Strona 172 z 175 PierwszyPierwszy ... 72122162163164165166167168169170171172173174175 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,711 do 1,720 z 1748

Temat: Giulia- felgi, opony

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

To chyba zależy głównie od tego jak jeździsz, zazwyczaj krótkie trasy po mieście czy dalsze przeloty.
    No i ogólnie całoroczne z reguły trochę głośniejsze latem niż typowe letnie. A że nieco gorsze latem niż letnie a zdecydowanie lepsze niż letnie zimą to raczej oczywiste...
    Ja mam w dwóch samochodach miejskich i uważam za super rozwiązanie na takie jeżdżenie. Ale w Stelvio co to różnie bywa z jazdami to jednak mam "klasycznie".

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Kupiłem giulie na prawie nowych hankook wielosezonowych i po pierwszej zimie kupowałem zimówki. Leci to na śniegu prawie jak letnia, latem ok ale głośne a jedyną ich przewagą jest mokry asfalt, tu rzeczywiście super.

Użytkownik Rowerzysta Avatar woockush
    Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Cytat Napisał AlBundy Zobacz post
    Mam pytanie odnośnie opon. Czy macie może jakieś doświadczenia z oponami całorocznymi? Mają w ogóle sens w autach takich jak Giulia?
    Giulia jest zbyt fajnym samochodem żeby marnować ją na całorocznych. Suchy asfalt i trochę lepsza letnia opona i masz tony przyczepności. Zima, dobra zimówka oraz Q4 i śnieg się rozstępuje jak Morze Czerwone. Pisałem to ja - osoba która niepotrzebnie zmarnowała dwa lata na całorocznych.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0T 320KM/455NM

Domyślnie

Cytat Napisał AlBundy Zobacz post
    Mam pytanie odnośnie opon. Czy macie może jakieś doświadczenia z oponami całorocznymi? Mają w ogóle sens w autach takich jak Giulia? Czy może- w myśl zasady, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego- całkowicie odpuścić ten temat?
    Osobiście uważam że dedykowana opcja (letnie i zimowe) będzie lepsza. Ja pomimo że mam dość mocno podniesiona moc jeżdżę na całorocznych, no ale robie rocznie 7kkm także kupowanie 2 zestawów po prostu się nie opłaca.

Mam continentale allSeason contact 2 i naprawdę dają radę, zarówno w lecie jak i w zimie, ale...jakbym jeździł więcej to bym się nie zastanawiał i brał osobno lato/zima

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Oponie całorocznej bliżej do zimówki niż do opony letniej. Ma bardziej zimowy bieżnik i miękką mieszankę. Najwięcej tracisz latem jeżdżąc na całorocznej, zimą różnice w mieście są niewielkie w stosunku do opony zimowej. Ale jak przysypie to też dramatu nie ma. Zimówek w naszym klimacie raczej nie warto kupować, jak chcesz mieć dwa komplety to lepiej dobre całoroczne i letnie. Przynajmniej nie będziesz miał spiny jak w kwietniu zrobi się 25 stopni, bo musisz koniecznie zmienić opony.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Outbacka 3.6 mam na Michelin CrossClimate. W śniegu/na lodzie radzą sobie gorzej niż zimówki (wstyd był, Subaru nie mogło podjechać pod oblodzony podjazd, tam gdzie Julka wjechała od strzała ), natomiast teraz to jest drugi samochód, znacznie rzadziej jeżdżony i w takiej sytuacji - moim zdaniem to się sprawdza.

Cytat Napisał blaszany Zobacz post
    Oponie całorocznej bliżej do zimówki niż do opony letniej. Ma bardziej zimowy bieżnik i miękką mieszankę.
    * nie dotyczy Michelin CC

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Mam continentale allSeason contact 2 i naprawdę dają radę, zarówno w lecie jak i w zimie, ale...jakbym jeździł więcej to bym się nie zastanawiał i brał osobno lato/zima
    Dokładnie te opony mam w jednym z samochodów jeżdżących głównie po mieście i są super. Tyle że jak pisałem nieco głośniejsze latem niż letnie, ale zima niespecjalnie odstają od zimówek.

Użytkownik Świeżak Avatar sm00q
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Giulia Sport Ti jest, 159 JTDm była

Domyślnie

Przeprowadziłem własne dochodzenie co do ogumienia jakie warto rozważyć przy zamianie felg z Giuli RWD (8 i 9 cali) na QV (8,5
    i 10 cali) i okazuje się że nominalny zestaw ogumienia z QV (245/35/19 i 285/30/19) jest optymalny, przede wszystkim dla samych felg - chroni dobrze rant felgi. Fakt jest ciut niżej (8,5mm przód i 7,5mm tył) w stosunku do RWD i powstaje ciut większa luka pod nadkolem, ale bezpieczeństwo takich kapci to podstawa Zawsze to można wyregulować jakimś gwintem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Panowie szybkie pytanie, Giulia 2.0 200km w przypadku felg w rozmiarze 18 - jak to w końcu jest z rozmiarem opon, można wszystkie jednakowe 225/45, ale również dwa rozmiary i szersze na tył (225/45, 255/40). Czy są jakieś wskazania kiedy mieć szersze opony na tył? Wygoda/styl jazdy itp.? Bo zastanawiam się nad kupnem nowego kompletu i dumam nad tym szerszym tyłem Dzięki za pomoc

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaLorenzo Zobacz post
    Panowie szybkie pytanie, Giulia 2.0 200km w przypadku felg w rozmiarze 18 - jak to w końcu jest z rozmiarem opon, można wszystkie jednakowe 225/45, ale również dwa rozmiary i szersze na tył (225/45, 255/40). Czy są jakieś wskazania kiedy mieć szersze opony na tył? Wygoda/styl jazdy itp.? Bo zastanawiam się nad kupnem nowego kompletu i dumam nad tym szerszym tyłem Dzięki za pomoc
    Wydaje mi się że musisz mieć inną średnicę felgi żeby tak było aczkolwiek moge się mylić.