Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Witajcie,
    Wczoraj sprawdziłem u siebie korekty - AR 156 FL 2.4 JTDM 20V. Wynik średni, pytanie czy zagłębiać sie w ten temat i oddawać auto do specjalisty od wtryskiwaczy?

Wysłane z mojego GT-N7100

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Rozgrzany silnik czy zimny? Na drugim wykresie korekty masz bardzo dobre.
    Specjalista nie jest Ci potrzebny, zwlaszcza jesli silnik dobrze chodzi.Jak chcesz zrob kuracje olejem 2T. Dolej 250ml oleju 2T na 50L diesla. Ja polecam Liqui Moly 1052. Mialem dobre korekty ale i tak dolalem, zeby sprobowac. Duza poprawa juz po 1 baku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Wracajac do mojego problemu z szarpaniem. Dzieki @ Magil miales racje. Z odpietym przeplywomierzem nie szarpie, wiec mamy winowajce. Ciekawi mnie czy go czyscic jeszcze. Jest bardzo czysty, psiknalem pare razy IPA, nic to nie dalo. Nie usmiecha mi sie kupowac nowego. Moze macie jakies pomysly ja go wyczyscic i co tam sie psuje w przeplywomierzu. Czy da sie sprawdzic w serwisie bosha czy juz do wymiany jest. Nie slyszalem, zeby te przeplywomierze padaly.
    Ostatnio edytowane przez dareknewry ; 18-10-2015 o 12:35

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

Jest ktos z wawy lub okolic kto ma 2.4jtdm i troszke czasu?

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    Rozgrzany silnik czy zimny? Na drugim wykresie korekty masz bardzo dobre.
    Specjalista nie jest Ci potrzebny, zwlaszcza jesli silnik dobrze chodzi.Jak chcesz zrob kuracje olejem 2T. Dolej 250ml oleju 2T na 50L diesla. Ja polecam Liqui Moly 1052. Mialem dobre korekty ale i tak dolalem, zeby sprobowac. Duza poprawa juz po 1 baku.
    Tak, silnik był rozgrzany - 86 stopni C. Pierwszy pomiar na obrotach jałowych, potem pod obciążeniem +/- 2000 obr.
    Parę miesięcy temu stosowałem dokładnie taki zabieg z LM Diesel Spulung. Dwa tankowania po 40 litrów ON + 250ml dodatek. Korekty poprawiły się znacząco, wcześniej na 3 cylindrze miałem około 3mm3/w. Teraz zastanawiam sie nad czyszczeniem wtryskiwaczy pod maszyną. U mnie w mieście biorą 150zl za taką usługę. Silnik chodzi bez zastrzeżeń, jedynie jak to diesel puści czarny dymek...
    Ps. Dziękuję za odpowiedź!

Wysłane z mojego GT-N7100

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Fucel Zobacz post
    Wracajac do mojego problemu z szarpaniem. Dzieki @ Magil miales racje. Z odpietym przeplywomierzem nie szarpie, wiec mamy winowajce. Ciekawi mnie czy go czyscic jeszcze. Jest bardzo czysty, psiknalem pare razy IPA, nic to nie dalo. Nie usmiecha mi sie kupowac nowego. Moze macie jakies pomysly ja go wyczyscic i co tam sie psuje w przeplywomierzu. Czy da sie sprawdzic w serwisie bosha czy juz do wymiany jest. Nie slyszalem, zeby te przeplywomierze padaly.
    Kiedyś w serwisie Boscha powiedziano mi, że czyszczenie przepływomierza spray'em itp zazwyczaj nie pomaga. Być może chcieli mnie naciągnąć
    Jeśli będziesz szukał nowego przepływomierza to szukaj do skutku, bo czasem można trafić na naprawdę dobrą cenę.
    A z drugiej strony faktycznie ten element rzadko się psuje, więc może warto zainwestować w używany oryginał?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar flix
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

[QUOTE=@sdero;1708625]Ludzie, nie wrzucajcie screenów ale pliki logów w formacie csv. Wtedy analiza jest łatwiejsza i dokładniejsza.

Wracając do tematu:
    Ten czwarty wychodzi mocno na + do takich wartości i z takim zachowaniem, że obstawiałbym sprawdzenie jak wygląda podkładka pod wtryskiem. Czy czasem nie puszcza ? Czy nie słychać lekkiego cykania obok wtrysku czwartego ? Czy czasem nie ma ciemnego nalotu w okolicach wtrysku ? Czasami już jest lak i ludzie tego nie zauważają.
    W skrajnych przypadkach wygląda to tak jak w opisie u mnie na stronie

Podniosłem osłone silnika i przy wtryskach czyściutko, suchutko. Poprawiłem kostki, ale to nic nie zmieniło. Trochę popękane są te osłony plastikowe kabelków, ale nie wydaje mi się, aby to miało wpływ na coś bo kabelki są na pewno nienaruszone.
    Co do cykania to faktycznie słychać takie lekkie odgłosy, coś jak cykady, o ile można to do tego porównać.
    Spróbuję jeszcze zalać Liqui Moly Pro-line i zobaczymy jak to wygląda. Problem występuje tylko na najniższych obrotach. Na postoju, jak i w jeździe kiedy się auto ,,toczy" na jedynce, czy dwójce to też lekko poszarpuje. Oczywiście z wyłączonym AC

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Jeśli słychać cykanie z okolic wtrysku, to ja bym proponował zapobiegawczo wymienić uszczelkę. To kwestia kilku złotych.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

Mi przed regeneracja cykaly bardzo a teraz pracuja idealnie.Gdyby ktos chcial to dam kontakt do gosciacz okolic wawy.Robi regeneracje max do 350zl.Ja za sprawdzenie i naprawe trzech zaplacilem 1050zl i gosc daje gwarancje na robote.Moze nie jest profesionalista z maszynami za kilkanascie tys ale jak widac robote wykonal na 5+ no j tanio

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 TI 2.4JTDM 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post

Jeśli słychać cykanie z okolic wtrysku, to ja bym proponował zapobiegawczo wymienić uszczelkę. To kwestia kilku złotych.
    U mnie słychać cykanie z okolicy 5 wtrysku ale gniazdo jest czyste, czy w tym przypadku też warto bawić się w wymianę podkładki?

Pozdr

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Trzeba sprawdzić korektę.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF