Strona 17 z 150 PierwszyPierwszy ... 78910111213141516171819202122232425262767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1492

Temat: Alfa Romeo 155 TS 8V - "wszystko o ..." (fotki, dyskusje, modyfikacje itp.)

Użytkownik Romeo Avatar maicher
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    156; Giulietta; Spider i jeszcze cośtam

Domyślnie

Baaa, to mało że 40 koni.
    Elektrotunig uleczył tą jednostkę, bo nowa nie była...
    Stawiam swoją o zakład przeciw skrzynce piwa, że ta Alfa nie ma 180 koni od samego tuningu "elektronicznego"

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

Cytat Napisał maicher Zobacz post
    Już wszystko mówię Kolektor został wypiaskowany przed malowaniem - pomalowałem go farbą VHT - to specjalna farba do kolektorów wydechowych, dostępna na allegro. Po malowaniu trzeba ją wypalać Załącznik 45387 Kolektora ssącego raczej nie powinno się malować w całości, bo ma on określoną zdolność do wydzielania ciepła a farba może to zaburzyć. Cały remont kosztował dużo, ale ja zrobiłem w silniku kilka modyfikacji (zmiana zaworów na większe, porting głowicy, szlif gniazd i zaworów na dwa kąty i parę innych drobiazgów). Poza tym korzystałem z dość kosztownego warsztatu, wymieniłem przy okazji sprzęgło i wszystko co się tylko dało Nawet nie chcę pisać ile to wszystko kosztowało, bo już się pogubiłem w rachunkach. Myślę, że w oszczędnej wersji, remont 8v musi przekroczyć kwotę 4.000 zł, a będzie mu bliżej do 6.000 zł. 8.000 zł też spokojnie da się tam wsadzić Tweety, jakby co to mam oryginalne pierścienie do 1,7 - nominał, sprzedam je ze zniżką Tak jak mówiłem to rzadkie części (oryginał kosztuje ok 600 zł i tyle płaciłem, odsprzedam za 400 zł).
    Wypowiedz sie na temat wiekszych zaworow...dobierales je z innego samochodu czy zamawiales z neta? Rowniez bede szukal wiekszych zaworow ale jeszcze nie teraz i natknalem sie na ta stronke... http://www.spruellmotorsport.com/val...2415_2389.html

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Kwestia zaworów nie jest taka prosta jak się mi zdawało na początku
    Pierwsza rzecz - jeśli chcesz powiększać zawory, skup się tylko na dolotowych (średnica 44mm), wydechowe mają słuszną wielkość (38mm).
    Bezpieczna wielkość do jakiej można powiększyć zawory dolotowe to 45,5 mm, może nawet 46 mm (to już wartość graniczna).
    Jeśli chodzi o silnik NORD, sprawa była prosta - można było zastosować zawory od BMW, ale w TS-ach nie ma prostego rozwiązania, bo zawór jest dłuższy.
    Co więcej - problem z zaworami dolotowymi to ich "zassanie" w głąb komory spalania - płaszczyzna domkniętego zaworu nie jest równo z płaszczyzną komory spalania. Powstaje "schodek" dookoła gniazda, który utrudnia przepływ mieszanki. To powinno zostać wyrównane w trakcie poprawiania zaworów, a więc zawór powinien być osadzony w gnieździe równo z płaszczyzną komory spalania. I tu się pojawia problem z dobraniem zamiennika, bo taki zawór będzie trochę dłuższy.
    Proponuję to dokładnie policzyć i wysłać 1 zawór na wzór do dorobienia - jest taka firma, która to zrobi za kilkadziesiąt złotych od sztuki - Paradowscy.

Drugi problem jaki wychodzi przy powiększaniu zaworów, to zbyt mała "kieszeń" zaworowa w tłoku. Poprawną drogą eliminacji tego problemu jest wymiana tłoków na kute (dostępne np. na stronie Alfaholics.uk), można także powiększyć kieszenie odpowiednio je rozwiercając (niebezpieczna droga, łatwo nadmiernie osłabić tłok, trzeba wiedzieć jak się do tego zabrać).
    Ostatnim z rozwiązań, jest inny kąt osadzenia zaworów dolotowych, niż początkowo, tak aby zawór otwierał się bardziej "do środka komory" niż "na tłok". Tą drogą poszła moja modyfikacja, niestety schodek dookoła gniazda zaworowego wówczas pozostanie.

Ogólnie, zwiększenie zaworów to dobry pomysł, bo jest kłopot z dobraniem wyczynowych wałków do TS-a no i jeśli nawet są dostępne to są piekielnie drogie.

Tak wygląda komora z zaworem 45,5 mm mojej Alfy:

Załącznik 47096

Nie wiem jakiej firmy to zamiennik, bo szlifiernia uznała to za swój "sekret zawodowy", ale teraz wybrałbym Paradowskich.

