Bella piekna i jezdzi super, ale dzwieki zasysania albo odsysania psują trochę frajdę, mam nadzieje ze ktoś znalazł przyczynę albo jeszcze lepiej rozwiazanie problemu.
Bella piekna i jezdzi super, ale dzwieki zasysania albo odsysania psują trochę frajdę, mam nadzieje ze ktoś znalazł przyczynę albo jeszcze lepiej rozwiazanie problemu.
Witam,
Z nastaniem zimy zauważyłem dziwne dźwięki a mianowicie coś strzela mi w prawym słupku przy ruszaniu / szarpnięciu. Podejrzewam drzwi bo gdzieś tu na forum czytałem, że trzeba drzwi wyregulować i przestaje strzelać/stukać.
Dodatkowo bardziej martwi mnie to że przy zmianie biegu (podczas szarpnięcia/przyspieszenia) słyszę taki lekko metaliczny krótki pisk (jakby skrzypienie ale krótkie i piszczące). Wydaje mi się, że to nie dwumas bo dźwięk jest słyszalny również przy szybszym dodaniu gazu bez zmiany biegu - chyba że jestem w błędzie? Czy to jakiś przegub, element zawieszenia może takie dźwięki wydawać?
Po przeczytaniu tego wątku sprawdzę czy ten dźwięk słychać bardziej od strony schowka jak to koledzy pisali "gumowej zabawki". Ale raczej to coś innego
Ostatnio edytowane przez Indigo ; 30-12-2014 o 14:24
Witam,
U mnie natomiast ostatnio pojawił się metaliczny dźwięk podczas przyśpieszania. Wydaje się, że dobiega on z silnika, co ciekawe słyszalny jest tylko na 3 biegu przy 3250-3500 obr/min. Ktoś zna odpowiedź na tą zagadkę?![]()
Cześć, podczas jazdy w szczególności kiedy na dworzu jest zmino (od 5stopni w dół) pojawia się u mnie dziwny szum nagrany tutaj http://w295.wrzuta.pl/audio/0fAEIPWckEU/q4alfa159_szum (najlepiej słychać od 5-8s) występuje teoretycznie na każdym biegu (do prędkości 70-90km/h) z tym że na 5 jest najmocniej słyszalny, teoretycznie narasta przy przyśpieszaniu i zazwyczaj ustępuje po odjęciu gazu (ale czasami jest na odwrót wyje bez gazu lub na luzie i jak się dodaje gaz to przestaje) dźwięk ten też narasta podczas zwalniania tak do 20km/h. Nie wiem czy to turbina, łożysko koła (raczej bym wykluczył)czy coś innego. Dodatkowo mogę dodać, że ruszając w momencie kiedy rozpędzam się dajmy na to 2,5-3obr/min (występuje tylko przy zmianie biegu z 1 na 2)puszczam gaz po 2sek jak strzałka od turbo opadnie tak na jakieś 0.2-0.4 bar słychać takie "puf" (nie jakieś mega głośne ale słyszalne w kabinie). Czy ktoś byłby w stanie coś podpowiedzieć naprowadzić na jakis tropbyłbym wdzięczny
Próbuję zlokalizować taką przypadłość w AR159 2,4: rano gdy odpalam samochód słyszę z przodu, z prawej strony jakby "ćwierkanie", po kilku sekundach zanika ten dźwięk. Dochodzi jakby od strony paska napędu. Co to może być? Alternator? Miał ktoś z forumowiczów taka przypadłość? Od czego mam zacząć poszukiwania?
To jest jakaś część którą można amatorsko wyciągnąć, sprawdzić i włożyć, bez żadnych problemów dla działania całej reszty samochodu?
Ostatnio edytowane przez raar2 ; 13-03-2015 o 09:39
To jest po prostu element rury z dolotu powietrza. Nic nie demontujesz, tylko ciagniesz ja lekko do góry aż jej nóżka wyjdzie z takiej dziurki.
Dziękuję, posprawdzam co i jak. Może to to.
A jak dodajesz gaz to ustaje? Albo trochę się silnik zagrzeje...?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond