Temat: Zakup Alfy 166

bartkobe
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    JEżeli chodzi o ta konkretna AR z ogłoszenia to BROŃ CIE PANIE BOŻE.
    Z daleka widac , że to szrot. Zamalowane skorodowane na odpier.ol progi bitexem jak w FSO 125P. Do tego oblepiona jakimis naklejkjami co świadczy o tym , że auto w posiadaniu jakiegoś gimbusa. Czarne lusterka. JA bym omijał szerokim łukiem. Cena dość wysoka jak na ten stan. Profesionalnie umieszczona tablica- ale to idzie wyprowadzić.
    Jeżeli chodzi o 2,4 to jako iż to diesel to kupione było do tego żeby jezdzić. Sam silnik jest pancerny po latach padaja dwumasy, turbiny, sprzęgła, generalnie wszystko to co padać powinno w "nowoczesnym" dieslu. Korozja progów to niestety dość popularna bolączka 166 z poczatków produkcjo 98-99. Jak Twój TS umiera to sie zamień. JA bym tego auta nie chciał bo te wlepki mnie odstraszaja. U mnie na osiedlu gimbusy maja oklejoną tym gów.em starą honde civic, do tego różowe felgi. Gimbusy z natury są dość biedni a 166 lubi byc dopieszczana i kochana i wtedy jest bezawaryjna.
    Na pierwszy rzut oka te progi też zwróciły moją uwagę :/ dziwne takie czarne malowanie i tak jak mówisz mój tata miał kiedyś coś takiego w Maluchu :/ co do czarnych lusterek i dachu to jakoś mi to nie przeszkadza - znośne. Burackie naklejki też do ściągnięcia bo nie moge patrzeć jak ktoś robi coś takiego z eleganckim samochodem jakim jest 166 :/ Generalnie jeśli silnik jest w dobrej kondycji to warto chyba się zamienić. Blacharka jest do ogarnięcia. Zrobiłem bląd bo kupiłem swojego TS'a za 3000zł i wpakowałem w sam silnik już następne 3000 i dalej to nie to co powinno być a gdzie tu zawieszenie, gdzie tu malowanie... właśnie to popycha mnie do zamiany, ale nie chce wpakować się w kolejny szrot.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Sam silnik jest bardzo dobry. Tylko jak pisałem musisz sie liczyc z elementami ktore w dieslach ulegaja zuzyciu po znacznych przebiegach. KAżdy egzemplarz jest inny i każdy trzeba dobrze obejrzeć przed zakupem.
    PS kolega tomaz ma na handel za 5700 2,5 V6 z lpg chyba. Moze sie zamieni
    [C

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

Samochód jest na 90% oklejony taśmą (czarną), oklejone są: dach, progi i lusterka.

Progi najprawdopodobniej dlatego, że rdzewiały - tzn. prawa strona nie była w złym stanie (widać na jednym zdjęcu), więc może obklejone są dwie trony bo lewa była w złym stanie

To są takie zabiegi, które mogą dużo ukrywać, lub niewiele ukrywać. Są tacy wariaci co dla przyjemności oklejają pojazdy.

Sam się zastanwiam nad taką taśmą na progi - bo są w marnym stanie - co mi nie przeszkadza żeby było jasne - natomiast żeby zwiększyć wrażenia stylistyczne, to taka taśma na progi to koszt z jakieś 100 zł i podobno ładnie trzyma , pełno tego na Allegro.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał marian666666 Zobacz post
    Sam się zastanwiam nad taką taśmą na progi - bo są w marnym stanie - co mi nie przeszkadza
    MArian dlatego to auto nie jest warte uwagi. Korozje mozna inaczej próbowac zwalczać a nie obklejać jakaś power-tape progi żeby nie było widać. A pod spodem rdza chrupie az miło. Jeżeli ktoś ma na tyle wyje..ane na stan samochodu jak Ty i ten gimbus od tej 2,4 to lepiej sie trzymac od takich aut z daleka i poszukac czegoś od kogoś kto chociaz miał dobre zamiary i chciał dbać, a nie od dnia zakupu przysięgł sobie ze w auto nie wsadzi ani złotówki i wszytko bedzie drutował i obklejał taśmą. A jak to wszystko zacznie sie sypać to wystawia ja na alegro i czeka na jelenia.
    [C

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

w Lancii było elegancko, bo całe progi były zasłonięte , a progi w środku całkiem były zjedzone, ale to nie miało najmniejszego wpływu ani na wygląd - w przypadku Lancii - ani na jazdę. W Alfie progi są akurat odkryte, co uważam za bezsens, bo w Lanci były zakryte i świetnie to wyglądało, więc jak ktoś chce to łąduje w naprawę 500-800 zł, a jak nie to zostawia albo czymkolwiek obkleja.

