Skoro nie pomogło całkowite zaślepienie EGR to tą przyczynę bym wykluczył. Jaki masz kolektor dolotowy, czy nie ma w nim nieszczelności na osiach klap wirowych? Sprawdź korekty wtrysków i ciśnienie na szynie common rail.
Skoro nie pomogło całkowite zaślepienie EGR to tą przyczynę bym wykluczył. Jaki masz kolektor dolotowy, czy nie ma w nim nieszczelności na osiach klap wirowych? Sprawdź korekty wtrysków i ciśnienie na szynie common rail.
Kolektor ma usunięte klapy wirowe – operację zrobiłem od razu po zakupie, więc kolektor jest jeszcze czysty. Próbowałem podmieniać przepływkę (na krótką chwilę) – bezskutecznie. Odpięcie przepływki też nie pomaga, na chwilę po ponownym jej podpięciu obroty stabilizują się, ale trwa to 10 s.
Poniżej wklejam jeszcze szersze logi z pracy nierozgrzanego silnika na biegu jałowym z zaślepionym EGR.
Podczas ich robienia kilka razy kręciłem kierownicą co mogło mieć delikatny wpływ na pracę silnika, ale generalnie nie widzę tu nic nieprawidłowego (poza wahaniami obrotów). Korekty wtrysków nie są idealne - zwłaszcza po jakimś czasie od uruchomienia (widać w załączniku), ale raczej są w normie. Ciśnienie paliwa też raczej waha się w okolicach oczekiwanego (raz tylko było dużo, ok 50, niższe). Zmierzona masa powietrza prawidłowo zawyżona (w związku z wyłączeniem EGR).
Zastanawiają mnie wahania klapy gaszącej (widoczne w tabelce), zastanawiało mnie też wahanie obrotów silnika przy kręceniu kierownicą na postoju – wspomaganie działa jednak ok., tzn. płyn w zbiorniczku nie pieni się, brak wycieków, kierownica odbija, czuć lekkie gumowanie na postoju, ale jest naprawdę lekkie.
Falowanie generalnie pojawiło się jakiś 1000 km po pewnej nieprzyjemnej akcji – auto po zgaszeniu nie chciało się uruchomić, nie było wysokiego ciśnienia paliwa. Ostatecznie po wielu próbach i niemal rozładowaniu akumulatora odpalił. Mechanik stwierdził, że przyczyną było zacięcie regulatora wysokiego ciśnienia, dolał płukanki do silnika i twierdził że to zdarzenie epizodyczne (prawdopodobnie czymś był zasyfiony), bo poza tym regulator pracuje prawidłowo.
Niemal w tym samym czasie zauważyłem uszkodzenie czujnika ciśnienia oleju, przez co olej wylewał się na tył silnika – byłem w trasie i trochę z tym musiałem przejechać dolewając oleju (zalany miałem dobry olej Shel Helix Ultra 5W30, dolewałem LOTOS 5W40). Czujnik wymieniłem, falowanie pojawiło się jeszcze przed jego wymianą. Może coś z tyłu silnika (jakiś czujnik) zalało się olejem i przez to źle pracuje?
W silniku 1.9 JTD 140 km kiedyś też miałem falowanie obrotów i winne okazało się sterowanie wtryskiwacza, ale wtedy falowanie pojawiało się od razu po odpaleniu, poza tym jeden wtryskiwacz miał złe korekty, tu jest inaczej, a korekty wtryskiwaczy nie najgorsze, poza tym przed czyszczeniem EGR na 4 wtryskiwaczu był duży plus (1,8), który teraz przeszedł w minus.
Na razie najbardziej widoczną anomalią skorelowaną z nierówną pracą jest wyłączanie się EGR (kiedy niezaślepiony) - kiedy dodam gazu i się załączy obroty nie falują, ale tylko do czasu. Za którymś razem ta sztuczka już nie działa... Tak czy inaczej usunę programowo EGR i zobaczę co się stanie. Bez EGR-u auto jest znacznie żywsze - widzę to też na wskazówce turbiny, której doładowanie z EGRem z trudem dochodzi do 1,4 (i to tylko na bardzo krótką chwilę), bez EGR płynnie dochodzi nieco ponad 1,4 - dużo łatwiej osiągnąć takie doładowanie. Poza tym bez EGR nie mam szarpnięć jakie obserwuję czasem w okolicy 1800-2000 obrotów.
Czy wyłączanie EGR-u przy pracy na biegu jałowym jest normalne? Podejrzewam że nie, natomiast o ile zrozumiałbym zacinanie, to nie rozumiem dlaczego nagle po prostu zamyka się. Gdyby się przycinał, to pozostawałby w pozycji otwartej, lub nie otwierałby się. A on tak jakby nagle tracił napięcie i z otwarcia 40-50% w momencie robi się 4%. Uwalony elektromagnes może dawać taki efekt? Pytam, bo być może przyczyna leży gdzieś głębiej, np. gdzieś odcinane jest zasilanie dla EGR...
EGR off.pdf
Ostatnio edytowane przez SimonV ; 02-09-2015 o 09:09
Cześć,
Mam kilka pytań odnośnie zaślepienia zaworu.
