Interesuje mnie tylko wysyłka, bo do ASO daleko![]()
Interesuje mnie tylko wysyłka, bo do ASO daleko![]()
Hej. Mam podobny problem jak wszyscy, czyli dziwne zachowanie wspomagania przy ruchach parkingowych oraz "gumowate" odczucie tarcia. Auto 2006, wg mojego rozumowania odczytu daty zbiorniczek jest z 09/2009 (nie wiem czy to juz ten poprawiony?). Plyn czerwony, stan w normie, od 1,5 roku nic nie dolewane. Chcialem juz zamawiac Tutele GI/E oraz zbiorniczek w ASO, ale sprawdzilem dzisiaj dwie sprawy o ktorych piszecie, no i u mnie nie ma takich objawow - mianowicie - po jezdzie plyn nie jest spieniony, przy ruchach kierownica nic sie nie pieni ani nie przelewa - tafla plynu troszke sie buja, no ale to dlatego ze i auto sie buja. To w koncu mam wymienic ten zbiorniczek, czy nic to nie da? ehh.
Auto przed moim posiadaniem bylo w rekach zagranicznego forumowicza alfaowner, wiec pewnie znal problem modelu. Pewnie to i on zbiorniczek wymienil. Ale czy moglby on zepsuc sie po raz drugi, jezeli zamontowany byl ten poprawiony?
Uszkodzenie/zabrudzenie zbiorniczka zazwyczaj wiąże się nie z "gumowaniem", a z zapowietrzaniem układu i buczeniem pompy. Za gumowanie często odpowiedzialna jest zużyta/skorodowana maglownica.
Znajomi forumowicze z mojego miasta również mają te gumowanie/wibracje na kierownicy mimo, iż jeden z nich ma wymieniony magiel na NOWY, drugi ma nową pompę wspomagania i dalej to samo. Żeby było gładko to chyba trzeba byłoby cały układ wymienic...
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Dlatego nie napisałem, że za gumowanie zawsze odpowiedzialna jest maglownica, bo bywa różnie. Jednak z własnego doświadczenia oraz z wielu postów w tym temacie twierdzę, że jest to częsta przyczyna.U mnie po wymianie magla na regenerowany gumowanie zniknęło, a kierownica chodzi lżej.
Tak tak, właśnie z tego względu, ze bywa różnie warto się najpierw zastanowić czy gra jest warta świeczki jeśli narazie wszystko działa :-)
Moim (i nie tylko) zdaniem gumowanie to nic innego jak spadki ciśnienia. Tu należy skierować się w kierunku zaworu utrzymującego stałe ciśnienie w układzie.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Zawór czyli ta wieksza śruba na maglu patrząc z góry tak ? Jeśli tak to ja wymieniłem działający zawór na nowy z autosklep24 i bez oczekiwanego efektu właśnie
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...