Jak ci komp pokaze 6,1l na sto to bedzie 1400zasiegu ale to jak wiadomo i tak fikcja bo w realu jest inaczej☺
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Jak ci komp pokaze 6,1l na sto to bedzie 1400zasiegu ale to jak wiadomo i tak fikcja bo w realu jest inaczej☺
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
no tak bo to prosty algorytm. Ale jak się jeździ do ok 130 km/h to spalanie w mojej nie przekracza 7 litrów w co jestem w stanie uwierzyć. W mieście przy normalnej jeździe po Wrocławiu trzeba liczyć ok 11-12 litrów.
Moja Czarna Perła na trasie Polska - Chorwacja - Polska - łącznie 3000 km pokazała spalanie na poziomie 5,6 L/100km, przy dystrybutorze okazało się, że pali mniej niż wskazuje komp o 0,3-0,5L/100km. Trasa pokonana załadowanym samochodem z 4 osobami na pokładzie, większość autostrady z prędkościami 120-140 (kilka razy pod 180-200, ale krótkie dystanse), poza tym z całego dystansu ok 350 km po wyspie po dość ciasnych, stromych drogach, klima non stop ON. Słowem nie jest źle, poprzednie STILO 1,9JTD 115@145KM tą sama trasę przy podobnym stylu jazdy spaliło średnio 5 L/100km.
Miasto to realne spalanie od ok. 7 do 8L/100 KM (najmniej przy dystrybutorze wyszło 6,9 a najwięcej 8,35). DPF na pokładzie podobnie jak EGR.
Haaaaaallllllooooo? 2.0 jtdm z prędkościami autostradowymi spalił ci realnie 5,1 litra? (w tym jeszcze 200 km/h pomykane). No to ja wymiękam. Średnio na autostradzie pali Ci 5 litrów, to na na normalnej drodze poza miastem ile, 3 l/100? Serio, nie pomyliłeś czasem aut?
też mi się wierzyć nie chce...
a może zagramanicą mają takie asfalty, co nie mają tarcia, albo wieje tam zawsze w plecy![]()
Kolega jechał 120 km/h i czasem przyspieszył do 140. Raz czy dwa przyspieszył do 180 i tyle. Po za tym jazda przepisowa. Choć i tak wynik do pozazdroszczenia.
No chyba, że ma założone LPG, to wtedy jest możliwe uzyskanie sporego obniżenia spalania ON. Ale to trzeba traktować jako ciekawostkę przyrodniczo-naukową.
Bez podawania rozmiarów kół, jak widać na w/w przykładzie, dyskusja nie ma sensu.
Przy mniejszym kole (średnica całego koła) patrząc na to co pokazuje komputer zawsze będzie mniej. Licznikowe 100 to wtedy np 90 i takim sposobem wszystko wychodzi znacznie lepiej. Szerokosć i waga koła to już jakiś drobiazg.
Zapomniałeś o 4 osobach i zaladowanym aucie:-D :-D pewnie pierzem:-P
Kolego serdeczny, któremu pali pińć na sto...
Bujamy to my ale nie nas....;-)
Powtarzam to już kolejny raz....fizyki się nie oszuka!!! Jak chcesz osiągnąć spalanie realne na poziomie aut segmentu B,C jeżdżąc ciężka krową jaką jest 159? I jeszcze Alpy, wyspy.... Litości....
To ja takie spalanie osiągamy jadąc 120 km/h, sam, bez przyspieszania autem o masie 1160 kg a nie 1,6 tony i to jeszcze zaladowanym....
Chyba że to spalanie masz ze zjazdów górskich, to ok:-P :-D
Nie tylko o srednice mi chodzi ale i wagę koła i szerokość bo 19" waży z 1,5 razy wiecej niz 16
Jednak ma to znaczenie bo sprawdzalem tez porownując koła o podobnej srednicy a różnych rozmiarach.