Była:
Alfa Romeo 159 1.9 16v JTDm 150KM i 320Nm
Jest:
Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm jest 210KM i 400Nm będzie 300KM i 600Nm
BMW 535d F10 było 313KM i 630Nm jest 392KM i 775Nm
Używałem tych opon przez 2 sezony i sprawdzały się na prawdę dobrze, zarówno na mokrym asfalcie, jaki i na śniegu. Jedyną wadą był poziom hałasu (wyraźnie głośniejsze od Goodyear UG8, które miałem wcześniej).
W tym sezonie kupiłem kolejny model Nokianów, czyli WR D4. Pierwsze wrażenia (po jakiś 3 tys. km) są takie, że poziom hałasu udało im się obniżyć, a cała reszta została na dotychczasowym, wysokim poziomie - szczególnie dobrze radzą sobie w deszczu i na świeżym śniegu.
Nokiany mają też dobrą cenę. Za tegoroczne opony w rozmiarze 225/50 R17 płaciłem niecałe 500 zł/szt.
Po pierwsze, ile masz do wydania.... Określ budżet, jakieś widełki. Czy jeździsz dużo autostrad czt moze jednak częściej zapuszczasz się w góry?
EDIT
Chociaż tak teraz patrzę to za dużetgo wyboru i tak nie ma. A, że sądząc po sygnaturze hajs problemem nie jest...
Michelin PILOT ALPIN PA4
Continental WinterContact TS 850 P
Ostatnio edytowane przez darkghost ; 29-11-2016 o 00:32
Zastanawiałem się nad tym Continentalem ale kiedyś widziałem na jakimś forum zdjęcia ich opon zimowych które uległy wystrzałowi, a miały niewielki przebieg i młody rocznik.
Na chwilę obecną najbardziej jestem zainteresowany Pirelli SottoZero 2 tylko nigdy nie miałem do czynienia z zimowymi oponami Pirelli. Jak Pirelli wypada w zimę?
Była:
Alfa Romeo 159 1.9 16v JTDm 150KM i 320Nm
Jest:
Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm jest 210KM i 400Nm będzie 300KM i 600Nm
BMW 535d F10 było 313KM i 630Nm jest 392KM i 775Nm
Chcesz to Ci zaraz wkleję filmik jak gościowi w porsche na autostradzie strzeliło PirelliZ tym, że trochę bez sensu opierać się na filmiku czy zdjęciu jakiegoś anona w sieci. Imo cokolwiek nie wybierzesz z górnej półki czy to michelin czy Continental czy Pirelli to dużych różnic miedzy nimi nie odczujesz niemniej na zime wolał bym chyba Conti, które od lat sa w testach na czołowych miejscach.
Tym bym się nie sugerował. Patrząc po latach w jakich te Pirelli brały udział, powiedziałbym, że jest to opona stara http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Pi...o-Serie-II.htm. Zresztą, jest SotoZero 3. Ja osobiście jakoś nie mam przekonania do Pirelli, zawsze coś tam w testach jest z nimi nie do końca ok.
Osobiście myślę, że albo brałbym Conti http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Co...t-TS-850-P.htm albo tegoroczną nowość, Nokiany WR A4, jednak w tym momencie nie widzę jej testów wiec ciężko cokolwiek powiedzieć na jej temat.
Jednak Indonezjanie znają się na zimie.Opony Laufenn I Fit są bardzo fajne. Na suchym jeździ się, jak na letnich, są bardzo ciche do prędkości 145 kmh (szybciej nie jechałem), a dzisiaj miałem okazję pojeździć w błocie pośniegowym i parocentymetrowym mokrym śniegu, i opon to nie rusza. Jeździ się pewnie, auto nie myszkuje ani nic, przy gwałtownym hamowaniu po prostu się hamuje i już. Odkąd je mam, to ABS włączył się tylko raz, kilka dni temu, gdy na parkingu jechałem po kostce oblepionej zamarzniętym deszczem. Dzisiaj u mnie mocno śnieży, nawet chciałem trochę auto wytrącić z równowagi, ale opony powiedziały, że za cienki na nie jestem
. A za komplet piętnastek dałem 620 zł., taniej, niż za Dębicę.
A ja polecam od siebie goodyear ultragrip 8. Kupiłem po znajomości, po jednym sezonie 2 letnie opony i na prawdę z czystym sumieniem polecam. Obecnie, przy takiej chlapie i błocie dają radę. W błocie pośniegowym ruszam bez problemu, w gęstym śniegu nie miałem jeszcze sytuacji żeby gdzieś nie przejechać/podjechać. Po prostu moja 159 szła jak pług. Na mokrym i w deszczu całkiem przyjemnie, przy prędkościach rzędu 120-140km/h nie czułem jakiegoś ślizgu, aczkolwiek szybciej nie próbowałem bo nie jeżdżę w takich warunkach jak wariat.
Na lodzie? Wiadomo... żadna opona nie trzyma rewelacyjnie, trzeba po prostu uważać.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Panowie szybkie pytanie ma ktoś zdjecia alfy z zimowkami 215/60 R16 albo 205/60 R16??
Musze kupic nowe zimowki a mam 205/55 gdzie są za male i tre spodem o byle jaki snieg