Oczywiście ten samochód z ogłoszenia powinien być warty jakieś 6000 zł, nie więcej.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

MArys 7700 to za dużo. To prawda. Pytanie na ile zdesperowany jest autor wątku. Widac , że tez posiada mine i chce sie zamienić czym prędzej Więc chyba to moze sie udać Każde auto jest do odratowania pytanie tylko czy komus to sie oplaca. Skoro gimbus od 2,4 jest chetny na Teesika z cykajacym zegarem to niech go bierze i dobije Obklei go wlepkami, przekręci panewke i może wreszcie da sobie spokój z AR i kupi sobie jakąś honde civic z różowymi felgami i będzie happy end.
    [C

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał marian666666 Zobacz post
    w Lancii było elegancko, bo całe progi były zasłonięte , a progi w środku całkiem były zjedzone,
    Bez komentarza. Człowieku brak mi słów do Ciebie.

Po pierwsze primo Alfy 166 mają nakładki na całe progi, całe plastikowe, więc pod progami możesz mieć i gazetę z żywicą jak Ci to odpowiada. A że u Ciebie ich nie ma to pewnie ktoś już urwał. Tutaj chodzi o ranty drzwi. No chyba że w Lancii też były plastiki na drzwiach i mogłeś mieć zeżarte drzwi ale i tak super się jeździło.

Podczas wypadku nie ważne że progu w Lancii nie było, bo po co, przecież nie widać było. A siłę uderzenia przejmie plastik.
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Kubicze prześlij mi oferte na PW
    być moze jakoś się dogadamy
    Aktualnie jestem na etapie poszukiwania (bez stresowego) więc może... z tym że stałaby przynajmniej pół roku w garage i kurzyła się...
    A to nie będzie dobry żywot dla alfy, z 2giej strony znowu szkoda jej do jazdy na codzień....
    Najlepszym wyjściem byłoby nabycie jej na weekendy a na codzień 159SW
    No ale to już worek pieniążków na 2 wozy

bartkobe
    Gość

Domyślnie

Nie jestem zdesperowany gdybym był, pojechałbym po auto od razu bez zastanowienia się, żeby tylko pozbyć się mojej GTV. Nie chodzi idealnie ale nie uważam jej też za tykającą bombę. Od początku zainteresowany byłem 166 z takim motorem, dlatego jest to dla mnie ciekawe. Dziękuje za wszystkie wasze wypowiedzi. Pojadę i obejrzę auto i wtedy dam sobie dzień, dwa na decyzje. Gość mówił, że dach i lusterka są oklejone carbonem, natomiast progi były tak zrobione gdy kupował auto.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Sam silnik jest bardzo dobry. Tylko jak pisałem musisz sie liczyc z elementami ktore w dieslach ulegaja zuzyciu po znacznych przebiegach. KAżdy egzemplarz jest inny i każdy trzeba dobrze obejrzeć przed zakupem.
    PS kolega tomaz ma na handel za 5700 2,5 V6 z lpg chyba. Moze sie zamieni
    Jak wygląda jazda z LPG w tym silniku? Nigdy nie myślałem nad tym ale powiem szczerze ciekawa propozycja. Masz może jakieś namiary na tą 166 lub jakieś zdjęcia?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

Nick: tomaz. Znajdź jego tematy i znajdziesz ten dotyczący jego Alfy. Jak dobrze kojarze to bez LPG, ale i tak byłaby to lepsza opcja niż pchanie się w to coś, co wygląda dla mnie jak padło.

Jeśli już, to chociaż nie dopłacaj do tego. I tak w tę 166 trochę jeszcze wsadzisz