Mała podpowiedź dla Maćka:
jeśli sprawny, działający EGR kieruje część spalin z sadzą do kolektora dolotowego, to po jego zaślepieniu te spaliny przecież w cudowny sposób nie wyparują. Ciekawe tylko co się z nimi stanie?
Mała podpowiedź dla Maćka:
jeśli sprawny, działający EGR kieruje część spalin z sadzą do kolektora dolotowego, to po jego zaślepieniu te spaliny przecież w cudowny sposób nie wyparują. Ciekawe tylko co się z nimi stanie?
Panowie przy wyprogramowanym i zaślepionym EGR wtyczkę do niego macie podpiętą czy wypiętą?
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Dzięki Klonek. A czy ktoś z 2.0 jtdm jest w stanie mi powiedzieć czy to normalne, że na zimnym silniku na biegu jałowym Mierzone ciśnienie doładowania pokrywa się z Ciśnieniem atmosferycznym, a po rozgrzaniu w kolektorze robi się podciśnienie, tzn mierzone ciśnienie doładowania jest mniejsze od atmosferycznego? Alfa z zaślepionym i wyprogramowanym EGR i bez DPF
Czy jest to spowodowane działaniem np klapy gaszącej, czy naturalnym zjawiskiem fizycznym- cieplejsze powietrze wywiera mniejszy nacisk i to powoduje niższy odczyt ciśnienia?
Ostatnio edytowane przez majkelmu ; 25-10-2024 o 14:27
Ja mam coś skopaną zmienna geometrię chyba bo nie jest idealnie. Podąża za docelowym ale raz jest trochę niższe, raz wyższe. Turbo było kiedyś regenerowane. Teraz szukam używki w dobrym stanie bo wydaje mi się, że przy regeneracji nie ustawią dobrze tej zmiennej geometrii
Hmm... Ja mam o około 200 więcej non stop
Jedynie w momencie wypalania DPF'a pokrywa się idealnie...
Gdybam i nie jestem pewien, ale wnioskuję, że to nie może być geometria (skoro przy wypalaniu jest OK), tylko celowe ustawienie tunera...
Gdzieś chyba na forum była informacja że to jest normalne przy wyprogramowanym EGR
U mnie w 2.0 po zaślepieniu egr pełną blachą też wzrósł przepływ powietrza względem oczekiwanego o około 200. Chcę wyprogramować egr tylko tuner upiera się że nie może tego zrobić że względu na powiązanie z dpf. Twierdzi że nie dojdzie do procedury wypalania dpf. Czytałem cały ten temat i wychodzi że się myli. Jakich argument9w użyć aby go przekonać iż jest to zabieg bezpieczny dla silnika i dpf.