Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 277

Temat: Co sądzicie o tych metodach wstawiania Ksenonów w miejsce zwykłych świateł?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Chciałbym by ktoś to potwierdził, ale HIDy w soczewce ze zwykłej lampy nie mają takiej granicy jak seryjny ksenon. Nie wiem z czego to wynika.
    pewnie wynika to z tego, że palnik HID nie jest poprawnie zogniskowany w soczewce, po prostu chińska jakość się kłania. Budowa soczewki jest identyczna dla xenonu i zarówki.

polecam tą stronę: http://swiatla.arbiter.pl/
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 09-11-2011 o 21:21

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał berez Zobacz post
    Potwierdzam, natomiast robiłem porównanie 5000K vs 6000K różnic zarówno ja jak i kolega nie stwierdziliśmy, mimo iż teoretycznie 6000K powinny być bardziej niebieskawe...
    Przerabiałem palniki o temp koloru 6000K i 5000K. Wg mnie jest różnica na korzyć 5000K - lepiej oświetla drogę, światło jest jaśniejsze.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

rufin69
    Gość

Domyślnie

praktyka mowi ze in bardziej cieple oswietlenie tym wiekszy widac kontrast miedzy przedmiotami na drodze dlatego oswietla sie je sodowymi lampami, im zimiejesze tym mniejszy kontrast ale lepsze oddawanie barw... oraz nasze oko nie potrzebuje takiego naterzenia oswietlenia w przypadku zimnego oswietlenia to sie bierze stad iz oko pracuje jakby to powiedziec w trybie nocnym (bo blask ksiezyca jest chlodny oraz nie ma takiego duzego naterzenia jak podczas dnia oddaje slonce) wiec wrodzone mamy ze swiat oswietlony na zimno nie musi byc tak intensywnie zeby cos widziec. Studiowalem technike swietlna;] poza tym zmienilem zdanie zamawiam 6000K

jarekgorka
    Gość

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Nie ale na moje oko musi to być niezły badziew.

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    Nie ale na moje oko musi to być niezły badziew.
    I zapewne jest. I jaki drogi do tego....

surfer
    Gość

Domyślnie

Wam kolegów - przebrnąłem przez 16 stron i w sumie poza kilkoma postami, niestety nie do końca odpowiadające na pytanie postawione w temacie, niewiele się dowiedziałem w sprawie ksenonów. Zastanowiła mnie zwłaszcza jedna kwestia. Chodzi o samopoziomowanie - czy oryginalne reflektory ksenonowe mają taką regulację zabudowaną w reflektorze? Tzn, czy należy do nich również domontować układ na przednim i tylnym wahaczu/belce, czy nie (przepraszam jeśli to lameryzm, ale nie do końca to zostało jednoznacznie wyjaśnione. Czy w Belli 2007 jest miejsce na wahaczach/belce do montażu elementów samopoziomowania? A propos tego układu - znalazłem coś takiego http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=78 - jak sądzicie, czy to mogłoby być remedium na problem samopoziomowania?
    Piszę to ponieważ zastanawiam się nad wymianą reflektorów standardowych na ksenonowe i szukam najlepszej, niekoniecznie super taniej opcji.
    Druga kwestia to spryskiwacze. Posiadam Belle z 2007 czyli przed liftem - ile jest w końcu pompek w zbiorniku spryskiwacza bo ze zdjęcia zamieszczonego przez jednego z kolegów wynika, że pompka jest jedna, z której wychodzą dwa wężyki, do tego wisi obok zbiornika końcówka do podłączenia czujnika poziomu płynu (jak wiadomo do kupienia za kilkadziesiąt zł + uszczelka). Z tego co się zorientowałem trzeba jeszcze dołożyć przekaźnik bo bezpieczniki chyba są.

