Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 6789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 174

Temat: Giulietta vs. Focus

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Powściągnijmy trochę emocje, bo się zrobi bagno.

Co do tego, że nie będzie następcy Julki to jest oficjalne. Sergio tak zeznał ostatnio. Ale ma być pięć innych modeli do 2018. Tylko nie wiem, czy mu wierzyć, bo różne rzeczy mówił. Ja to czekałem na Giulie w 2012, potem w 2013, a teraz to już przestałem czekać.
    ___

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Natomiast cały czas gdzieś "zanika" podstawowa rzecz, jeśli chodzi o wybór spośród modeli.
    Giulietta - to jedno nadwozie + 2 benzyniaki i 2 diesle. Najsłabsza benzyna 105KM, najmocniejsza 235KM. Diesle - 105, 150, 170KM.
    Focus - wybierasz z 3 wersji nadwoziowych, 3 pojemności silników benzynowych (moce od 100KM do 250KM), plus diesle 1.6 i 2.0 w 5 wariantach mocy. Topowa wersja ST250 osiągami niestety bije Giuliettę QV.
    147-ce nikt nie zarzucał brak wersji kombi, moim zdaniem w tym przypadku też nie ma takiej potrzeby - hatchback ma sporą klapę, a ładowność nigdy nie była mocną stroną Alfy. Co do najmocniejszej wersji silnikowej... Ja uważam, że Giulietcie nie jest w ogóle potrzebny silnik 300KM. Za to przydałaby się PRAWDZIWA wersja GTA, kilkadziesiąt kg lżejsza od standardowej Julki, najlepiej 3-drzwiowa, z bezkompromisowym zawieszeniem i mechaniczną szperą.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Cytat Napisał cysio Zobacz post

Człowieku, usiądź do Focusa i przejedź się, to nic nie kosztuje. twoja 156 jest cudowna, lepiej ci? Wcale się nie naśmiewam, 156 to piękne auto.
    Człowieku Ad.1 jeździłem focusem faktycznie nic nie kosztuje, pampersa nie trzeba, spodnie suche, tyłka nie urywa.
    Ad.2. nic nie pisałem o 156, czytaj powoli Twój temat porównujesz Julkę do focusa nic nie ma o 156.
    Suma to masz wiele racji (też widzę, że Alfa w tej chwili wręcz stanęła w miejscu nie trzeba o tym pisać zwłaszcza tu) ale wmawianie właścicielom wymarzonej Alfy, że popełnili błąd w zakupie to no sory stary ale co najmniej niegrzeczność. Za czasów 156 focus faktycznie był fajnym autem i tyle, teraz niestety jest inaczej i ani ja ani Ty tego nie zmienisz.
    P.S. Wiemy obaj, że musiałeś to napisać tutaj bo w domu Ci nie wolno ganić Alfy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

Składamy grupowe zamówienie na focusy? Będzie duży rabat A tak poważnie to jeździłem trochę różnymi markami, śledzę testy porównawcze i opinie o kolejnych modelach Alfy, w których redaktorzy i użytkownicy piszą że awaryjne (156), przyciężkie (159), za wolne (Giulietta). Jednak nie wymieniłbym ich na te brylujące Aurisy, Golfy i Focusy, ale to tylko taka moja subiektywna opinia. Każdy musi wybrać ten swój ulubiony samochód a do tego prowadzą różne drogi - jedni kierują się rozumem inni sercem, a ten temat trochę trolem daje.
    Ostatnio edytowane przez TILT ; 07-04-2014 o 20:45
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

No właśnie temat, wygląda na celowo intrygujący. Jak można porównywać samochód do jazdy z autkiem dla rodziny. W fokusie worek z płodami rolnymi nie drażni (+) w Giulietta drażni (-). W Giulietta wózka dla maluszka nie schowasz do bagażnika (-) ale nosidełko zacnie się prezentuje po prawej stronie (+). Proponuję zmianę tematu wątku na: marchewka czy kartofel.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    pomorskie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Distictive Sport+Premi Alfa Romeo Junior Specialeum

