w ASO zcy jakiś zamiennik :?:
w ASO zcy jakiś zamiennik :?:
chyba zamiennik... w aso nie pytalem....
Po przejechaniu juz paru klocków co mogę powiedzieć o tym silniku to tak![]()
Jak się jeździ nim oszczędnie to na trasie spalanie wyszło mi jakoś 4,8 L na 100 KM :shock:
W mieście tak z 6. Co innego się dzieje jak się zaczyna kręcić w okolicach 3 tyś obrotów chociaż to fiatowski silnik to i tak niema co narzekać w fotel można się wbić. Auto jest mega oszczędne a przy tym dość dynamiczne. Do tego moje jest na glebie twarde zawieszenie koła 15 jeździ się super. Za żadne skarby nie chciałbym już teraz żadnego golfaA jak ktoś chce mieć sportowe wrażenia z jazdy niech sobie zakupi 2.0 w benzynie :wink:
Witam wszystkich,
Niech ktoś mi podeśle zdjęcie albo napisze w jaki sposób ma być podłączony czujnik temperatury płynu chłodzącego w AR 1.9TD ? Tam są dwa czujniki, jeden mam podłączony a drugi nie. Nie wskazuje mi wskaźnik i stąd to pytanie...
Jeden jest chyba od pomiaru temperatury a drugi od max temp. co objawia sie świeceniem lampki. Ale jak to ma być podłączone i który za co odpowiada ???
Samochód mam od tygodnia. Help !!![]()
A wiec odpowiem sobie sam, a może sie komuś przyda...
Czujnik temperatury w AR 1.9D jest pod wtryskami w środkowej części głowicy. Wychodzą dwa przewody: pierwszy odpowiedzialny za wskazanie temperatury a drugi za zapalenie lampki informującej o niepożądanej maksymalnej temperaturze.
Oprócz tego w okolicy termostatu są kolejne czujniki pomiaru temperatury ale to już dłuższy wywód - może innym razem
pozdr.
Jest jeszcze jeden w chłodnicy który odpowiada za włączanie wentylatora
Witam!!
A ja mam taki problem z moim silniczkiem , że efektywnośc sprężareczki czuje dopiero ok 2,8 tys obr , i jest to troche męczące , z tego co czytam , piszecie że swoej spreżareczki czujecie juz przy 2 tys. , czy jest na to jakiś sposób??? Moze przeczyścić intercooler??
Zaczyna Ci ciągnąć od 2.8 i do ilu obrotów czujesz że ciągnie :?:Napisał czupus82
Czyszczenie ic masz opisane w dziale zrób to sam, mi się po czyszczeniu troche poprawiło w dolnym zakresie obrotów.
Życie z pasją!
145 1.9 TD
147 1.9 JTD 16V
Lancia Delta III 1.6 JTDM
tak , zaczyna ciągną tak od 2,8 a do ilu to nie wiem , ale do czerwonego pola ciągnie, to mowisz ze przeczyszczenie ic cos tam pomoże , sprobuje , ale niestety nie moge znależć tego tematu na forum
![]()
Napisał czupus82
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...era-vt4100.htm
Życie z pasją!
145 1.9 TD
147 1.9 JTD 16V
Lancia Delta III 1.6 JTDM