Co do stronki którą podałeś - Paul Spruel jest znanym dostawcą części wyczynowych do Alfy, ale widzę tam tylko zawory do Alfa DOHC (NORD). Zwróć uwagę, że zawory wydechowe są "undersize" do wielkości 38,5 mm (normalnie to chyba 42 mm) a więc Twin Spark takie już ma
    Ostatnio edytowane przez maicher ; 15-02-2012 o 23:16

Mieszka w
    KPR
    Auto

Domyślnie

Kwestia zaworów nie jest taka prosta jak się mi zdawało na początku
    Pierwsza rzecz - jeśli chcesz powiększać zawory, skup się tylko na dolotowych (średnica 44mm), wydechowe mają słuszną wielkość (38mm).
    Bezpieczna wielkość do jakiej można powiększyć zawory dolotowe to 45,5 mm, może nawet 46 mm (to już wartość graniczna).
    Jeśli chodzi o silnik NORD, sprawa była prosta - można było zastosować zawory od BMW, ale w TS-ach nie ma prostego rozwiązania, bo zawór jest dłuższy.
    Co więcej - problem z zaworami dolotowymi to ich "zassanie" w głąb komory spalania - płaszczyzna domkniętego zaworu nie jest równo z płaszczyzną komory spalania. Powstaje "schodek" dookoła gniazda, który utrudnia przepływ mieszanki. To powinno zostać wyrównane w trakcie poprawiania zaworów, a więc zawór powinien być osadzony w gnieździe równo z płaszczyzną komory spalania. I tu się pojawia problem z dobraniem zamiennika, bo taki zawór będzie trochę dłuższy.
    Proponuję to dokładnie policzyć i wysłać 1 zawór na wzór do dorobienia - jest taka firma, która to zrobi za kilkadziesiąt złotych od sztuki - Paradowscy.

Drugi problem jaki wychodzi przy powiększaniu zaworów, to zbyt mała "kieszeń" zaworowa w tłoku. Poprawną drogą eliminacji tego problemu jest wymiana tłoków na kute (dostępne np. na stronie Alfaholics.uk), można także powiększyć kieszenie odpowiednio je rozwiercając (niebezpieczna droga, łatwo nadmiernie osłabić tłok, trzeba wiedzieć jak się do tego zabrać).
    Ostatnim z rozwiązań, jest inny kąt osadzenia zaworów dolotowych, niż początkowo, tak aby zawór otwierał się bardziej "do środka komory" niż "na tłok". Tą drogą poszła moja modyfikacja, niestety schodek dookoła gniazda zaworowego wówczas pozostanie.

Ogólnie, zwiększenie zaworów to dobry pomysł, bo jest kłopot z dobraniem wyczynowych wałków do TS-a no i jeśli nawet są dostępne to są piekielnie drogie.

Tak wygląda komora z zaworem 45,5 mm mojej Alfy:

Załącznik 47096

Nie wiem jakiej firmy to zamiennik, bo szlifiernia uznała to za swój "sekret zawodowy", ale teraz wybrałbym Paradowskich.

Co do stronki którą podałeś - Paul Spruel jest znanym dostawcą części wyczynowych do Alfy, ale widzę tam tylko zawory do Alfa DOHC (NORD). Zwróć uwagę, że zawory wydechowe są "undersize" do wielkości 38,5 mm (normalnie to chyba 42 mm) a więc Twin Spark takie już ma

Dziekuje za pomoc co do wałkow..hmm Rewar SC Krakow robi tanio wyczynowe wałki ,jeszcze nikt nie narzekal a opinie czytalem o ich wałkach.Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

maicher, słabo przeglądałeś, u Paula spokojnie uzbroisz całego TS'a a nawet jak nie ma czegoś na stronie to trzeba pytać
    Zawory 46mm wchodzą, da się też 47mm wsadzić ale to już rzeźba niemiłosierna.
    O Rewarze też słyszałem kilka razy i ze złym słowem się nie spotkałem.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

małe trzy uwagi bo maicher poematy pisze zamiast krótko i zwięźle

Podcięcie tłoka pod zawór nic nie osłabi, nie ma co się bać wypalenia dziury.
    Paradowskim za zawory raczej podziękuję.
    Powiększanie zaworów o kant d można sobie rozbić przy tak małych modach silnika jak kolega wykonał - jak pojedzie na hamowanie to zobaczy.

W końcu trzeba to zrozumieć, że w n/a liczą się tylko wałki i stopień sprężania

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Rafał - dzięki za uwagi. A czemu Paradowskim dziękujesz?
    Co jeszcze powinienem zrobić? Że podłożyć świnkę to wiem

Szkoda, że na Rewar trafiam dopiero teraz. Muszę mieć te wałki!
    Ostatnio edytowane przez maicher ; 16-02-2012 o 20:30

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

A czemu Paradowskim dziękujesz?
    z braku laku poszły takie do silnika i przy mocnym bucie się pourywały.

musze poczytac o tym Rewarze bo na razie myślałem tylko o swiątku i wałkach gt.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Patrzę sobie na te wałki Rewara:
    270* wznios 9,5mm
    280* wznios 11mm
    290* wznios 9,8 lub 10,8 do wyboru
    302* wznios 10,8

i staram się sobie przypomnieć jaki jest wznios w standardowych wałkach TS-a? No i za cholerę nie wiem w jakich kątach one pracują (ale nie wyglądają na zbyt agresywne ).

Mieszka w
    KPR
    Auto

Domyślnie

Patrzę sobie na te wałki Rewara:
    270* wznios 9,5mm
    280* wznios 11mm
    290* wznios 9,8 lub 10,8 do wyboru
    302* wznios 10,8

i staram się sobie przypomnieć jaki jest wznios w standardowych wałkach TS-a? No i za cholerę nie wiem w jakich kątach one pracują (ale nie wyglądają na zbyt agresywne ).
    Hej.Jak do nich dzwonilem to powiedzieli,ze spokojnie wykonaja walek pod dane np:walka od Colombo&Barianii.
    Poki co swap sie dzisiaj zakonczyl...auto zapitala niemiłosiernie i w tym tygodniu zwaze Coupete bo waga poszla mocna w dol~1200kg