Domyślnie

Cytat Napisał dobryalf Zobacz post
    No właśnie temat, wygląda na celowo intrygujący. Jak można porównywać samochód do jazdy z autkiem dla rodziny. W fokusie worek z płodami rolnymi nie drażni (+) w Giulietta drażni (-). W Giulietta wózka dla maluszka nie schowasz do bagażnika (-) ale nosidełko zacnie się prezentuje po prawej stronie (+). Proponuję zmianę tematu wątku na: marchewka czy kartofel.
    Temat na pewno intrygujący i trolowaty Cysio wie wszystko co jest dobre a co złe w Giuliecie ale nie wie jak ma sprawdzić czy ma hamulce Brembo parodia, napisał w temacie o felgach skąd ma wiedzieć czy ma zaciski Brembo,ktoś kto ma lub miał Alfę to chyba wie jak wyglądają zaciski Brembo na pierwszy rzut oka.
    A co do wózka to wejdzie i to spora gondola retro do bagażnika,wiem bo wożę ,a fakt że nosidełko prezentuje się nieźle.
    Tak jak napisał kolega TILT każdy kieruje się jakimiś kryteriami ja wyboru nie żałuję .Ford dla mnie to odpada przez serwis i koszta tragedia .Jak widzę tylne światła fokusa to tak jak kia rio sprzed lat,i tragedia grile zwłaszcza szkoda fiesty bo ładna była,a w środku fokusa to tylko brak w stan darcie CD na lusterku.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał dobryalf Zobacz post
    Widzisz - jak najbardziej można sobie porównać Fokę do Giulietty, bo to są samochody tego samego segmentu, w podobnych cenach, z podobnymi parametrami, skierowane tak naprawdę do tej samej klienteli. Julka to nie jest konkurent A3 czy BMW serii 1. I teraz - gdybym miał 100 tysięcy do wydania - to skierowałbym się niestety do salonu Forda, żeby kupić Fokę ST, a nie po Giuliettę QV. Z prostego powodu - z moich osobistych odczuć Focus jeździ szybciej i sprawniej. I ma np. wersję kombi, która jest rozsądną alternatywą dla kogoś, kto MUSI mieć duży bagażnik (bo masz chociażby wspomniany wózek dla dziecka), ale chce mieć także nietuzinkowy samochód. Argumenty o worku kartofli są tak merytoryczne w tej dyskusji, że proszę siadać... I chociażbyś nie wiem jak wzdychał do Giulietty - mając pewien model rodziny (2+2) kupno tego auta nie będzie rozsądne. Bo masz JEDNO nadwozie. 5d. Koniec.
    A za tym wszystkim stoi jeszcze jedna rzecz - ale żeby to zrozumieć, trzeba popatrzeć, jak durne są posunięcia (a właściwie ich brak) AR jeśli chodzi o oferowaną gamę modeli - i co z tego wynika. Słuchamy jakichś sucharów, serwowanych przez Marchionne, na temat gamy modelowej planowanej na rok 2018 - tymczasem Seat produkuje Leona Cuprę o mocy 280 KM z takim układem jezdnym, że na Nurburgringu pobił rekord okrążenia dla aut seryjnych tej klasy. Bez żadnych dziwnych zapowiedzi. Mercedes z kwadratowej klasy A, która była żenująco tandetna, przeszedł do zrobienia superkompakta z silnikami takimi, że w Alfie naprawdę bym nimi nie pogardził (zakute i uturbione 2.0 z 360KM). Bez wielkich zapowiedzi na 5 lat wstecz. Alfisti, w oczekiwaniu na "nową gamę modelową", mają się podniecać limitowaną ofertą 4C, która, jak to ostatnie Alfy - ma świetny wygląd i przeciętne właściwości jezdne. Tak, przeciętne. Nie gwarantują one żadnych spektakularnych rekordów. Co więcej - za te pieniądze można sobie kupić samochód, który wyzamiata 4C jak złoto (chociażby wspomiana A-klasa AMG). W dodatku trochę mniej limitowany i z trochę większą pewnością tego, że będziesz miał przez długi okres dostęp do wszystkich części zamiennych (idź do ASO Alfy po niektóre części do modelu 166 - który specjalnie stary nie jest). 4C po jednym uderzeniu, naruszającym monokok, będzie do wywalenia na śmietnik. I patrząc na to wszystko, co się dzieje u konkurencji, gdzie przez ostatnie parę lat taki Ford naprawdę bardzo mocno wystrzlił do przodu, Ty nadal patrzysz w Giuliettę jak obrazek? Przecież to już zaczyna być stary model - auto jest na rynku 4 lata, ostatni lift nic szczególnego nie zmienił, podobnie jest z Mito - i teraz jak salony AR mają przetrwać kolejne 4 lata w oczekiwaniu na wyśnione modele "by Marchionne"? Sprzedawcy mają przeżyć te 4 lata jedząc żur widelcem? A co będzie, jak w większości miast salony AR po prostu zostaną zamknięte? Gdzie będziesz kupował nietypowe części do Giulietty? Popatrz, co się dzieje z Saabami po tym, jak Saab upadł. I Ty na to wszystko patrzysz przez pryzmat "worka kartofli w bagażniku Focusa". Teraz ja Ci zrobię porównanie Giulietta-Focus:
    - wybór nadwozi - Focus +
    - wybór silników - Focus +
    - osiągi najlepszego z modeli - Focus +
    - perspektywa funkcjonowania marki - Focus +
    - dostępność części - Focus +
    - liczba salonów sprzedaży/obsługi - Focus +
    - cena zakupu - Giulietta/Focus po równo
    - wygląd - Giulietta +

