Zaślepka z otworami jest tylko po to aby zmniejszyć wpływ EGR na doładowanie. Czyli aby polepszyć osiągi silnika w dolnym zakresie. Syf jak był, tak będzie się osadzał. Aby sie go pozbyć musiałbyś zamknąć EGR całkowicie.
Co do sprawdzenia, to oczywiście najlepiej byłoby go podmienić. Chociaż na chwilę można by zaślepić całkowicie EGR. Wywali błąd ale można by się przekonać przynajmniej na chwilowym teście czy jest poprawa. Pewno jeden raz uda się sprawdzić
Jak będziesz miał EGR ściągnięty, to wlej mu troszeczkę jakiejś nafty albo ropy od strony mniejszego otworu i zobacz czy przecieka.
Co do wykresu, to EGR teraz zdecydowanie szybciej reaguje. Natomiast wykres jest bardzo podobny do tego jaki ja przedstawiłem. Widać szarpanie ciśnienia w momencie gwałtownego dodania gazu, a zamykanie overboosta zaczyna się dużo później. Tak jakby overboost też był zabrudzony. Możesz go przeczyścić, chociaż z doświadczenia wiem, że to nie na długo pomaga.
Jeszcze raz się zapytam - Czy na postoju jak gwałtownie depniesz, to dymi na czarno ?