Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Pepcio Grypcio Zobacz post
    Ja nie chcę adaptować tego egzemplarza do TI. Temat elementów TI drążę bo chcę czysto po "Januszowemu"(nie obrażając Januszy) zastrzelić aktualnego właściciela kwotą jaką trzeba wsadzić w auto żeby było zgodne z jego opisem
    Trochę słaby argument na zbijanie ceny, bo on ma i tak założone jakieś widełki poniżej których nie sprzeda, a już bankowo przejmie się bardzo rzuconą kwotą kosztów pakietu Mają tam dużo i często takie 159, więc doskonale wie, co sprzedaje i że prawdziwe TI nie byłoby w takiej cenie. Ten opis mógł nawet zostać przez "pomyłkę" z innego auta.
    Ostatnio edytowane przez KoŁoS ; 27-04-2020 o 21:13
    Sprawdzanie przebiegów i historii serwisowych ASO "24h/7 dni" m.in. Alfa, Fiat, Lancia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Dokładnie, rzucanie cenami nowych części przy używanym aucie to żaden argument. Raczej iść w kierunku niezgodności opisu ze stanem faktycznym i wypunktować różnice w pakietach - co też nie jest łatwe, bo pakiet pakietowi nierówny .

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

to auto i tak jest tanie patrząc na to co tam jest, a nie co komisant pisze. bo niby TI jest, a nie ma. Niby 2011, a w treści standardowo 2010. tylko pytanie, czy reszta tj "bezwypadkowy, bez wkładu własnego" jest równie naciągana jak ti i rocznik. Ale to już trzeba pojechać na miejsce i obejrzeć.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    BRAK

Domyślnie Zakup pierwszej alfy 159

Planuję zakupić swoje pierwsze auto.

1. Przyglądam się ofercie na otomoto ID: 6073153010, VIN: ZAR93900007238481 (159 1.9 JTDm 150KM SportWagon ti)
    Szczerze mówiąc zdjęcia z ogłoszenia nie przyciągają mojej uwagi niczym szczególnym. Widać jakieś prace lakiernicze? Poprosiłem o zdjęcia silnika, progów (możliwie podwozia), dolnych krawędzi drzwi, słupków. Zastanawia mnie sprzedawca, wygląda na auto sprzedawane od osoby prywatnej, ale... numer telefonu jako kontaktowy znalazłem w vernimotors.pl.

2. Druga interesująca mnie oferta to ID: 6073613812, VIN: ZAR93900007250932 (159 2.0 JTDm 170KM sedan)
    Akurat bardziej poszukiwałem sedana, więc to zdecydowanie na plus w przypadku drugiej oferty. Widzę jakieś wgniecenie na tylnym zderzaku, jeżeli to tylko szkoda parkingowa, a autko jest w dobrym stanie mechanicznym to myślę nie powinno mieć to większego znaczenia. Mam jednak podejrzenia, że mogła być mniej rozważnie eksploatowana, niż alfa z 1 oferty.

Jak wypada porównanie pomiędzy silnikami? Z tego co przeczytałem na forum wygląda na to, że obie jednostki powinny się dobrze sprawować i nie są jakoś specjalnie drogie w utrzymaniu. Raczej ze względu na spalanie wolałbym 1.9. Autko głównie w dłuższe trasy.
    Na co powinienem zwrócić uwagę podczas oględzin autek? Czy pomiędzy tymi dwoma ofertami, któraś wygląda zdecydowanie lepiej?

Wszystkie rady i uwagi mile widziane. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat vinów?
    Ostatnio edytowane przez wiekonek ; 28-04-2020 o 06:28

Auto
    Lancia Lybra 2.0, Ducati 748

Domyślnie

Cytat Napisał KoŁoS Zobacz post
    Trochę słaby argument na zbijanie ceny, bo on ma i tak założone jakieś widełki poniżej których nie sprzeda, a już bankowo przejmie się bardzo rzuconą kwotą kosztów pakietu Mają tam dużo i często takie 159, więc doskonale wie, co sprzedaje i że prawdziwe TI nie byłoby w takiej cenie. Ten opis mógł nawet zostać przez "pomyłkę" z innego auta.
    Cytat Napisał Lukas-182 Zobacz post
    Dokładnie, rzucanie cenami nowych części przy używanym aucie to żaden argument. Raczej iść w kierunku niezgodności opisu ze stanem faktycznym i wypunktować różnice w pakietach - co też nie jest łatwe, bo pakiet pakietowi nierówny
    Cytat Napisał Adam_P Zobacz post
    to auto i tak jest tanie patrząc na to co tam jest, a nie co komisant pisze. bo niby TI jest, a nie ma. Niby 2011, a w treści standardowo 2010. tylko pytanie, czy reszta tj "bezwypadkowy, bez wkładu własnego" jest równie naciągana jak ti i rocznik. Ale to już trzeba pojechać na miejsce i obejrzeć.
    Zdaję sobie sprawę z tego, że ten argument nie jest mówiąc delikatnie mocny ale na razie to jedyny jaki mam Jako, że do wyjazdu na oględziny mam sporo czasu to chcę nazbierać tyle informacji ile się da. Jakie by nie były wartościowe...
    Tutaj jak dotychczas same bardzo wartościowe

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał wiekonek Zobacz post
    Planuję zakupić swoje pierwsze auto.

