Sprzedawca zapewnia, że są to opony od kompletu, nie mają widocznych napraw, jak nowe.
Dokładny model to Blizzak LM001
Chyba się zdecyduje na nie, z przesyłką za pobraniem.
Sprzedawca zapewnia, że są to opony od kompletu, nie mają widocznych napraw, jak nowe.
Dokładny model to Blizzak LM001
Chyba się zdecyduje na nie, z przesyłką za pobraniem.
Ale i tak jest zastanawiające dlaczego jest tak a nie inaczej....chociaż rozwiązanie nasuwa się tylko jedno 205/55 to ekonomiczny rozmiar bo jedyny słabo pasuje do zestawienia ale za to jest najtańszym rozmiarem wsród 16". Więc oponą wzorcowa jest 215/55, 205/55 dopuszczona ze względów ekonomicznych.
LM001 to dobry wybór. Lamelki do końca bieżnika.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dokładnie opona 205/55R16 występowała fabrycznie tylko na stalówkach dlatego jak pisałem mało kto zaleca ten rozmiar do 159 i lepiej brać 215.
Ja zdecydowałem się na 205/60 na zimę i jeżeli nie jeździsz cały czas w trybie dzika, a każdy zakręt nie musi być przejechany ostro to jest ok. Porównując sam rozmiar opony to 205/60 względem 205/55 to komfortowy materac, nie przyciera się na każdym garbie i koleinie. Oczywiście samochód bardziej pływa w zakrętach i łatwiej gubi trakcję niż szersza opona ale w moim przypadku to bardziej kwestia jakości opony pewnie![]()
Otóż po wczorajszym dniu przetestowałem swoje nowe opony na większości zimowych typów warunków. Opona to Continental WINTER CONTACT TS 850P 235/40 R19 założona na Brerę. Mieszanka bardzo miękka, opona cichsza niż inne z metką 72 dB. Jeździ się na nich rewelacyjnie w trudnych warunkach jak i na suchym. Hamowanie na mokrej jezdni jest bezproblemowe, na śniegu samochód hamuje w linii prostej, nie zarzuca. Zero problemów z ruszaniem pod górę na śniegu. Wychodzenie z (zamierzonych) poślizgów przy włączonych systemach bezpieczeństwa jest łatwiejsze niż w 159 na oponach Pirelli SottoZero 2. Jedynie mogę się przyczepić do jazdy na błocie pośniegowym, tutaj nie odczułem takiej pewności prowadzenia jaką oferują przy każdej innej nawierzchni. Zaliczyłem jedną taką zakamuflowaną dziurę przy której aż mnie serce zabolało, ale opona wzięła wszystko na siebie i nic ani jej ani feldze się nie stało.
19" na zimę, czujesz sie bezpiecznie na takim profilu?
A dlaczego ma się czuć niebezpiecznie? Opona z niższym profilem jest bezpieczniejsza. W razie uszkodzenie opony łatwiej opanować auto na niskim profilu, jak nam podczas jazdy walnie balon to już jest problem.
To nie jest jakiś szalenie niski profil - 40% z 235m to taka sama grubość "gumy" nad felgą jak przy 215/45 . Ja tam na 215/45 lato-zima jeżdżę w 156 i felgi ok, choć u nas drogi przy Krakowskich (i nie tylko ) to tafla równiutka, w Krakowie faktycznie można mieć obawy pewne![]()