Strona 16 z 89 PierwszyPierwszy ... 6789101112131415161718192021222324252666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 885

Temat: Analiza logów 1.9 JTD 16V

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Zaślepka z otworami jest tylko po to aby zmniejszyć wpływ EGR na doładowanie. Czyli aby polepszyć osiągi silnika w dolnym zakresie. Syf jak był, tak będzie się osadzał. Aby sie go pozbyć musiałbyś zamknąć EGR całkowicie.
    Co do sprawdzenia, to oczywiście najlepiej byłoby go podmienić. Chociaż na chwilę można by zaślepić całkowicie EGR. Wywali błąd ale można by się przekonać przynajmniej na chwilowym teście czy jest poprawa. Pewno jeden raz uda się sprawdzić
    Jak będziesz miał EGR ściągnięty, to wlej mu troszeczkę jakiejś nafty albo ropy od strony mniejszego otworu i zobacz czy przecieka.
    Co do wykresu, to EGR teraz zdecydowanie szybciej reaguje. Natomiast wykres jest bardzo podobny do tego jaki ja przedstawiłem. Widać szarpanie ciśnienia w momencie gwałtownego dodania gazu, a zamykanie overboosta zaczyna się dużo później. Tak jakby overboost też był zabrudzony. Możesz go przeczyścić, chociaż z doświadczenia wiem, że to nie na długo pomaga.

Jeszcze raz się zapytam - Czy na postoju jak gwałtownie depniesz, to dymi na czarno ?
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Alfa i Omega Avatar p_r_z_e_m_k_o
    Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto
    AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet

Domyślnie

Dzięki za obszerne wyjaśnienie. Więc najpierw odpowiedź na Twoje pytanie, nic nie kopci na czarno zarówno na postoju jak i podczas jazdy po dodaniu gwałtownie gazu. Co do EGRa, gdy był zalany denaturatem to delikatna stróżka się pojawiła, czyli delikatnie przepuszcza. Gdzieś znalazłem insturkcję jak wyczyścić elektormagnes i zastanawiam się czy jest sens go rozbierać i czyścić.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Czyli nie jest to wielkie niedomknięcie. Najczęściej zaciera się drążek z grzybkiem zamykającym a nie elektromagnes. Elektromagnes chodzi lekko jak wciśniesz palcem ? Jeśli tak, to możesz sobie podarować rozbieranie elektromagnesu.
    Jeśli nie poddymia ci na czarno, to większy wpływ na zmulenie samochodu będzie miał overboost. Nie mniej i jedno i drugie pasuje zrobić.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

A powiedz mi, czy w to że na logach widać czasami 4 jako % otwarcia EGRa to nie jest nic dziwnego? Nie świadczy to o tym że się zawiesza? Jaka jest w ogóle charakterystyka działania EGRa, kiedy powinien się otwierać a kiedy zamykać. Pytam się, gdyż zastanawiam się czy drążyć temat EGRa i szukać kogoś kto by miał na podmiankę.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał p_r_z_e_m_k_o Zobacz post
    A powiedz mi, czy w to że na logach widać czasami 4 jako % otwarcia EGRa to nie jest nic dziwnego? Nie świadczy to o tym że się zawiesza? Jaka jest w ogóle charakterystyka działania EGRa, kiedy powinien się otwierać a kiedy zamykać. Pytam się, gdyż zastanawiam się czy drążyć temat EGRa i szukać kogoś kto by miał na podmiankę.
    Histereza działania EGR jest w ECU. Otwarty jest on tylko w zakresie niskich obrotów. Nie mam pod ręką mapy od GT ale powinno być to samo co w przypadku 147 16V. Tutaj na obrazku masz mapę EGR.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EGR.jpg
Wyświetleń:	910
Rozmiar:	181.0 KB
ID:	66929

Jak widzisz im wyższe obroty, tym bardziej on się domyka. Wreszcie zamyka się gwałtownie i jego otwarcie wynosi 0%. Więc 4% to niepoprawna wartość. Więc, temat EGR-u jak najbardziej jest do rozwiązania. Szukaj czegoś sprawnego na podmiankę. Albo spróbuj go rozruszać tak aby dochodził do końca i "grzybek" idealnie przylegał do gładzi. Są różne środki czyszczące w sprayu usuwające nagar. Ja zanim zamknąłem sobie programowo EGR-a to czyściłem go środkiem do czyszczenia gaźników. Takim jak w moim opisie o czyszczeniu kierownic turbo.

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    (...)Co do sprawdzenia, to oczywiście najlepiej byłoby go podmienić. Chociaż na chwilę można by zaślepić całkowicie EGR. Wywali błąd ale można by się przekonać przynajmniej na chwilowym teście czy jest poprawa. Pewno jeden raz uda się sprawdzić
    (...)
    To jeszcze szybkie pytanko, bo chciałem dzisiaj sprawdzić EGRa. Czy jak go całkowicie zaślepię zrobię testy a w międzyczasie wyskoczy błąd, to bez problemu i konsekwencji będę mógł później skasować błąd EGRa? Czy nic się nie stanie z silnikiem?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nie, nic się nie stanie. Najwyżej do chwili nie wykasowania błędu nie będziesz miał mocy.
    Włącz sobie interfejs i ustaw sie na odczyt błędów. Jak wyskoczy w czasie testów, to skasuj i testuj dalej jeśli to jest konieczne.

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Trochę to trwało (między innymi przez moją grypę), ale w końcu są logi po całkowitym zaślepieniu EGR od strony wydechu. Jakieś rady co teraz można by sprawdzić, bo mi już po woli kończą się pomysły :/
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Tomasz84
    Mieszka w
    Krotoszyn, Jarocin
    Auto
    seicento van, mercedes 190, były 2x156,

Domyślnie

przemko myślę że przycina się zmienna geometria, możesz ją sprawdzić bez demontażu turbo, wystarczy wymontować gruchę ( tu potrzebne są odpowiedno zagięte szczypce do segerów), cięgno wychodzące z muszli które grucha pociąga musi chodzić idealnie lekko w całym zakresie, zupełnie jakby było urwane, gdybyś potrzebował overbosta na podmiankę zapraszam do Jarocina albo Krotoszyna (mój ma niecałe 2 lata)

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Dzięki Tomasz. Sprawdzę geometrię, ale turbo miałem regenerowane w lutym także mam nadzieję że zmienna geometria jest OK. Ojciec podpowiada mi, że może łapie lewe powietrze? Czy może coś w tym być?