Sprawdziłem w jakiej kondycji jest przepływomierz (OK), a przy okazji wyczyściłem rurkę od odmy z nagaru.
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego odma jest wpięta do rury od dolotu?
Pozdrawiam.
- Rafał
Sprawdziłem w jakiej kondycji jest przepływomierz (OK), a przy okazji wyczyściłem rurkę od odmy z nagaru.
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego odma jest wpięta do rury od dolotu?
Pozdrawiam.
- Rafał
Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej.W momencie kiedy są przedmuchy poprzez pierścienie z cylindrów spaliny,bądz też sprężone powietrze dostaje sie do skrzyni korbowej.Jeśli nie miałoby ujścia to wydmuchałoby uszczelki.A tak jest ta odma.W starszych silnikach była to rurka na zewnątrz,jednak teraz ze względu na środowisko wykorzystuje się te spaliny bądz powietrze do ponownego spalania.
Odwilż udrożniła przewody do sprysków, sprzedający zapewniał że płyn zalał zimowy, wypryskałem do końca i zalałem takim jak trzeba, pasowałoby umyć, ale codziennie jeżdżę na budowę i to mycie psu na budę, może jutro
W końcu mój mechanik znalazł czas dla mojej Belli. Mam wspawany nowy łącznik elastyczny w układzie wydechowym. Stary był rozerwany i połatany jakimiś szmatami i opaskami, masakra :| Po wymianie słychać tylko pięknie (jak dla mnie) klekoczący silnik, bez pierdzenia.
Tak, to wiem i znam jej zadanie, ale zastanawiało mnie to dlaczego jest ona skierowana do przepustnicy. Przecież tam powstaje podciśnienie, które dodatkowo zasysa ten "syf" z odmy.
Jedyne wytłumaczenie to właśnie ekologia...
Zastanawiam się czy wypiąć z dolotu odmy, zamontować na jej końcu zaworek, bądź filterek (na allegro tego pełno), a otwór w dolocie po prostu zaślepić.
Pozdrawiam.
- Rafał
Odebrałem po zmianie rozrządu![]()
wreszcie zmieniłem opony na zimowe
rychło wczas nie??
No jak przyszla odwilz to sie dziury porobily wiec zal ladnycch kolek![]()