1. Przyglądam się ofercie na otomoto ID: 6073153010, VIN: ZAR93900007238481 (159 1.9 JTDm 150KM SportWagon ti)
    Szczerze mówiąc zdjęcia z ogłoszenia nie przyciągają mojej uwagi niczym szczególnym. Widać jakieś prace lakiernicze? Poprosiłem o zdjęcia silnika, progów (możliwie podwozia), dolnych krawędzi drzwi, słupków. Zastanawia mnie sprzedawca, wygląda na auto sprzedawane od osoby prywatnej, ale... numer telefonu jako kontaktowy znalazłem w vernimotors.pl.

2. Druga interesująca mnie oferta to ID: 6073613812, VIN: ZAR93900007250932 (159 2.0 JTDm 170KM sedan)
    Akurat bardziej poszukiwałem sedana, więc to zdecydowanie na plus w przypadku drugiej oferty. Widzę jakieś wgniecenie na tylnym zderzaku, jeżeli to tylko szkoda parkingowa, a autko jest w dobrym stanie mechanicznym to myślę nie powinno mieć to większego znaczenia. Mam jednak podejrzenia, że mogła być mniej rozważnie eksploatowana, niż alfa z 1 oferty.

Jak wypada porównanie pomiędzy silnikami? Z tego co przeczytałem na forum wygląda na to, że obie jednostki powinny się dobrze sprawować i nie są jakoś specjalnie drogie w utrzymaniu. Raczej ze względu na spalanie wolałbym 1.9. Autko głównie w dłuższe trasy.
    Na co powinienem zwrócić uwagę podczas oględzin autek? Czy pomiędzy tymi dwoma ofertami, któraś wygląda zdecydowanie lepiej?

Wszystkie rady i uwagi mile widziane. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat vinów?
    1. VIN podał od innego auta.
    Ostatnio edytowane przez KoŁoS ; 28-04-2020 o 11:23
    Sprawdzanie przebiegów i historii serwisowych ASO "24h/7 dni" m.in. Alfa, Fiat, Lancia

Użytkownik Świeżak Avatar Dzz
    Auto
    Giulietta 1.4 170KM

Domyślnie

Szukając swojej TBI, znalazłem to:

Ostrzeżenie dla poszukiwaczy TBI:

facebook.com/autodoradca24/posts/2203269176635958?__tn__=-R

Ogłoszenie:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-ID6CEWjA.html?

W skrócie, pełno szpachli + ćwiartka. Auto wisi z przerwami już ponad pół roku, wcześniej było wystawione za 35k.
    Ostatnio edytowane przez Dzz ; 28-04-2020 o 13:03

Auto
    BRAK

Domyślnie

Cytat Napisał KoŁoS Zobacz post
    1. VIN podał od innego auta.
    Rozumiem, że taki auto można sobie od razu odpuścić. Dzięki

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał dzz Zobacz post
    szukając swojej tbi, znalazłem to:

Ostrzeżenie dla poszukiwaczy tbi:

Facebook.com/autodoradca24/posts/2203269176635958?__tn__=-r

ogłoszenie:

Otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-id6cewja.html?

W skrócie, pełno szpachli + ćwiartka. Auto wisi z przerwami już ponad pół roku, wcześniej było wystawione za 35k.
    vin zar93900007255046

- - - Updated - - -

Cytat Napisał wiekonek Zobacz post
    Rozumiem, że taki auto można sobie od razu odpuścić. Dzięki
    Może się pomylił.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V. AR GT 2.0JTS. Mini Cooper 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał Dzz Zobacz post
    Szukając swojej TBI, znalazłem to:

Ostrzeżenie dla poszukiwaczy TBI:

facebook.com/autodoradca24/posts/2203269176635958?__tn__=-R

Ogłoszenie:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-ID6CEWjA.html?

K..wa szok. Takich "uczciwych" sprzedających powinno się zamykać w Alcatraz lub innym Guantanamo. W tym przypadku reguła, że lepiej wydać kilka procent więcej od średniej rynkowej na dany egzemplarz i mieć święty spokój się nijak ma do rzeczywistości. Ja, swego czasu, swoją 159 kupiłem poniżej średniej rynkowej i do dzisiaj jestem zadowolony. Tak samo było z Mini mojej żony. Wniosek jest taki, że nie warto obawiać się aut wystawionych po niższych cenach a jedynie tych, których przed kupnem się nie sprawdziło.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez rytom ; 29-04-2020 o 13:00