Gorąca prośba, czy ktoś mógłby wypunktować co trzeba zrobić by w pojeździe bez oryginalnych ksenonów takie mieć (wersja z hidami i oryginalnymi ksenonami). Zakładamy dodatkowo sytuację bez spryskiwaczy. Liczę zwłaszcza na kolegę Camila.

pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Same reflektory nie są wyposażone w system samopoziomowania, więc będziesz musiał o niego zadbać osobno.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał surfer Zobacz post
    Wam kolegów - przebrnąłem przez 16 stron i w sumie poza kilkoma postami, niestety nie do końca odpowiadające na pytanie postawione w temacie, niewiele się dowiedziałem w sprawie ksenonów. Zastanowiła mnie zwłaszcza jedna kwestia. Chodzi o samopoziomowanie - czy oryginalne reflektory ksenonowe mają taką regulację zabudowaną w reflektorze? Tzn, czy należy do nich również domontować układ na przednim i tylnym wahaczu/belce, czy nie (przepraszam jeśli to lameryzm, ale nie do końca to zostało jednoznacznie wyjaśnione. Czy w Belli 2007 jest miejsce na wahaczach/belce do montażu elementów samopoziomowania? A propos tego układu - znalazłem coś takiego http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=78 - jak sądzicie, czy to mogłoby być remedium na problem samopoziomowania?
    Piszę to ponieważ zastanawiam się nad wymianą reflektorów standardowych na ksenonowe i szukam najlepszej, niekoniecznie super taniej opcji.
    Druga kwestia to spryskiwacze. Posiadam Belle z 2007 czyli przed liftem - ile jest w końcu pompek w zbiorniku spryskiwacza bo ze zdjęcia zamieszczonego przez jednego z kolegów wynika, że pompka jest jedna, z której wychodzą dwa wężyki, do tego wisi obok zbiornika końcówka do podłączenia czujnika poziomu płynu (jak wiadomo do kupienia za kilkadziesiąt zł + uszczelka). Z tego co się zorientowałem trzeba jeszcze dołożyć przekaźnik bo bezpieczniki chyba są.
    Powiem to tak - jeśli zamierzasz zamontować lampy oryginalnie ksenonowe, ale nie dołożysz do tego poziomowania oraz spryskiwaczy - to równie dobrze możesz w zwykłe soczewki włożyć żarówki typu HID 4300K i będziesz miał takie samo światło, z wyjątkiem opcji świateł długich ksenonowych (w fabrycznej lampie jest przesłona, która się otwiera w momencie włączenia świateł długich). Legalność takiego rozwiązania jest identyczna - oba są nielegalne. Ksenonowe lampy muszą mieć system czyszczenia (wycieraczki albo spryskiwacz) oraz system samopoziomowania. Tyle przepisy. Jak to wygląda w praktyce? Otóż podczas normalnej jazdy system samopoziomowania praktycznie nie pracuje - ma on pewną zwłokę, która powoduje niereagowanie na mniejsze nierówności na drodze - dopiero stała zmiana obciążenia którejś z osi (np. długotrwale ostro hamujesz albo przyspieszasz) powoduje reakcję systemu poziomowania.

Sama obecność systemu samopoziomowania nie oznacza, że nie będziesz kogoś oślepiał. Ksenony, tak jak i klasyczne światła, można (ba - nawet należy) regulować, jeżeli chodzi o wysokość "domyślną" strumienia świetlnego. Każdy ksenon możesz tak ustawić, że jedna lampa będzie świeciła w korony drzew, a druga - kierowcy z naprzeciwka w oczy. I samopoziomowanie tu nic nie pomoże.

Żebyś mógł LEGALNIE jeździć ze światłami typu ksenon - musisz mieć oryginalne lampy ksenonowe (tylko one mają homologację na żarnik ksenonowy), system oczyszczania reflektorów oraz system samopoziomowania. Generalnie wydatek rzędu 3500-4000 PLN, jeżeli to ma być porządnie zrobione.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

surfer
    Gość

Domyślnie

Tomku, dzięki, wiem o tych sprawach. Poprzedni samochód miał fabrycznie ksenony więc nie było problemu. Mój post bardziej kieruję do kwestii technicznych ponieważ mogę mieć kompletny zderzak ze spryskami, instalacją, wężykami. Stąd moje zainteresowanie wymianą.
    pozdrawiam