Powiedzcie mi Panowie tak, czy po zmianie z seryjnych sprężyn na TI -20mm geometrie pójdzie ustawić tak by nie darło opon jak to jest w przypadku -30 i pro kitu?
Czy ti miało coś zmienione w zawieszeniu poza sprężynami że nie pójdzie tak ustawić kątów itp?
Jak wszystko w zawieszenie będzie sprawne to da rade ustawić z tym, że nastawy do TI są inne niż do zwykłej.
Popros na zbieznosci o ustawienia dla Ti.
Katy pochylenia kola, jesli zawieszenie jest ok powinny sie powiekszyc do podobnych jak w ti czyli okolo 1 stopnia(?), ale z tym kazdy ma inaczej ze wzgledu na zmeczenie zawieszenia, powypadkowosc itp.
Mi na oryginalach Ti nie darlo opon, zuuzycie bylo idealnie rowne. Na eibachach tragedia katy 2.5 stopnia i nowe opony co 6 miesiecy na przod.
Polecam montaz tuleji powerflex na wahacze z regulacja. U mnie wyregulowaly katy do 0.45 stopnia.
Sa drogie okolo tysiac zl + 2 godz robocizny.
Polecam wszystkim chcacych obnizac, ogolnie taniej wyjdzie niz opony kupowac.Druga sprawa, ze mi sie auta na rozkraczonych kolach nie podobaja.
Ja u siebie przy obniżeniu -30, ustawiłem koła bardziej zbieznie,niż to jak jest zalecane przy seryjnym zawiasie.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Nastawy będą pasować o ile da się takie wartości ustawić. Często używane TI już nie trzymają kątów pochylenia koła. Jak będzie wszystko nowe w zawiasie na tip top to ok, a jak np. kupisz używane sprężyny to na 90% kąty będą niższe niż powinny być. Mozna sobie z tym poradzić przerabiając zawias z przodu i dodając regulację kątów której fabrycznie nie ma.
Jeśli mogę wrócić na chwilę do mojego pytania, co myślicie o wrzuconym zdjęciu? Czy tylko wg mnie siedzi za nisko? Nie wyobrażam sobie jakim cudem mają się tam zmieścić większe koła, a są w planach. Co robić? Szukać sprężyn do 1.9 czy 2.4? Nawiasem mówiąc tył wygląda ok, stoi na rozsądnej wysokości, tylko ten przód![]()
To jak są w planach większe koła to je najpierw załóż i zobaczysz, że auto się podniesie 1-2cm. Zmieścić się zmieszczą. Pytanie czy przycierasz teraz w momencie bujnięcia autem czy normalnie. Sprężyny masz już zmęczone oraz miękkie i auto podczas kołysania na nierównościach dobija podwoziem. Moze też masz osłonę silnika dość nisko i zwisa wiec warto sprawdzić. Ludzie zakładają obniżone sprężyny i nie narzekają na przecierkę no ale jest to zapewne spowodowane mniejszym skokiem sprężyn oraz zazwyczaj też mają większe koła. Nowe sprężyny na bank podwyższą auto. Pytanie czy jest sens dawać od cięższego silnika. Może auto stać nienaturalnie wysoko z przodu względem tyłu. Chyba nikt takiej oparacji jeszcze nie robił. Ja wkładałem swego czasu nówki ori i auto było jak koza i jednak po roku deko zglebiłem bo wkurzało![]()
Witam panowie co oznaczają białe sprężyny firma novitec bo domyślam się że to nie oryginalne? Mam takie założone ale na necie takich nie ma nigdzie i brak info...