Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Pewno, ze objedziesz. Bez sensu panikujesz. Korekta się poprawi jak temperatura jeszcze wzrośnie. A i tak nie jest zła.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    159SW 2.4 QTronic

Domyślnie

Czy po wymianie końcówki wskazane jest wyzerowanie parametrów wtrysków?
    Próbowałem już AlfaOBD i MESem, ale oba pokazują mi, że operacja nieudana czy jakoś tak :/
    A jeśli nie ma sensu tego robić po wymianie końcówki, to odpuszczę sobie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Co to znaczy "wyzerowanie parametrów wtrysków"? Jest coś takiego jak wyzerowanie parametrów adaptacji i to w przypadku wymiany końcówki wtryskiwacza nie jest konieczne. Prędzej po wymianie któregoś z czujników odpowiedzialnego za skład mieszanki.
    Jest jeszcze coś takiego jak 9 cyfrowy kod IMA, który nadawany jest przez poducenta, ewentualnie po całkowitej, profesjonalnej regeneracji wtryskiwacza. No ale podejrzewam, że w twoim przypadku nie miało to miejsca

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Czasami wykonanie procedury adaptacji (wyzerowanie) wychodzi na plus. Ustawia na nowo parametry pracy. paw2x przeczytaj dokładnie opis procedury z prawej strony w MES. Widocznie robisz coś nie tak, że wypisuje ci informacje o nieudanej procedurze.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    159SW 2.4 QTronic

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Czasami wykonanie procedury adaptacji (wyzerowanie) wychodzi na plus. Ustawia na nowo parametry pracy. paw2x przeczytaj dokładnie opis procedury z prawej strony w MES. Widocznie robisz coś nie tak, że wypisuje ci informacje o nieudanej procedurze.
    Dzięki, popróbuję jeszcze przy okazji.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Opowiem moją małą historyjkę z wtryskiwaczami, może komuś się przydadzą moje doświadczenia. Od dawien dawna miałem problem z pierwszym wtryskiwaczem, zazwyczaj trzymał korektę w okolicach +1,8 do +2 na biegu jałowym, ale generalnie objawów nie było żadnych, a przynajmniej tak mi się wydawało. Po zalaniu 2t korekty się poprawiały i tak sobie śmigałem.

Miałem natomiast dość znany problem z lekkim falowaniem obrotów na biegu jałowym w zakresie temperatur 60-80 st, odczuwalne drgania na budzie, ale nie wiązałem go absolutnie z wtryskiwaczami, nie potrafiłem też znaleźć na forum jednoznacznego rozwiązania tej kwestii, a nie chcąc się pakować w koszty olewałem sprawę, tym bardziej, że na rozgrzanym silniku wszystko śmigało.

Po około 2.5 roku śmigania silnik zaczął mi stukać, a to już nie przelewki uznałem więc, że czas wziąć się za wtryskiwacze i zrobić porządek. Porobiłem testów a testów i za każdym razem, sprawdzając na biegu jałowym jak i pod obciążeniem, czwarty wtryskiwacz uciekał spoooro na minus, tak więc miałem oczywistego kandydata do regeneracji Regeneracja w boschu, full opcja, z nadaniem kodów, wszystkie testy na maszynie po regeneracji pięknie, a po montażu dramat. Silnik stukał jeszcze bardziej a przy mocniejszym gazie aż na sercu czułem jak się wypala dziura w tłoku Korekty na czwartym, zregenerowanym jeszcze bardziej na minus. Zrobiłem tak pare kilometrów i trochę się poprawiło, było lepiej niż przed regeneracją, ale korekta na 4tym dalej z dupy. W międzyczasie efekt falowania obrotów zaraził alfe tak, że falowało i na zimnym i na ciepłym.

Za radą cinka oddałem do boscha pierwszy wtryskiwacz. I co tu dalej się rozpisywać: nie ma falowania obrotów w całym zakresie temperatury, a korekty?

Myślę mogą być Na zimnym trójka jeszcze czasem potrafi o sobie dać znać, ale generalnie poprawa spora. Korekty miałem mylące prawdopodobnie dlatego, że słabych miałem więcej niż 1 wtryskiwacz i komputer korygował niesprawności jak się tylko dało.

Dzieki chopaki za rady bo gdyby nie ten temat to pewnie w ogóle bym się tematem wtrysków nie zajął
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu23.jpg
Wyświetleń:	585
Rozmiar:	93.2 KB
ID:	173689   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	553
Rozmiar:	89.0 KB
ID:	173690  

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

mam dokładnie tak samo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Urzędów
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTD

Domyślnie

a co powiecie na to 159 2.4 20v na wolnych obrotach słychać stukanie po dodaniu gazu powyżej 2 tyś przestaje
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150727_112056.jpg
Wyświetleń:	517
Rozmiar:	107.1 KB
ID:	174078   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150727_112108.jpg
Wyświetleń:	529
Rozmiar:	102.3 KB
ID:	174079  

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Randall Zobacz post
    Opowiem moją małą historyjkę z wtryskiwaczami, może komuś się przydadzą moje doświadczenia.
    Jedyne co jest doświadczeniem w tej opowieści, to że oddałeś do regeneracji wtryskiwacz korygujący a nie wtryskiwacz ponadnormatywny.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Dokładnie
    Polecam w takiej sytuacji sprawdzenie kompletu i ewentualnie regenerację
    Wynik oszałamiająca różnica w pracy 2.4 JTDm

PS
    Jeżeli filtr paliwa jest zanieczyszczony lub stary lub marnej jakości to też korekty tak będą wyglądać. Polecam zacząć od zmiany filtra!!!!