I to masz REALNE porównanie tych dwóch modeli. Chcesz wygląd - kupujesz Giuliettę. I tyle. Innych "za" nie ma. Prawda jest smutna, ale taka jest.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

Haha to jest prawda ktora ty akceptujesz....

Proponuje uzbierac te 100tys o ktorych wspominasz, kupic ukochanego forda i zmienic forum :p ( jesli chodzi o mnie to naprawde nie lubie jak ktos w beznadziejny sposob zachwala fordy, wieswageny i cala reszte, krytykujac zarazem Alfy na forum alfaholikow...)

Wypisujesz brednie i same plusy dla tej handlowo kartoflanej marki... cholera zatrudnili cie w reklamie? Dobrze ci idzie ale odpusc sobie bo czasami robisz z gownianego forda the best car in the world...

Ja kupilem druga Julke, wydalem 150k...za forda nawet 15k bym nie wydal... a dlaczego? bo Giulietta ma cos w sobie...jest dla wybranych osob i z tego co moge wywnioskowac dla ciebie jest ford i ty widzisz w nim wszystko wiec nic ci nie pozostalo jak go kupic i sie nim cieszyc

Male sprostowanie - Giulietta jest skierowana do calkiem innej klienteli niz fokus - pokus, zrozum to please

Uaktualnij sobie dane odnosnie parametrow mocy silnikow Giulietty bo chyba dawno sprawdzales i nie zawyzaj fordowi bo tak nieladnie

Nie martw sie o Alfe...ona przetrwa. Caly czas sobie radzi raz lepiej raz gorzej...

Dodano po 9 minutes:

Znikam z tego tematu bo szkoda czasu na podniecanie fokusem - pokusem ciao

Giulietta the best! Viva Italia!
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 08-04-2014 o 08:43 Powód: Dodano

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

Tak w innym temacie... 26 czerwca w Zandvoort NL odbywa sie coroczny zjazd wloskich samochodow.
    Italia a Zandvoort.
    Piekne show z mozliwoscia jazdy po torze 2x20min.
    Ja dzieki clubalfaromeo.nl bede smigal po torze benzyniakiem a nowy dieselek bedzie stal na show.
    Jesli ktos bedzie w okolicy to moge z przyjemnascia wziac na tor
    Jak ktos chetny to dawac znac...bileciki sie zalatwi

Dodano po 2 minutes:

Moze nawet swoje wloskie cudo wziac jak ktos chce i bedzie w poblizu

Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 08-04-2014 o 08:57 Powód: Dodano
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)