Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 78910111213141516171819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 214

Temat: Praca na 3 cylindry

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał pawelbr Zobacz post
    W USA też paliwa mają 5-10% dodatek etanolu ?
    Tak, też mają etanol.
    Dodatkowo można kupić benzynę bez etanolu, ale kosztuje około 1$ za galon więcej niż zwykła 85/86 i ma zazwyczaj liczbę oktanową równą 91.
    A ponadto często można kupić E85.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Część samochodów miała pojedynczą chłodnicę na pewnym etapie czasowym. Ale nie wiem czy to Giulie czy Stelvio, EU czy USA, 200 czy 280 :⁠-⁠).
    Stelvio miały 2 chłodnice wody, dodatkowa w prawym nadkolu, w pózniejszych rilisawch wersja 200hp została obcięta do 1 chłodnicy.
    Giulie wychodzily z jedną chlodnica, zarówno 200 i 280hp. W usa modzą giulie dokladając 2 chlodnicę wlaśnie ze Stelvio https://www.giuliaforums.com/threads...ler-mod.54825/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Ok. Ale chyba już doszliśmy że zarówno chłodzenie jak i oktany to raczej błędny trop.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał tzebrowski Zobacz post
    Stelvio miały 2 chłodnice wody, dodatkowa w prawym nadkolu, w pózniejszych rilisawch wersja 200hp została obcięta do 1 chłodnicy.
    [/url]
    U mnie jedna, tylko prawa, 280kM USA i tak powinno być wg epera. Poza tym to zdaje się chłodnice IC. Chłodnice układu chłodzenia silnika są centralne i zdaje się chyba zawsze dwie, trochę mnie to zdezorientowało, że gdzieś w wątkach przeczytałem, iż w niektórych wypustach jest jedna chłodnica, zapewne ktoś pisał również o IC a nie chłodnicy silnika.

Ktoś pisał, że w USA zalecany olej z API SN plus - czy to potwierdza instrukcja USA lub jakikolwiek dokument ? W konfiguratorze olejów millersa gdy sprawdzałem, czy USA czy EU sugeruje ten sam C2 więc to też chyba fałszywy trop.
    Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 14-06-2023 o 16:28

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał pawelbr Zobacz post
    U mnie jedna, tylko prawa, 280kM USA i tak powinno być wg epera. Poza tym to zdaje się chłodnice IC. Chłodnice układu chłodzenia silnika są centralne i zdaje się chyba zawsze dwie, trochę mnie to zdezorientowało, że gdzieś w wątkach przeczytałem, iż w niektórych wypustach jest jedna chłodnica, zapewne ktoś pisał również o IC a nie chłodnicy silnika.

Ktoś pisał, że w USA zalecany olej z API SN plus - czy to potwierdza instrukcja USA lub jakikolwiek dokument ? W konfiguratorze olejów millersa gdy sprawdzałem, czy USA czy EU sugeruje ten sam C2 więc to też chyba fałszywy trop.
    Był jeszcze wpis o innych mapach ecu w USA i UE, może jest tu jakiś tuner i potrafi porównać, może w UE jest z wyprzedzeniem wtrysku względem zapłonu coś nie tak i szkodzi to MA ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar woockush
    Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Widzę, że powstaje nowa edycja baśni Andersena.
    Jeśli w Stelvio chłodnica intercoolera jest jedna to po środku, jeśli dwie to po środku i po boku. Chłodnica od chłodzenia silnika jest zawsze jedna.
    Tak, w instrukcjach na USA został dopisany wymóg oleju SN PLUS również dla starszych roczników, ale SN PLUS i SP mają wpływ głownie na LSPI.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał woockush Zobacz post
    Jeśli w Stelvio chłodnica intercoolera jest jedna to po środku, jeśli dwie to po środku i po boku. Chłodnica od chłodzenia silnika jest zawsze jedna.
    Tak, w instrukcjach na USA został dopisany wymóg oleju SN PLUS również dla starszych roczników, ale SN PLUS i SP mają wpływ głownie na LSPI.
    Kolejna wersja się pojawia, może ktoś to w końcu usystematyzuje. Sprawdzałem w jakiejś wersji eper i pokazuje, że chłodnice frontowe to dla silnika, boczna z prawej dla IC, w innym eperze to jest inaczej opisane więc może zmieniono ich funkcje, czasem jest jeszcze lewa dla IC, pogmatwane to trochę, może warto zapytać jakie zioło w fiacie palą i nam się rozjaśni ?

No i o LSPI nam też chodzi bo to może mieć wpływ na przedwczesne zużycie MA. Jeżeli SN plus to póki co nie znalazłem oleju, który by spełniał i SN plus i C2, SN plus to głównie 5W... a nie 0W..., ale może kiepsko szukałem, może zbyt rzadki olej zwiększa zużycie MA w przypadku spalania stukowego a paliwo wiadomo różne bywa, w USA uznali, że to wrażliwy element, dopisali by lać jednak 5W i problemu nie ma...

Coraz bardziej mam wrażenie, że ta marka to gorzej niż chińszczyzna, w etkach vw/audi dla samochodów sprzed 20-30 lat co do śrubki wszystko przemyślane i zgodne, odpisywało się numerek i w sklepie wszystko wiedzieli. No ale się trochę nie dziwię, tyle modeli wypuszczają, co rok nowość w kilku wersjach, silników to mają co najmniej kilka diesli i kilka benzyn, trudno to ogarnąć
    Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 14-06-2023 o 20:18

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał woockush Zobacz post
    Baśnie nie baśnie, ale fakty są jakie są. W USA MA nie słychać o usterkach MA, u nas niemal każde po ok 80 tkm ma MA do wymiany i mając na uwadze koszty nie ma co się dziwić że ludzie szukają rozwiązania.

Użytkownik Świeżak Avatar andie
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Giulia 2.0 USA; Lancia Delta t-jet

Domyślnie

Jeśli w USA nie ma problemu z MA a po przyjeździe do Eu są to winowajcą może być tylko olej i benzyna.
    Jak szukałem odp. na temat oleju SN+ to większość - po co kombinujesz jest super Selenia.
    Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez andie ; 15-06-2023 o 12:18

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał andie Zobacz post
    Jeśli w USA nie ma problemu z MA a po przyjeździe do Eu są to winowajcą może być tylko olej i benzyna.
    Jak szukałem odp. na temat oleju SN+ to większość - po co kombinujesz jest super Selenia.
    Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    Przeglądając giulia forums tez widziałem wątki wskazujące na usterki modułu więc nie wiem skąd wniosek, że w autach ze Stanów ten problem nie występuje.