Ostatnio trasa dość szybko, 4h 355km
Słupca-Poznań-Piła-Koszalin-Ustronie Morskie
bagażnik załadowany po dach, dwie dorosłe osoby + 2 letnie dziecko.
Wg komputera 6,2l a przy dystrybutorze 6,1l/100km
Silnik to 1,9 8v 120km AR159
Ostatnio trasa dość szybko, 4h 355km
Słupca-Poznań-Piła-Koszalin-Ustronie Morskie
bagażnik załadowany po dach, dwie dorosłe osoby + 2 letnie dziecko.
Wg komputera 6,2l a przy dystrybutorze 6,1l/100km
Silnik to 1,9 8v 120km AR159
czytam wasze magiczne w porównaniu z moim spalanie i pytam : co niesprawnego może być w aucie że pali więcej niż powinno ( kierowcę pomijamy)
Niektórym te 9-tki palą mniej niż producent podaje [emoji3]
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Trzeba brać pod uwagę takie rzeczy jak DPF, rozmiar kół ,sam styl jazdy , w qtronicu wezmie z 1 litr dodatkowo jak nic . Juz pisalem że u mnie sama zmiana kół z 16-19 to już litr więcej . Usunięcie DPFa daje ponoć litr mniej . Jakby komuś paliła po miescie 15to wtedy należy się martwić![]()
Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami żeby auto spaliło mniej. Mi do Kłodzka i z powrotem wychodzi właśnie spalanie nie przekraczające 6 litrów (komputer podaje nawet czasem małe 5). Jadę w kolumnie tirów, nie wyprzedzam, turlam się spokojnie. Podobnie na autostradzie. Przy 120-130 spalanie jest wyraźnie mniejsze niż przy 150. Dochodzi do tego też kwestia chipa, niektórzy wgrywają mapy bardziej ekonomiczne, inni mocniejsze. To też ma wpływ. A inni cisną wszędzie do odcięcia...
Sam byłem zaskoczony że tak mało spaliła z takim załadunkiem. Wcześniej po zmianie kół na 18" i trasie Warszawa- Wrocław wybiło mi spalanie 8,7l na Esce jadąc max 150km/h i byłem przerażony że zmiana z 17" na 18" daje takie efekty. Dodatkowo bardzo wtedy wiało i jechaliśmy pod wiatr co jak się potem okazało miało bardzo duży wpływ na spalanie. W drodze powrotnej spokojnie spadło poniżej 7l.
Moja tez tyle pali. Po ostatnim serwisie jeszcze spadlo zapotrzebowanie-wiadomo. No ale nie przebije passata b6 2.0tdi ktory mi na tempomacie pokazywal 4.6 he
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka