Strona 16 z 44 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 435

Temat: Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    sTELVIO 2.0T 280km

Domyślnie

Lalem tego shella, ale chyba zmienie wlasnie na motul 8100

- - - Updated - - -

Cytat Napisał woockush Zobacz post
    Ja po raz drugi zalałem Motul 8100 Eco-clean 0W-30, ale następna wymiana będzie na Shella.
    a czemu chcesz zmienic na shella ? ja sie wlasnie zastanawiam nad motul lalem tego shella, ale mam odczucia jakby troche inaczej pracowal

Użytkownik Świeżak Avatar Gelo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Q4 2.0 280km

Domyślnie

Cytat Napisał jazdza Zobacz post
    Lalem tego shella, ale chyba zmienie wlasnie na motul 8100

- - - Updated - - -

a czemu chcesz zmienic na shella ? ja sie wlasnie zastanawiam nad motul lalem tego shella, ale mam odczucia jakby troche inaczej pracowal
    W ubiegłym tygodniu byłem w hurtowni motoryzacyjnej, gdzie sprzedają całą chemię motoryzacyjną od płynów przez oleje po kosmetyki do pielęgnacji. Oleje mają chyba wszystkich marek. Zagadałem ze sprzedawcą, który wg niego byłby najlepszym olejem do Giulii 2.0? Zdecydowanie Millers. Pytam czy lepszy jest od Motula, na którym jeżdże? Mówi, że dużo lepszy i żebym poczytał sobie opinie użytkowników w internetach. Jak poczytałem, to rzeczywiście jest mocno wychwalany, nawet w porównaniu do Motula. Może któryś z kolegów jeździ Giulią/Stelvio na Millersie i może się wypowiedzieć na jego temat, bo będę się prawdopodobnie przerzucał?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał Gelo Zobacz post
    W ubiegłym tygodniu byłem w hurtowni motoryzacyjnej, gdzie sprzedają całą chemię motoryzacyjną od płynów przez oleje po kosmetyki do pielęgnacji. Oleje mają chyba wszystkich marek. Zagadałem ze sprzedawcą, który wg niego byłby najlepszym olejem do Giulii 2.0? Zdecydowanie Millers. Pytam czy lepszy jest od Motula, na którym jeżdże? Mówi, że dużo lepszy i żebym poczytał sobie opinie użytkowników w internetach. Jak poczytałem, to rzeczywiście jest mocno wychwalany, nawet w porównaniu do Motula. Może któryś z kolegów jeździ Giulią/Stelvio na Millersie i może się wypowiedzieć na jego temat, bo będę się prawdopodobnie przerzucał?
    Zastanawia mnie jedno, na jakiej podstawie wysnuwa takie twierdzenie? Myślę, że 99,9% użytkowników nie widzi żadnej różnicy i zachwala po prostu to co kupiła, cokolwiek by to nie było. Bez testów laboratoryjnych, mechanicznych, wykazania składu i norm, tak po prawdzie wszystko to kwestia placebo. Trzeba by mieć parę identycznych samochodów, eksploatowanych w identycznych warunkach i za każdym razem sprawdzać jakość oleju, poziom zużycia podzespołów itd. Lać olej wg zaleceń producenta, o najświeższym API, kupować z pewnego źródła i regularnie zmieniać.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

najwięcej w temacie olejów i datków do nich oraz do paliw ma do powiedzenia kolega @wyszkow

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2017 Giulia 2.0 RWD

Domyślnie

Cytat Napisał Gelo Zobacz post
    Zanim się przerzucisz pobierz chociaż kartę danych technicznych ze strony producenta: https://www.millersoils.co.uk/. Zobaczysz jak mało transparentny jest.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Toma Zobacz post
    Zanim się przerzucisz pobierz chociaż kartę danych technicznych ze strony producenta: https://www.millersoils.co.uk/. Zobaczysz jak mało transparentny jest.
    Millers API:SL, obecny standard to chyba API:SN, także szału nie ma.

Edit: Przepraszam, są jednak tez w standardzie API:SN
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 17-12-2020 o 16:10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2017 Giulia 2.0 RWD

Domyślnie

Millers nie bierze udziału w oficjalnym programie licencjonowania olejów przez API. Linkuję pełną listę podmiotów:
    https://engineoil.api.org/Directory/...s?accountId=-1

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Toma Zobacz post
    Millers nie bierze udziału w oficjalnym programie licencjonowania olejów przez API. Linkuję pełną listę podmiotów:
    https://engineoil.api.org/Directory/...s?accountId=-1
    Ciekawe, czemu i na jakiej podstawie używają oznaczenia API na swoich produktach? Uzyskują certyfikację API jakąś inną drogą?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2017 Giulia 2.0 RWD

Domyślnie

Mogą oznaczać produkty jako spełniające daną specyfikację wg. ich mniemania. Oficjalna licencja to inna bajka.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Robię mały test który kontynuuje jeszcze ale do rzeczy- postanowiłem zrobić eksperyment z paliwami premium a że pokonuje niemal cały czas te same trasy ( miasto/ autostrada) więc powinien być w miarę wiarygodny.
    Paliwo- V power Racing 100 - jak na razie przejechane 1150 km. Odczucia akustyczne - silnik pracuje wyraźnie spokojniej mniej szorstko zero wibracji drgań etc - ogólnie mniej go słychać, do tego zniknął efekt brudnych końcówek wydechu no i spalanie - jak na razie spadło o około litr na każde 100 km. Zamierzam pokonać około 2 tkm i dam znać czy coś uległo zmianie.