Jak V6 to tylko wzdłużnie i z tylnym napędem....200 PS na przednie koła to przerost formy nad treścią..... A jak ktoś chce palić gumę to wystarczy 1.6![]()
Jak V6 to tylko wzdłużnie i z tylnym napędem....200 PS na przednie koła to przerost formy nad treścią..... A jak ktoś chce palić gumę to wystarczy 1.6![]()
fajne te 18tki są w 159 co dają za dopłatą
ja miałem tsa a teraz mam jtdka, jak ktos tu pisze ze jtd jest bardziej przyjemny na trasie to chyba nigdy nie jechał zadbanym i sprawnym twin sparkiem.. TSem wrzucasz trójke i wyprzedzasz całą kolumne samochodów a jtdkiem jest chwila przyspieszenia a potem na lewym pasie zastanawiasz się jaki bieg wrzucić bo juz wyje..
Powiedziałbym raczej od 250 w górę, bo 200KM na FWD ma dzisiaj 3/4 producentów i jakoś te auta sobie w zakrętach radzą niegorzej niż RWD. Bo przy 250 i FWD to elektronika ciągle pracuje w zakrętach ograniczając moc. Więc to taki bardziej marketing w tym przypadku.
A idąc Twoją myślą Volvo 850T5R to przerost, Saab Viggen to przerost, Ford Mondeo ST to przerost, Ford Focus RS to przerost, w zasadzie Alfa Romeo 159 2.4JTDM to też przerost, bo ma 200 KM i FWD.
Lubie RWD i szkoda, że moja 164 nie ma RWD, ale samo FWD mnie w niczym nie przeszkadza i tak naprawdę nie ma dla mnie większego znaczenia, bo na torze wyścigowym to ja się nie stawiam.
Chociaż co ciekawe Volvo 850 i Alfa Romeo 164 szybciej w poślizgu tył wypuści bez hamulca ręcznego co wiem z autopsji w jednym i drugim aucie, a oba były FWD.
A dzisiaj producentów RWD jest niezwykle mało, a szkoda. Może ta mityczna wyczekiwana jak Duke Nukem Forever 169 będzie miała RWD.
Ostatnio edytowane przez fiergloo ; 16-11-2009 o 11:57
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Jeżdzę Alfą o mocy 226 koni i FWD i powiem szczerze nie czuje się ograniczony napędem owszem można powiedzieć że zakręty lepiej weźmie RWD ale publicznie drogi to nie tor.
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
kolego MRDOUX jak ty to robisz na autobahnie że masz takie małe spalanieJedziesz ekonomicznie??? 70km/h bo tak jest ponoc najekonomiczniej.
Alfista - Ts to może wyprzedzisz kolumne aut ale z górkiJa jak jezdziłem 1.6 i 2.0TS to te silniki najpierw się zastanowią czy wyprzedzic a później dopiero jadą i zawsze trzebabyło ciągno go po obrotach aby w miare jakoś jechał.
TBI silniczek może fajny ale już też naszpikowany elektroniką jak nowoczesny diesel i na pewno nie jest tani w utrzymaniu. Spalanie jego też nie będzie małe![]()
Jak ktoś ma pieniądze to proszę bardzo, nawet sam bym sobie go sprawił, ale szkoda mi płacic takie rachunki na stacji. Ja poprostu potrzebuje dojechac do danego celu i już. Mnie tam nie podnieca smrodek palenia gumy, czy popisywanie się przed kolegami silnikiem. Każdy jezdzi tym na co go stac. Ja tam jakoś nie mam kompleksów, że jeżdze jtd, ba nawet jestem zadowolony z niego.
Nie starczyło Ci 155 koni ale 115 już tak? No nie piszcie tutaj bzdur, zgadzam się każdy jeździ czym chce ale mieszacie z błotem silniki które kultura pracy przyćmiewają JTD zgadza sie JTD jest dużo ekonomiczniejsze może mniej awaryjne (lecz uważam że jeśli ktoś ma coś w głowie prócz powietrza nie będzie miał problemów z T.Sem).
Prędzej TwinSpark pyknie kolumne aut niż JTD![]()
Majster
1.naucz się czytać
2.normalna prędkość autostradowa czyli 120-130 km/h (nie piszcie że wy latacie po autostradach po 200 na godzinę bo skoro jeżdzicie alfami to nie łamiecie przepisów jak wnioskuję z niektórych postów)
3.skoro potrzebujesz dojechać tylko z punktu A do punktu B trzeba było kupić np VW Lupo SDI pali koło 3 litrów.
Panowie weżcie to na klate i przyznajcie że klekot nigdy nie będzie sercem które powinno montować się w tak sportowej marce jaką jest ALFA ROMEO.
Prawda jest taka, że klekot jtd w alfie poprawił jej wizerunek. Alfa jako pierwsza zaczęła montować nowoczesne diesle common rail. Silniki TS, nie ma się co oszukiwać do udanych konstrukcji nie należą.
Po za tymi wszystkim bzdurami. Ja nie wiem ile mój TwinSpark pali zazwyczaj spala tyle ile wlejepo za V6stką która siłą rzeczy pokazuje na ICSie
ale i to mnie nie przeraża a Wy sknery liczycie.... no dajcie spokój.(potraktujcie to żartobliwie nie chce nikogo urazić).
Cuero Sportivo zaczyna się od 5 tysięcy![]()