Stelvio miały 2 chłodnice wody, dodatkowa w prawym nadkolu, w pózniejszych rilisawch wersja 200hp została obcięta do 1 chłodnicy.
Giulie wychodzily z jedną chlodnica, zarówno 200 i 280hp. W usa modzą giulie dokladając 2 chlodnicę wlaśnie ze Stelvio https://www.giuliaforums.com/threads...ler-mod.54825/
Ok. Ale chyba już doszliśmy że zarówno chłodzenie jak i oktany to raczej błędny trop.
U mnie jedna, tylko prawa, 280kM USA i tak powinno być wg epera. Poza tym to zdaje się chłodnice IC. Chłodnice układu chłodzenia silnika są centralne i zdaje się chyba zawsze dwie, trochę mnie to zdezorientowało, że gdzieś w wątkach przeczytałem, iż w niektórych wypustach jest jedna chłodnica, zapewne ktoś pisał również o IC a nie chłodnicy silnika.
Ktoś pisał, że w USA zalecany olej z API SN plus - czy to potwierdza instrukcja USA lub jakikolwiek dokument ? W konfiguratorze olejów millersa gdy sprawdzałem, czy USA czy EU sugeruje ten sam C2 więc to też chyba fałszywy trop.
Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 14-06-2023 o 16:28
Widzę, że powstaje nowa edycja baśni Andersena.
Jeśli w Stelvio chłodnica intercoolera jest jedna to po środku, jeśli dwie to po środku i po boku. Chłodnica od chłodzenia silnika jest zawsze jedna.
Tak, w instrukcjach na USA został dopisany wymóg oleju SN PLUS również dla starszych roczników, ale SN PLUS i SP mają wpływ głownie na LSPI.
Kolejna wersja się pojawia, może ktoś to w końcu usystematyzuje. Sprawdzałem w jakiejś wersji eper i pokazuje, że chłodnice frontowe to dla silnika, boczna z prawej dla IC, w innym eperze to jest inaczej opisane więc może zmieniono ich funkcje, czasem jest jeszcze lewa dla IC, pogmatwane to trochę, może warto zapytać jakie zioło w fiacie palą i nam się rozjaśni ?
No i o LSPI nam też chodzi bo to może mieć wpływ na przedwczesne zużycie MA. Jeżeli SN plus to póki co nie znalazłem oleju, który by spełniał i SN plus i C2, SN plus to głównie 5W... a nie 0W..., ale może kiepsko szukałem, może zbyt rzadki olej zwiększa zużycie MA w przypadku spalania stukowego a paliwo wiadomo różne bywa, w USA uznali, że to wrażliwy element, dopisali by lać jednak 5W i problemu nie ma...
Coraz bardziej mam wrażenie, że ta marka to gorzej niż chińszczyzna, w etkach vw/audi dla samochodów sprzed 20-30 lat co do śrubki wszystko przemyślane i zgodne, odpisywało się numerek i w sklepie wszystko wiedzieli. No ale się trochę nie dziwię, tyle modeli wypuszczają, co rok nowość w kilku wersjach, silników to mają co najmniej kilka diesli i kilka benzyn, trudno to ogarnąć![]()
Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 14-06-2023 o 20:18
Jeśli w USA nie ma problemu z MA a po przyjeździe do Eu są to winowajcą może być tylko olej i benzyna.
Jak szukałem odp. na temat oleju SN+ to większość - po co kombinujesz jest super Selenia.
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez andie ; 15-06-2023 o 12:18