Przewertowałem z grubsza temat i dowiedziałem się, że w silniku 1.9 JTDM 150 KM trzeba założyć zaślepkę częściową tj. z dziurami, wtedy ecu nie wywali błędu na blat tylko zapisze go w pamięci bez żadnych konsekwencji tak?
Warto kupić oryg zaślepkę od Fiata ? http://allegro.pl/show_item.php?item=4854413020 ?
Ogólnie auto słabo zbiera się od dołu według mnie jak na te 150 km dlatego planuję zatkać EGRa, myślę że przyniesie to samo pozytywne skutki dla silnika.
Szkoda kasy na oryginalną fiatowską - choć pewnie i tak nie jest droga, ale po co wydawać pieniądze jeśli takie rozwiązanie nie będzie lepsze. To tylko kawałek blachy...
- - - Updated - - -
Wczoraj podmieniłem jeszcze raz przepływkę, tym razem resetując ustawienia adaptacyjne komputera i rozjeżdżając trochę auto. Już cieszyłem się że po problemie i znowu zaczęły falować.
Tym razem zauważyłem jeszcze jedną ciekawą właściwość - kiedy dotknę pedału gazu, nawet bardzo delikatnie, tak że obroty wzrosną o 1, falowanie ustaje. To chyba dobry trop, podpowie ktoś co sugeruje aby dalej sprawdzić? Gdyby wtryski lały/były przytkane - zwiększenie obrotu o 1 nic by nie dało, to samo z zacinającym się regulatorem ciśnienia, czy pompą paliwa. Tu ewidentnie chodzi o problem ze sterowaniem "swobodnych" wolnych obrotów.
Wyższe obroty zawsze poprawiają pracę silnika. Szukał bym raczej w kierunku wtrysków i dawkowania paliwa. Zdejmij osłonę silnika i obejrzyj dokładnie gniazda wtrysków. Zobacz, czy nie ma nieszczelności i spaliny nie uciekają. Z logów wynika, że korekty nie są złe ale mogły by być lepsze. Próbowałeś zmienić paliwo i dodać jakiś środek smarujący do common rail? Ja używałem produkty Liqui Moly i Kleen Flo, oba poprawiają kulturę pracy silnika.
Wiem że wyższe obroty poprawiają pracę silnika, ale tu chodzi dosłownie o 1 obrót (co w skali 850 obr. i wahaniach +/- 20 jest naprawdę niewielką wartością). Po zwiększeniu obrotów o 1 objawy całkowicie ustają, zrozumiałbym gdyby objawy zmniejszały się, ale tu jest taka sytuacja, że jak ECU dostanie nawet najmniejszy sygnał z potencjometru gazu to falowanie całkowicie ustaje.
Wokół gniazd suchutko, w silniku nie widać nieszczelności, w płynie chłodniczym nie ma oleju ani "masła" na korku wlewu oleju, do paliwa dolałem przedwczoraj Liqui Moly Flush płukankę do diesli - efekty zobaczymy jak wyjeżdżę zbiornik. W drodze do mnie jest też używany wtryskiwacz na podmianę - tak czy inaczej nie podoba mi się 4/3 wtryskiwacz, jeden z nich może mieć jakiś problem, choć po korektach nie sądzę aby mógł wywoływać falowanie - w celu wyeliminowanie tej przyczyny popodmieniam je i zobaczę jaki będzie efekt (może elektroniczne sterowanie wtryskiwacza walnięte? - już kiedyś tak miałem w innej AR, choć wtedy "dotknięcie" gazu niewystarczało).
A gdyby pójść w kierunku potencjometru gazu (albo raczej gdzieś dalej po sznurku do kłębka), to gdzie należałoby szukać przyczyny że po dotknięciu gazu falowanie ustaje?
Po zauważeniu, że najmniejszy sygnał potencjometru gazu likwiduje falowanie, coraz bardziej skłaniam się do tezy że przyczyną leży w elektronice, nie mechanice - tylko gdzie?W pierwszej kolejności zbadam dawkowanie wtrysku na biegu jałowym (podmieniając wtryskiwacze), może to będzie to - o ile dobrze rozumiem wtryskiwacz ma tryb pracy na biegu jałowym i tryb pracy poza biegiem jałowym. Być może sterowanie wtrysku na biegu jałowym na którymś wtrysku jest nie halo, a kiedy ECU dostanie sygnał z potencjometru (nawet najmniejszy), to wtryskiwacze przechodzą w tryb "jedziemy" i wtedy jest ok.
Ostatnio edytowane przez SimonV ; 03-09-2015 o 09:57
No i zawór zaślepiony blaszką z dziurkami + uszczelnienie.
Jak się okazało Alfa miała już zaślepkę w tym miejscu ( prawdopodobnie poprzedni właściciel) lecz była już trochę wydmuchana.
Przy okazji wyczyszczony EGR i kolektor na tyle ile to było możliwe - według mechanika nie było tam jakiejś tragedii.
Cóż zobaczymy w praktyce czy będą odczuwalne jakieś zmiany, zależy mi przede wszystkim na lepszym dole![]()
Panowie zaślepiłem egr tą blaszką z dziurami i wywaliło błąd. Co jest grane?
A wyczyściłes wszystko? Poskręcałeś dobrze? Może dopiero teraz po czyszczeniu okazało się że EGR nie pracuje prawidłowo
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)