Strona 167 z 182 PierwszyPierwszy ... 67117157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,661 do 1,670 z 1819

Temat: Alfa Giulia w 2014?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    159 wizualnie rozkłada na łopatki, gorzej jak się popatrzy na specyfikację techniczną... No i w tym samochodzie 2 elementy (niby 2, ale bardzo ważne) mi nie pasują... Scudetto i kierownica. Reszta faktycznie genialna.
    No mi sie wizualnie podoba wszystko, nic bym nie zmienił moim zdaniem ideał, jeśli chodzi o specyfikację techniczną zgadzam się w 100%, jest średnio. Najbaradziej boli brak porządnego silnika benzynowego, bo jak 2.0JTD, jest świetną motorownią tak szukając benzyny nie ma tak naprawdę dobrej opcji. Mamy 1.8MPI który jest w zasadzie fajny tylko słaby, reszta to nowoczesne gówno na bezpośrednim wtrysku więc można być pewnym że problemy z motorownią się pojawią pytanie tylko kiedy. Niby ludzie się pałują nad tym 1.8TBi, ja nie do końca rozumiem dlaczego. Nie dość, że silnik mały pojemnościowo, R4, bezpośredni wtrysk, to jeszcze mocy za wiele to to nie ma. 200 koni z 1.8 volkswagen miał w 1998 roku tak że obecnie nie ma się z czego cieszyć... Generalnie moim zdaniem motoryzacja obecnie zalicza krok wstecz z tym całym downsizeingiem. No kurde silnik 1.4 w aucie ważącym 1.5 tony. No ale ok, dosyć narzekania i placzu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Ważne, żeby była lepsza technicznie od konkurencji i niezawodna - ludzie nie potrzebują pięknych samochodów (patrz: sprzedaż niemieckiej trójcy).
    Niezawodna - to jest oczywiste dla wszystkich Co do wielkiej trójcy, ogromna większość moich znajomych, użytkowników niemieckich aut, patrzy przez pryzmat stereotypu "tylko niemiecki samochód". Na drugim miejscu jest wygląd. Jeśli AR będzie tak dobra jak konkurencja pod względem niezawodności i rozwiązań technicznych, to klient wybierze raczej piękną Alfę niż nudne Audi. Wybrałbyś AR gdyby wyglądała jak Golf? Nie sądzę.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Ważne, żeby była lepsza technicznie od konkurencji i niezawodna - ludzie nie potrzebują pięknych samochodów (patrz: sprzedaż niemieckiej trójcy).
    Idac tym tokiem rozumowania ludzie również nie potrzebują aut niezawodnych oraz tanich w eksploatacji gdyż niemiecka trojca od dawna do grona aut tanich w eksploatacji jak i niezawodnych się nie zaliczają. To nie sa już Mercedesy z lat 80 czy polowy lat 90 a awarie niemieckich motorowdownsizingowych w szczególności ale również i większych silnikow oraz diesli, niemieckich multilinkow zdazaja się często i sa kosztowne. Przykladow jest wiele od Passata przez pelna game Audi etc. sa t glownodochodowe marki dzisiejszych mechanikow.

Idac dalej tym tokiem rozumowania można zalozyc , ze ludzie potrzebują wyrobionych stereotypow a z tym Alfa jak i cala wloska motoryzacja sobie szybko nie poradzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cóż, wyrobili sobie opinię i na niej jadą... Jak ja w podstawówce . Alfa niestety zrobiła dokładnie to samo .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar szymon1987
    Auto
    Alfa Romeo 159 '07 1.9 jtdm 16v@150ps

Domyślnie

Myślę, że jeżeli chodzi o niezawodność, to raczej będzie ok. Rozwiązania zastosowane w Gulii będą zapewne zapożyczone/przygotowane z myślą o szerszej liczbie konstrukcji. Nawet jeżeli coś będzie awaryjne, to części nie powinny być ultra drogie, a koncernowi zwyczajnie opłaci się poprawiać niedociągnięcia rozciągnięte na parę modeli. Know-how w ASO też pewnie będzie lepsze jeżeli będzie obejmowało więcej konstrukcji. Ja najbardziej się boję o ergonomię rozwiązań multimedialnych i wnętrza. Boję się czy jeżeli nowa Alfa będzie eksperymentem na tym polu, to wszystko będzie takie jak powinno... Nadwozie będzie piękne - to truizm - Alfa zawsze tworzyła piękne konstrukcje. Niektórym nie będzie się podobał kształt lamp, innym klamek, ale generalnie całość będzie na pewno spójna i zwyczajnie przyjemna dla oka. A wnętrze.. ergonomia to rzecz jeszcze bardziej subiektywna niż wygląd auta. Jak najwięcej możliwości customizacji wnętrza, możliwość wyboru układu wyświetlacza centralnego, koloru podświetlenia całości wnętrza, przyciski wielofunkcyjne na kierownicy (jak ktoś chce regulować otwarcie dachu na kierownicy, albo "długie" to czemu mu tego zabraniać?) - to są rzeczy które najbardziej bym chciał. To auto ma być dla mnie. Jak już pisałem - ma być jak piękna kobieta. Ludzie nie mają mi zazdrościć, że idę z nią za rękę. Mają mi zazdrościć, że ze mną chodzi. Nie mają mi zazdrościć tego jak wygląda w dzień w sukience, tylko jak wygląda, w nocy, tylko dla mnie - bez sukienki. Wolę żeby ludzie zazdrościli mi prowadzenia, ergonomii niż kształtu świateł.. Z zewnątrz Alfa może podobać się tylko mnie a i tak ją kupię.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Cóż, wyrobili sobie opinię i na niej jadą... Jak ja w podstawówce . Alfa niestety zrobiła dokładnie to samo .
    to nie chodzi o Alfe tylko o nacje

wlosi i hiszpanie przecież to nieroby i lenie, niemcy to oaza jakości i uporządkowania tak jak i japonczycy, polacy to złodzieje i alkoholicy a ruscy to nasz brat etc. typowe upraszczanie swiata majace niewiele z rzeczywistoscia. Na piedestale jest ten kto przez wiele dziesiątek lat dużo gadal i kreowal swój wizerunek. Przeciez były np. Lancie Kappy, które tez ponoc były wytrzymale ale czy ktoś o tym pamięta ?

