Dwumasa, poduszki silnika
Dwumasa, poduszki silnika
No niby mechanik u którego byłem też mi to powiedział (dwumas). Jednakowoż cała sytuacja zaczęła się od momentu kiedy to chciałem wymienić rurę od kolektora do ic. Po założeniu starej ponownie ( tamta była lekko nie spasowana) nagle przy odpalaniu i gaszeniu zaczęły się wstrząsy. Dlatego pytam o EGR ,bo tam widziałem ktoś pisał o podobnych wstrząsach. Rura jeszcze nie wymieniona czekam na poprawki.
Gumowa czy nierdzewka?
Póki co jest gumowa ale docelowo ma być nierdzewka, bo w gumowej dziura jest O_o
Ja miałem wstrząsy przy gaszeniu na zimnym silniku jeśli EGR był niedomknięty. Po zaślepieniu nic takiego nie występuje. Właściwie po tym trzęsieniu przy gaszeniu auta można było wnioskować, kiedy egr już się przycina i nadaje do czyszczenia.
Oczywiście nie towarzyszyły temu metaliczne stuki i inne objawy awarii koła dwumasowego. Po prostu klapa gasząca odcinała dopływ powietrza aby zgasić silnik a EGR przepuszczał i silnik dopalał jeszcze chwilę resztki paliwa.
Ostatnio edytowane przez jarzon ; 08-08-2015 o 08:19
Mam parę pytań odnośnie tego układu i jego zaślepienia gdyż przerzuciłem około 50 stron tego tematu i jedyne co ustaliłem to, że EGR to wymysł ekologów i chciałbym go zaślepić (ustalił bym pewnie więcej ale większość linków i zdjęć dawno wygasła)
Ale może od początku. Od tygodnia jestem posiadaczem Alfy 156 FL 2004 rok z silnikiem 1.9 JTD 126 km/93KW i niestety auto kopci, wtryski sprawdziłem nie leją, co do dynamiki to mam porównanie tylko z egzemplarzami 115 konnymi i ten mój jest na pluswięc niby poważnych powodów do zaślepiania nie ma ale z racji, że auto idzie na serwis pozakupowy chciałbym od razu rozwiązać problem EGR'u i kopcenia.
Co do EGR to oczywistym jest że trzeba go wyczyścić najpierw a później zaślepić, tylko teraz czy lepiej częściowo czymś takim: (ile tego jedna dwie w jakim miejscu?)
http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1...599049542.html
Czy i coz tym błędem jakoś go kasować, jeździć nie zwracaćuwagi co lepsze? Jak częściowo to i i tak syf będzie się zbierał i trzeba będzie czyścić dobrze myśle?
No i czy może mi ktoś polecić jakiś serwis/warsztat w wlkp. jak najbliżej Koła który zajmie się moją Alfa porządnie bo mam tu parę osób na miejscu ale nie wiem czy akurat z alfa sobie poradzą...
A co do kopcenia to wyczyszczenie poza EGR'em kolektora ssącego,przepływomierza i przepustnicy wystarczy czy coś jeszcze? Dojdzie wymiana rozrządu filtru powietrza i paliwa ale to chyba nie ma większego znaczenia jeżeli chodzi o kopcenie.
Jeżeli to zły temat to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie.
Ostatnio edytowane przez Amigo ; 16-08-2015 o 23:11
Mi też trochę bardziej kopci jak depnę mocniej, powiem Ci czy ustanie po zaślepieniu i wyczyszczeniu EGR, wyczyszczeniu przepływomierza, kolektora ssącego i przepustnicy![]()
Jaką zaślepkę do jakiego silnika i w które miejsce wrzucasz?
Będzie jakieś porównanie, ja dopiero szukam odpowiedniego człowieka do tego zadania więc pewnie będziesz pierwszy, No chyba, że ktoś bardziej doświadczony będzie miał jeszcze jakieś sugestie co można zrobić to się dorzuci do listy.
Ostatnio edytowane przez Amigo ; 16-08-2015 o 21:48
Witam. Stron w temacie jest tyle, że trudno odszukac informacje... dlatego mam proste pytanko. Jak wyglada zaślepka EGR i gdzie ja dawac w silniku 147-ki 115 koni rok 2002 ?
Koledzy, mam problem z EGR-em i falującymi obrotami. Obroty falują na biegu jałowym, tylko na zimnym silniku. Odpięcie przepływomierza nie pomaga, jedynie po jego ponownym podpięciu chwilowo stabilizują się obroty, ale tylko na chwilę. Podmieniałem przepływomierz na inny nowy - bez poprawy.
Zauważyłem, że obroty zaczynają falować, kiedy EGR zamyka się (widać w logu w excelu) - EGR nagle zamyka się, rośnie zmierzona ilość powietrza i zaczyna się falowanie. Po dodaniu gazu, EGR otwiera się i falowanie ustaje. Co dziwne - za którymś z kolei razem po wywołanym otwarciu EGR-u obroty już nie stabilizują się - falują.
Próbowałem całkowicie zaślepić EGR, wtedy od razu widać że jest zamknięty, masa zmierzona powietrza wzrasta, a po jakimś czasie falowanie i tak pojawia się.
Macie jakieś pomysły, o co może chodzić z tymi falującymi obrotami? Czy to wina EGR-u? Jeśli tak, to dlaczego po zaślepieniu obroty nadal falują? A jeśli nie ma z tym nic wspólnego, to dlaczego falowanie pojawia się po zamknięciu EGR, a po wywołaniu jego otwarcia falowanie ustaje?
Koledzy, mam problem z EGR-em i falującymi obrotami. Obroty falują na biegu jałowym, tylko na zimnym silniku. Odpięcie przepływomierza nie pomaga, jedynie po jego ponownym podpięciu chwilowo stabilizują się obroty, ale tylko na chwilę. Podmieniałem przepływomierz na inny nowy - bez poprawy.
Zauważyłem, że obroty zaczynają falować, kiedy EGR zamyka się (widać w logu w excelu) - EGR nagle zamyka się, rośnie zmierzona ilość powietrza i zaczyna się falowanie. Po dodaniu gazu, EGR otwiera się i falowanie ustaje. Co dziwne - za którymś z kolei razem po wywołanym otwarciu EGR-u obroty już nie stabilizują się - falują.
Próbowałem całkowicie zaślepić EGR, wtedy od razu widać że jest zamknięty, masa zmierzona powietrza wzrasta, a po jakimś czasie falowanie i tak pojawia się.
Macie jakieś pomysły, o co może chodzić z tymi falującymi obrotami? Czy to wina EGR-u? Jeśli tak, to dlaczego po zaślepieniu obroty nadal falują? A jeśli nie ma z tym nic wspólnego, to dlaczego falowanie pojawia się po zamknięciu EGR, a po wywołaniu jego otwarcia falowanie ustaje?