czasy wtrysków, bo przed wymianą kolektora były takie same.

Zauważyłem że wraz z tikiem temp kiedy czasy wtrysków się zmniejszą, falowania niemalże ustępują, mogę dojeżdżać do świateł i nic nie faluje- rzadko kiedy. Wydaje mi się że ma to ścisły związek z czasami wtrysków, bo kiedy się zmniejszą, falowanie niemalże ustępuje, obroty lepiej się trzymają i nie spadają. Przychodzi mi na myśl czy wtryskiwacze nie powodują tych falowań. Jeśli będą zapchane lub uszkodzone to ich wydajność się zmniejsza i czas wtrysku się wydłuża, następuje falowanie no i oczywiście wyższe spalanie, ale to taka moja dedukcja.

Wymieniłem już:
    -Wąż gumowy przed przepustnicą
    -Sonda BOSCH
    -Przepływomierz BOSCH
    -Świecie NGK platyna
    -Kolektor ssący
    -Rozrząd wymieniany w październiku, ale sprawdzany dwa razy w dwóch niezależnych zakładach- założony poprawnie.

Był wykonywany reset ECU i krokowego i adaptacja parametrów.

Czy to mogą być wtryskiwacze, czy może coś innego powodować to falowanie przy wrzuceniu na luz. Może czujnik temperatury? Chłodnicę mam trochę zamuloną, ale czy chłodnica może mieć wpływ na falowania?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar dymek
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV 1999 & AR 156 1.8 TS 2000

Domyślnie

Witam

Temat jest bardzo rozbudowany wiec pisze w nim. Mam 145 QV 2.0TS z 1999 roku. Dwa lata temu mialem problem z falujacymi obrotami na jalowym. Pomogla wymiana przepywomierza i lambdy. Pare dni temu problem wrocil, obroty faluja od 500 do 1500.. Co dziwne jak sie leciutko gaz nacisnie to juz nie faluja... Co to moze byc? Drugie pytanie, spalanie wzroslo dramatycznie, na oko do okolo 20L na 100km... Moc silnika zauwazalnie zmalala, jest taki mocno przymulony. Jak go pocisne do 6-7 tys to czuc smrod, taki dziwny, nie da sie go opsac.. Po tym sytuacja wraca do normy na pare chwil.. W miedzyczasie na chwile pojawila sie kontrolka do wtryskow, ale znikla sama po 50 km przejechanych..

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Dla mnie wygląda jakby przepływka lub sonda znów padła, ale trzeba jechać na komputer.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Tak się podepnę pod temat, też miałem problem z falowaniem z obrotami, nieduże bo nieduże ale potrafiło zdenerwować.
    Ostatnio wymieniałem świece, a czas był już najwyższy a przy okazji okazało się że na jednej z cewek jest niewielkie pęknięcie.
    Po wymianie cewki problem falowania ustał, do tej pory przejechałem jak na razie 1000 kilometrów i jest ok.
    Może jest to jakiś pojmysł?

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

mk651 jakie miałeś falowanie?
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Też miałem problem z falowaniem, na ogień do wymiany poszły

1. Kable
    2. Świece
    3. 2 cewki (spękane)
    4. Wykręcenie przepustnicy i czyszczenie (Samej przepustnicy)
    5. Resecik

(UWAGA) Zaznaczę przepływka i sonda lambda sprawna (posiadam kabelek więc to nie problem było sprawdzić)

Falowanie po reseciku dalej było.

Zainteresowałem się tematem zaworka odmy. Podjechałem w Krakowie już do firmy tuningowej (okoliczność pozwoliła mi na to) (streszczę moją wypowiedź)

Gość zadał mi dwa pytania,

1.Czyszczona przepustnica ?
    2.Czyszczony dolot, (cały, od filtra po kolektor)

Ja mu odpowiedziałem przepustnica sama. Zapłaciłem mu tylko 50zł za pomoc w czyszczeniu, zdemontowalem wszystko od podstaw od filtra po kolektor (piszę w skrócie) w Ten dzień wymieniłem i wyczyściłem.

1.Zaworek odmy
    2.Wyczyściłem z gościem cały kolektor z filmu olejowego (tyle osadu było że oho ho)

I gość mówi do mnie tak. Wkłądaliśmy do dwóch Alf turbo + zakuwanie tłoków + intercooler + nowy dolot + strumienica. (coś tam jeszcze) i mówi że jak gość przyjechał tym autkiem to też miał objawy falowania. po zmianie dolotu i itp autko chodziło dobrze. Poskładałem samochodzik, jazda w Kraków na reset adaptacji.

Przejechałem juz 2000 tyś km od resetu. Po czyszczeniu dolotu z wymianą zaworka. Falowania objawów brak.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    mk651 jakie miałeś falowanie?
    Jak kupiłem w 2010 roku to żadnych nie było, ale z czasem coraz częściej zaczynała się bujać na wolnych obrotach, momentami nawet do zgaśnięcia. Potem żonka miała małą stłuczkę po której zabrałem się za szykowanie auta nie tylko pod względem blacharsko lakierniczym ale też mechanicznym no i poszły do wymiany jak pisałem świece (były już w stanie agonalnym) i cewki. Od czasu wymiany jeździ o niebo lepiej i pali więcej, bo aż zachęca do wciskania gazu w podłogę

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

U mnie znów problem jest taki, że na biegu jałowym obroty są trochę za wysokie (na ciepłym silniku 950-1100, różnie, tak wskazuje MultiEcuScan), ale stabilne. Problem jest podczas jazdy. Jadę normalnie na biegu, wciskam sprzęgło i obroty spadają np. z 4000 do 500, wzrastają do 3500, znów spadają do 500, i tak z 4 - 5 razy, aż w końcu się w miarę unormują (wahania +/- 100-200rpm). Na zimnym silniku jest jeszcze gorzej, bo jadę np. na 2500obr, wciskam sprzęgło i obroty automatycznie lecą do 0, silnik gaśnie. Oprócz tego mam też szarpanie po puszczeniu gazu, ale to może być (i zapewne jest) wina lambdy - komputer pokazuje błąd. Ją wymienię, wyczyszczę też pewnie jutro przepustnicę i zobaczę, czy coś to da...