Pewien niemiec swego czasu powiedział rzecz na której opiera się cala niemiecka filozofia i gospodarka "nie liczy się prawda licza się zwycięzcy" - to dlatego dziś jakość jest kojarzona z niemieckimi produktami (bo to nie chodzi tylko o auta) - sami Niemcy sa tak nauczeni, ze kupuje się gowno ale ważne, ze swoje nawet jeśli jest drożej dzięki czemu sprawiają , ze w kraju jest obrot pieniadza a pieniadz robi kolejna kase a jak jest kasa to latwiej ludziom wcisnąć to co się chce i to podtrzymywać za wszelka cene i firmy dobrze przeda bo ma kto kupować i duza firm okazuje się , ze może funkcjonować w jednym sektorze urywając kolejne kawałki rynkowego torta. I wlosi nie dadza sobie z tym rady choćby wybudowali najlepsze i zarazem najtańsze auto na swiecie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

W Kappie podobno strasznie szybko wycierało się wnętrze... Moja 75, mimo przebiegu 114 tys. wygląda gorzej niż Merole na taksówkach z 0,5 mln przebiegu... No a mimo wszystko awaryjność Alfy to był/jest fakt, a nie mit .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

W Kappie podobno strasznie szybko wycierało się wnętrze... Moja 75, mimo przebiegu 114 tys. wygląda gorzej niż Merole na taksówkach z 0,5 mln przebiegu... No a mimo wszystko awaryjność Alfy to był/jest fakt, a nie mit .
    ale bezawaryjność niemieckich samochodow to jest mit a nie fakt

Taki Passat B6 miał być stosunkowo tanim samochodem w eksploatacji a zawieszenie kosztowalo drożej niż w Alfach bo tez było wielowahaczowe. Jak porównujesz awaryjność i koszty eksploatacji konstrukcji Alfowskich musisz brac pod uwagę podobne konstrukcje np. zawieszenie wielowahaczowe. Druga kwestia jest cena auta, jak porównujemy Alfe za 80 tys zl. to porównujmy do Merola za 80 tys. np. A klase tam tez wnętrze jest ok ? - bo dla mnie to jest syf jakich mało na rynku biorac pod uwagę cene jak i ogolna sprawność auta.

Znajomy ma Kappe Coupe z przebiegiem 280 Tys. km i nie powiedziałbym , ze auto wygląda wewnątrz zle pomimo , ze przyciski na panelu srodkowym sa powycierane . A np. w Audi A4 schodzi lakier z elementow plastikowych na drzwiach , raczkach etc. (roczniki 99, 2000 można samemu sprawdzić) i wygląda to bardzo zle - ktoś mowi , ze tam się cos wyciera ?

Jak porównujesz E klase, która kosztowala swego czasu np. 170 tys zl. do auta , które wyjściowo kosztowalo np. nie wiem 90 tys zl to ma prawo cos się szybciej wytrzeć dlatego ja porownuje auta podobne cenowo a skoro Mercedes oferowal np. A klase w cenie 156 to oba te auta nalezaloby porwnac i ocenic kto zrobil lepsze auto.

A co powiesz na np. Fiat Brava 1,2 82KM, która bez remontu robi 400 tys km i jeździ bez problemów na taksówce w Legnicy - prawie jak Merc tylko , ze kosztowala 38 tys zl. - samochod budżetowy z malolitrazowym silnikiem. A slyszales o Palio Weekend z przebiegami 600 tys km ? i silnikami 1,2 pod maska ? - bo skad ktoś by miał o tym mowic.

Latwiej zrobić nowym autem duzy przebieg niż starym bo zużywanie się auta to tez czas nawet jeśli tylko stoi dlatego wspomniana Brava ma wnętrze niemal identyczne jak ja w swojej 17 letniej Bravie mimo iż ma 2x większy przebieg i jeździ na taxi - stan techniczny podobny tylko pewnie częściej wymienial wahacze (100zl). Jeśli cos się wyciera to się wyciera niezależnie od przebiegu. Przyciski na panelu srodkowym w moim Abarth Grande Punto (65 tys. zl) sa pokryte gumopodobnym czyms co wiem , ze się wytrze a w Bravach sa klamki powleczone tworzywem , które koroduje. Tylko , ze te auta kosztują 3x mniej niż Merol i 2x mniej niż Audi.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Nie zgodzę się z Tym, że auto które stoi 5 lat i jest używane sporadycznie będzie tak samo wyglądało jak taki sam model auta ale używany codziennie. Tu się panie zagolopowałeś
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał fan Zobacz post
    ale bezawaryjność niemieckich samochodow to jest mit a nie fakt

Taki Passat B6 miał być stosunkowo tanim samochodem w eksploatacji a zawieszenie kosztowalo drożej niż w Alfach bo tez było wielowahaczowe.
    Male sprostowanie. B6 ma zawieche na macphersonie. B5 mial wielowahacz. Ale bez przesady z jego awaryjnoscia. U mnie wytrzynalo 150k km. Ale B5fl to byl ostatni porzadny vw. B6 i B7 to jakas pomylka. Elektronika sypie sie masakrycznie. A motor 2.0 tdi zwlaszcza z poczatkow produkcji to juz calkowite nieporozumienie.