co wiem, wiemmegan daje radę
która wersja?
co wiem, wiemmegan daje radę
która wersja?
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Witam serdecznie forumowiczów,
Mam parę pytań i to miejsce będzie najlepsze do znalezienia na nie odpowiedzi. Od dawna marzy mi się Alfa, sądzę że w przeciągu 2-3mieś. będę szukał nowego samochodu i myślałem właśnie o AR156. Dookoła wszyscy powtarzają jakie to ona problematyczne choć patrzę na to z dystansem.
Może opowiem ile robię przeciętnie kilometrów - jest to 12tyś rocznie (+/- 2tyś)
Mój budżet byłby hmm dobre pytanie, zawsze chce się wydać jak najmniej ale powiedzmy, że miałbym z 8tyś na samochód + do 2tyś na zrobienie/wymianę rzeczy takich (koniecznych) - czyli nie chciałbym przekroczyć 10tyś. A rocznik najlepiej by nie był starszy niż 2000-2001.
I tu pytanie nr1 - Czy z takim budżetem mogę szukać jakiejś Alfy 156 SW, czy sobie odpuścić ?
Kolejna nurtująca mnie sprawa ( i pytanie nr 2 ) to wybór jednostki napędowej. Oszczędny byłby 1.9/115km , ale jeśli jednostka 2,4 spali średnio 1-1,5 L więcej to przeżyję przy tak małym przebiegu, nie zrobi to dużej różnicy w portfelu. Aczkolwiek czy robiąc taki mały przebieg a przy tym większość miasto i może 30% poza nim jazdy nie lepiej iść w Pb+LPG ? Tylko jeśli Pb to który silnik najlepiej pod LPG i w ogóle, który sprawuje się najlepiej? 1.6TS, 1.8TS czy 2.0TS? To chyba największy mój dylemat. Tak jak mówiłem miesięczny przebieg ok 1000-1200km w tym 60-70% miasto.
Kolejna sprawa to eksploatacja, jeśli dobrze rozumiem najczęściej wymienia się zawieszenie, a dobre firmowe starcza na ok 30tyś ? Czyli mogę założyć, że wymienię ję nie częściej niż co 2lata. Chodzi o to iż nie chciałbym aby średni koszt roczny napraw/części przekroczył np. 3-4tyś zł.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i naprawdę bardzo proszę o pomoc gdyż ... myśl o tym iż mógłbym posiadać tą Alfe nie daje mi czasem spać![]()
Spokojnie kupisz za tą kasę. A może byłbyś zainteresowany 2.5 V6 z lpg?
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Przypuszczam iż byłbym zadowolony jednak to ja pytam jak te silniki są trwałe np. ten 2.5 i jak chodzi na gazieRozumiem, że masz swój na myśli ?
Bartek, sprzedajesz swoją? Znajomy szuka właśnie 2,5 z gazem. PW pisz w razie czego.
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
do agraf
Cześc mam na sprzedaż swoja belle 156 sportwagon 2.0 wiecej szczegołow na privie
Witam,
na początku chciałbym się przywitać, także cześć wszystkim.
Jako, że zawsze chciałem zostać posiadaczem tego pięknego autka,
a teraz nadarza się okazja, postanowiłem zapytać Was, jako znawców
tych aut o pomoc w wyborze.
Dokładnie chodzi mi o rozwianie moich wątpliwości.
Mam na oku dwa modele Alf 156 z silnikiem 2.4 JTD.
Jedna, to Alfa Romeo 156 2.4 JTD SPORTWAGON,
a druga, to Alfa Romeo 156 2.4 JTD LUSSO.
Powiedzcie mi jak bardzo większa jest Sportwagon od wersji Lusso?
I czy oprócz oczywistych różnic (sedan/kombi) czy są jakieś inne?
No i jak wygląda sprawa spalania, czy większy kombiak dużo więcej pali, czy tak samo jak sedan?
Wiem, że to może głupio brzmi, takie pytanie, ale jeśli miałbym patrzeć tylko na siebie, to bez wahania
brałbym sedana, tym bardziej, że w skórze.
Ale mam 7 miesięcznego synka i tak się zastanawiam, czy nie lepiej jednak kombi, zawsze to więcej
miejsca na wózek, etc.
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Spalanie w wersji sedan i sw jest podobne, także nie rozwodziłbym się nadtym o te 0,2l/100kmMiałem sedana i sw w 156. Powiem jedno. Bierz SW, a nie będziesz żałował. Oczywiście w dobrym stanie, a nie pierwszą lepszą.
A ja ponagle pytanie - jaką jednostkę napędową polecacie? Warto szukać już Pb+LPG czy za duże ryzyko, że coś będzie do d... ? Skusiłbym się na 2,4diesla bo nie wiele większe spalanie od 1,9. Najlepiej by było kupić benzyne i samemu zagazować tylko nie wiem czy tutaj wybór silnika ma znaczenie (znaczy jedne lepiej znoszą gaz a inne nie?) a druga sprawa to przy moich przebiegach 12tyś rocznie, LPG założona przeze mnie zwróciła by się po ok 2-3latach.