Temat: Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał marcinq24 Zobacz post
    Nie nie czyściłem, musialbym zamowić odbysniki i wymienić, chyba że uziemić auto i dać do regeneracji reflektor za 250 lzł/szt.
    A skąd masz pewność, że nadają się do regeneracji? Naczęściej w ksenonowych lampach wypalają się odbłyśniki. Jeśli masz szczelną lampę, nie zbierała się tam wilgoć i nie używałeś żarówek z dziwnymi warstwami lakierów na nich to jest duża szansa, że odbłyśniki są ok. Demontaż zderzaka i zespołu świateł krótkich z lampy w 159 to 2-3 godziny roboty. Efekt samego czyszczenia często jest zadziwiający.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 03-01-2017 o 09:04

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

no zobaczymy, może jak znajdę trochę czasu to wyjmę odbłyśniki czy też całe reflektory i postaram się je wyczyścić, tzn czytałem trochę o czyszczeniu, ale różne są sposoby.
    A wydaje mi się że coś mam nie tak z lampami bo jednak jakoś słabo świecą jak i na halogenowych i LEDowych żarówkach
    Tylko ja nie za bardzo lubię dłubać przy aucie, choć jest to fajne jak się dla belli zrobi coś dobrego, więc zobaczymy

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Przygotowalem sobie moduł zmierzchowego z przekaźnikiem do oświetlenia DRL w kierunkach, mam do podlączenia
    1. +12V stale, + 12V po stacyjce, mase. - pod co dokladnie podłączyć przy skrzynce bezpiecznikowej w kabinie ?
    2. +12V na mijania to F13 i F12 wcinam się w kable od mijania
    3. +12V dla DRL mam problem z przeprowadzeniem przewodu z pod skrzynki z bezpiecznikami do reflektora ? Nie wiem co dokladnie trzeba rozebrać rozkręcić i gdzie przejść z jednym kabelkiem ?

DRL :
    http://allegro.pl/swiatla-dzienne-dr...U1OWY2YzVhZg==

https://youtu.be/7MZFNzqN9yc

- - - Updated - - -

Przygotowalem sobie moduł zmierzchowego z przekaźnikiem do oświetlenia DRL w kierunkach, mam do podlączenia
    1. +12V stale, + 12V po stacyjce, mase. - pod co dokladnie podłączyć przy skrzynce bezpiecznikowej w kabinie ?
    2. +12V na mijania to F13 i F12 wcinam się w kable od mijania
    3. +12V dla DRL mam problem z przeprowadzeniem przewodu z pod skrzynki z bezpiecznikami do reflektora ? Nie wiem co dokladnie trzeba rozebrać rozkręcić i gdzie przejść z jednym kabelkiem ?

DRL :
    http://allegro.pl/swiatla-dzienne-dr...U1OWY2YzVhZg==

https://youtu.be/7MZFNzqN9yc
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170103_160102.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	103.4 KB
ID:	218854   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_20161114-173630.jpg
Wyświetleń:	129
Rozmiar:	40.3 KB
ID:	218855   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_20161112-211108.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	67.2 KB
ID:	218856   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_20161112-211131.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	67.6 KB
ID:	218857  

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Jeśli pytasz o przeprowadzenie przewodu z kabiny, to musisz zdemontować ramiona wycieraczek oraz podszybie i np po stronie kierowcy przechodzisz przepustem oryginalnym. Żeby nie było tak łatwo nie ma tam miejsca w oryginalnym uszczelnieniu. Dobrze jest nawiercic w tej gumie otworek pod przewód ale tak żeby też nie uszkodzić znajdujących się tam oryginalnych przewodów. Później odizolować peszle, wcisnąć przewód i po wszystkim zaizolować na nowo. Niektórzy przeciskali się gdzieś przy sprzęgle lub pedale gazu ale tutaj nie powiem dokładnie bo robiłem pierwszym sposobem więc byś musiał poszukać na forum. Masa to pod karoserie najłatwiej, tam gdzie jest do tego miejsce z jakąś nakrętką czy coś zakładasz oczko na przewód przykręcasz nakrętką i git, byleby nie do lakieru a gołej blachy ale to pewnie wiesz

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9 JTDm 150KM 2006r.

Domyślnie

Po co chcesz ciągnąć kable z kabiny? Ja podłączyłem te ledy pod zasilanie ze skrzynki bezpieczników obok akumulatora i w tej że skrzynce umieściłem też przekaźnik plus układ załączający dzienne 10 sekund po odpaleniu silnika.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Tak chciałem podłączyć przekaźnik DRL i moduł zmierzchowego przy skrzynce bezpiecznikowej w komorze snika, ale trochę mi to odpada bo czujnik zmierzchu od modulu jest zaledwie metrowy, a chce go zamontować w środku na desce przy szybie czołowej.
    Żeby podłączyć w komorze silnika musialbym wyszukać w dwóch wiązkach przewodow w podszybiu żył zasilających światla mijania, żeby je przeciąć i podłaczyć pod moduł, a tam jest trochę tych żył.
    Tak czy inaczej muszę przeciągnąć albo czujnik-sensor zmierzchu do środka, albo jedną żyłe zasilającą do DRL.
    Wole nie myśleć o załączaniu świateł, niech to robi moduł zmierzchowy majac oświetlenie dzienne DRL.
    A czy da się przebić drutem fi4 gumową uszelkę przez którą idą przewody do śroska auta, czy tylko wiercenie ? No i co w środku zdejmować, że y wyjąć jak już przelożę pilota do przeciągnięcia przez tą uszczelkę?
    Czy wystarczy odkręcić skrzynkę bezpiecznikową ??
    Dziekuję za jaką kolwiek informację

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

To spróbuj cieńszym drutem a później tym fi4mm, najlepiej w kołnierzu przepustu bo łatwiej i mniejsze narażenie na przecięcie instalacji. Tam trzeba jeszcze odkręcić taką metolową osłonę tej gumy. W aucie kładziesz się w okolice padałów i szukasz tam głęboko wysoko po lewej w okolicy podszybia to miejsce. Jak wpuścisz przewód od strony silnika to łatwiej będzie niż odwrotnie. Przewód będzie za skrzynką bezpieczników ale tak jak mówię spokojnie go znajdziesz i przeciągniesz gdzie potrzebujesz.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Luck bardzo dziekuję, jutro się za to zabieram
    Dziekuje również pozostałym forumowiczom za pokoc i przedatne informację

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciej69
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 08r, Chrysler Crossfire, Lincoln Navigator mk3, Chevy Astro Starcraft

Domyślnie

Zajebista ale projekt umarł i jest na sprzedaż wzór płytki od Oskara
    "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"