Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Arhain
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW TI TBI, Lanos 1.6

Domyślnie

Witam ponownie,
    oglądał ktoś tą sztukę? (2 koniec polski)
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#5c4650d90f

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Arhain Zobacz post
    Witam ponownie,
    oglądał ktoś tą sztukę? (2 koniec polski)
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#5c4650d90f
    Ostatni wpis w ASO jest na 10727km, sprowadzona ze Szwajcarii, więc biorąc pod uwagę ten kraj + pojemność powyżej 2.0 raczej nie bez wad + jakieś szkody były też w Polsce. Po zdjęciach widać, że nie jest to pierwsze wystawienie, a od 2018r. jest już trzecim właścicielem w kraju i coś szybko ją sprzedają.
    Sprawdzanie przebiegów i historii serwisowych ASO "24h/7 dni" m.in. Alfa, Fiat, Lancia

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 2010r. 2.0jtdm

Domyślnie

otomoto oferta/alfa-romeo-159-2-4jtd-200km-sportwagon-ID6DBcrb.html

czy 17,5kapcia za 2.4jtdm z 2010 to nie jest cos za malo?
    Plus to z autohandlu wiec tymbardziej cos cena podejrzana ;] wg autobazy szkod nie mial (przynajmniej w PL), w cepiku tez wydaje sie okejka wszystko ale nie wiem, nie wiem. Moze przypadkiem ktos z Wrocka byl ogladac i sie podzieli spostrzezeniami?

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Grabek88 Zobacz post
    otomoto oferta/alfa-romeo-159-2-4jtd-200km-sportwagon-ID6DBcrb.html

czy 17,5kapcia za 2.4jtdm z 2010 to nie jest cos za malo?
    Plus to z autohandlu wiec tymbardziej cos cena podejrzana ;] wg autobazy szkod nie mial (przynajmniej w PL), w cepiku tez wydaje sie okejka wszystko ale nie wiem, nie wiem. Moze przypadkiem ktos z Wrocka byl ogladac i sie podzieli spostrzezeniami?
    post #17670 strona 1767

Auto
    159 2010r. 2.0jtdm

Domyślnie

shiet, faktycznie, dzięki ;] czyli trzeba szukać dalej ;(

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Nie ulega wątpliwości, że sprzedawca Alfy z 2005 roku, to nie byle jaki fachowiec od rozrządów, tym bardziej, że mowa jest o rozrządzie na łańcuchu

Cyt.:
    "Rozrząd to element, który po zakupie używanego samochodu powinno się robić zawsze".

Różnica między 15 i 16 letnim samochodem, to są jedynie niuanse, tym bardziej, że 2005 może być z końca roku, a 2006 z jego początku - wygląda na to, że ta 2005 jest lepiej wyposażona, ma xenony i wielofunkcyjną kierownicę no i dwa komplety kół, ta z 2006 roku, jak widać, jedynie opony - tak czy inaczej, albo musisz poprosić kogoś o ich organoleptyczne sprawdzenie, albo skorzystać z serwisów, które takie sprawdzenie oferują, bo to co na zdjęciach, a to co w rzeczywistości, może się od siebie bardzo różnić.

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Taurus Zobacz post
    tak czy inaczej, albo musisz poprosić kogoś o ich organoleptyczne sprawdzenie, albo skorzystać z serwisów, które takie sprawdzenie oferują, bo to co na zdjęciach, a to co w rzeczywistości, może się od siebie bardzo różnić.
    To będzie mój pierwszy zakup auta, więc na pewno skorzystam z serwisu, który przebada auto. Chciałem tylko, żeby jakiś znawca 159 tutaj rzucił okiem na to ogłoszenie i dał jakąś wstępną opinię, czy coś mu się rzuca w oczy i czy kupno alfy z początku produkcji nie będzie głupim pomysłem (gdzieś na tym forum przeczytałem, żeby kupować tylko modele po 2006 roku, ale nie wiem z jakiego powodu). Mnie właśnie bardziej zainteresował ten model z 2005 roku
    https://www.olx.pl/d/oferta/alfa-rom...&sliderIndex=1.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Cytat Napisał Morsh Zobacz post
    To będzie mój pierwszy zakup auta, więc na pewno skorzystam z serwisu, który przebada auto. Chciałem tylko, żeby jakiś znawca 159 tutaj rzucił okiem na to ogłoszenie i dał jakąś wstępną opinię, czy coś mu się rzuca w oczy i czy kupno alfy z początku produkcji nie będzie głupim pomysłem (gdzieś na tym forum przeczytałem, żeby kupować tylko modele po 2006 roku, ale nie wiem z jakiego powodu). Mnie właśnie bardziej zainteresował ten model z 2005 roku
    https://www.olx.pl/d/oferta/alfa-rom...&sliderIndex=1.
    Przede wszystkim modele z początku produkcji to już staruszki a więc korozja progów i sanek silnika może już grubo postępować, a to słabe punkty tego modelu - nie tak słabe jak w 156 ale nadal nie jest dobrze. Ja kupując model z 2012 roku zwracałem na to uwagę więc przy prawie dwukrotnie starszym aucie są to punkty musowe do zweryfikowania. Reszta moim zdaniem to drugorzędna sprawa, bo mechanikę ogarnie się ale dobrego magika blacharza/lakiernika to ciężko znaleźć, a jak się znajdzie to terminy jak u kafelkarza

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

chyba się za długo zastanawiałeś bo ogłoszenie nieaktualne. wrzuciłeś ogłoszenia dwóch 159-ek w dolnym przedziale cenowym więc fajerwerków nie oczekuj, raczej szykuj się na serwis początkowy ~5tys. ta z ogłoszenia na otomoto trochę zmęczony egzemplarz w wersji bieda-edition. można by rzec stan i wyposażenie adekwatne do ceny.

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Wrzuciłem takie, bo tylko takie spełniały kryteria po których szukałem, czyli 2.2 JTS, sedan, kraj pochodzenia: Polska. Nie wiem w sumie czy to ostatnie jest tak istotne jeśli auto będę i tak sprawdzał serwisem. Nie kupowałem, nie znam się, ale słyszałem, że generalnie lepszą praktyką jest kupowanie krajowych. Jeśli chodzi o cenę to chciałbym się zmieścić w max 15 tys - z tego co widzę, to to nie jest niska cena jak na ten model z tym silnikiem.