Strona 17 z 29 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 284

Temat: Motor: porównanie TBi i JTDm

MRDUX
    Gość

Domyślnie

Nie rozumiem czemu wszyscy czepiliście się tych TSów, nie jestem pewien ale chyba były jeszcze inne silniki takie jak V6 chociażby. Jakoś V6 chyba nie była i nie jest tak awaryjna jak klekoty, i to nie JTD poprawił wizerunek alfy tylko te auta poprostu stały się w całości bardziej dopracowane.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Alfa jako pierwsza zaczęła montować nowoczesne diesle common rail.
    FIAT w Alfie zaczął, a nie Alfa. Po prostu po drodze im było z premierą, aby ubiec Mercedesa, który szykował tę technologię do C klasy. Mercedes commonraila miał od Boscha, a Bosch kupił do niej prawa od Magneti Marelli, które to w całości tę technologię opracował.
    Cytat Napisał MRDUX Zobacz post
    sportowej marce jaką jest ALFA ROMEO.
    W sumie to była, ale duch Cuore Sportivo jeszcze dycha. U niektórych.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

nex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfasound_mania Zobacz post
    Nie starczyło Ci 155 koni ale 115 już tak? No nie piszcie tutaj bzdur, zgadzam się każdy jeździ czym chce ale mieszacie z błotem silniki które kultura pracy przyćmiewają JTD zgadza sie JTD jest dużo ekonomiczniejsze może mniej awaryjne (lecz uważam że jeśli ktoś ma coś w głowie prócz powietrza nie będzie miał problemów z T.Sem).
    Prędzej TwinSpark pyknie kolumne aut niż JTD
    Panowie nie mylcie pojęć. Ilość koni pod maską nie ma wielkiego znaczenia przy przyspieszaniu, ma za to korelację z maksymalną prędkością auta. To na co powinniście zwracać uwagę przy wyprzedzaniu, to moment obrotowy i jego przebieg(wykres). Generalnie im większy moment i niżej przebiegający, tym auto dynamiczniejsze i lepiej zbierające się od "dołu". Tak się składa, że w turbo dieslach przebieg momentu jest w dużo niższym zakresie obrotów, no i sam moment jest też wysoki.
    Ps. Nie jestem miłośnikiem diesli, małych benzyniaków też nie lubię.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał alfasound_mania Zobacz post
    Nie starczyło Ci 155 koni ale 115 już tak? No nie piszcie tutaj bzdur, zgadzam się każdy jeździ czym chce ale mieszacie z błotem silniki które kultura pracy przyćmiewają JTD zgadza sie JTD jest dużo ekonomiczniejsze może mniej awaryjne (lecz uważam że jeśli ktoś ma coś w głowie prócz powietrza nie będzie miał problemów z T.Sem).
    Prędzej TwinSpark pyknie kolumne aut niż JTD
    Fizyka się kolego kłania.... Co ma moc do wyprzedzania przy prędkosci 60km/h tutaj raczej decyduje moment obrotowy. Tak się składa, że taka 1.6 ma go ok 140Nm i jeszcze jest dosc wysoko wiec trzeba go krecic.

---------- Post dodany o godzinie 21:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:06 ----------

Cytat Napisał MRDUX Zobacz post
    Majster
    1.naucz się czytać
    2.normalna prędkość autostradowa czyli 120-130 km/h (nie piszcie że wy latacie po autostradach po 200 na godzinę bo skoro jeżdzicie alfami to nie łamiecie przepisów jak wnioskuję z niektórych postów)
    3.skoro potrzebujesz dojechać tylko z punktu A do punktu B trzeba było kupić np VW Lupo SDI pali koło 3 litrów.
    Panowie weżcie to na klate i przyznajcie że klekot nigdy nie będzie sercem które powinno montować się w tak sportowej marce jaką jest ALFA ROMEO.

Naucz sam się czytac bo sam sobie przeczysz, Jeżeli twoja wychwalana pod niebiosa 3.0 spala ci w trasie ok 8 litrów, a w miescie 11 to ja nie wiem w jakim ty mieszkasz miescie, albo coś przy liczeniu się pomyliło

Jezdziłem już 2.5 V6 w 156 i tak małego spalania to nawet jazdą na emeryta nie osiągłem.

MRDUX
    Gość

Domyślnie

Fiergloo no niestety masz rację BYŁA, ale cały duch z niej nie odleciał coś z tego sportu jeszcze zostało. Klekociarze piszecie o momencie i dynamice i że rzekomo przy wyprzedzaniu nie musicie wajchować biegami, no to chyba nie jeżdziliście autami z dużym motorem przykład prędkość 120km/h piaty bieg i gaz do oporu i w tym momencie już was widzę we wstecznym lusterku.
    Majster ja nie przekręcam twojego nicka więc ty naucz się czytać, a silnik 3 litry troszkę się różni od 2.5 litra, ale co wy wiecie jak nigdy dłużej nie jeżdziliście 3 litrowym motorem, no chyba że kolegi.
    Ostatnio edytowane przez MRDUX ; 16-11-2009 o 20:19

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Ale co ma moc i przyśpieszenie do cuore sportivo... Wrażenia się liczą, a nie to, że wciska w fotel i słychać tylko wiatr. Od tego są Niemcy.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Prawda jest taka, że klekot jtd w alfie poprawił jej wizerunek. Alfa jako pierwsza zaczęła montować nowoczesne diesle common rail. Silniki TS, nie ma się co oszukiwać do udanych konstrukcji nie należą.
    Wizerunek raczej nie, ale być może sprzedaż - za sprawą tego, że powiększyła się grupa docelowa - o np przedstawicieli h, drobnych przedsiębiorców robiących 100tys rocznie i zwyczajnych emerytów

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

TS'y górą!!! Przynajmniej od czasu do czasu można w nich pokopać rencami!!!

Proponuję zamknąć ten wątek, do niczego nie prowadzi.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Wizerunek raczej nie, ale być może sprzedaż - za sprawą tego, że powiększyła się grupa docelowa - o np przedstawicieli h, drobnych przedsiębiorców robiących 100tys rocznie i zwyczajnych emerytów
    Ha, dobre to było. Tylko że ja nie jestem emerytem ani drobnym przedsiębiorcą. Może na emeryturze kupie sobie dużą benzyne i będzie mnie stać na lanie do niej hektolitrów benzyny (w co wątpie). Na razie ciesze się z tego co mam.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Mówimy o wzroście sprzedaży,więc miałem na myśli nowe samochody

diesel power http://je.pl/qeuy