Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 891011121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 223

Temat: Stan aku i dzałanie IBS -prośba do tych z kablem OBD i MES o sprawdzenie 3 parametrów

Użytkownik Rowerzysta Avatar 07105415
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia 2.0/200KM

Domyślnie

No tak..., możnaby podmienić i zobaczyć czy jest różnica..., tylko gdzie jest wypożyczalnia IBS w Warszawie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99

Domyślnie

500zł koszt nowego, więc zamiast ślęczeć wiele razy w aucie, badać aku, robić logi, mierzyć voltomierzem itp szczególnie teraz jak jest w aucie zimno/ciemno i jak ktoś nie ma wiedzy, cierpliwości i czasu, to dlatego zasugerowałem zakup nówki. najwyżej stara jeśli okaże się że nie była przyczyną albo na zapas albo może ktoś inny będzie chętny odkupić na próby
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Jakie negatywne skutki może mieć mostkowanie ibs?. Od kilku miesięcy tak zrobiłem na próbę w Giulii (mało nią jeżdżę)i jakoś nie ma żadnych problemów z ładowaniem. W Stelvio nie mostkowałem, ale doładowuję aku raz w miesiącu. Start - stop nie działa w żadnym, nawet po naładowaniu aku.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Jak zrobiłeś to zmostkowanie?

Auto

Domyślnie

@kaz156 co to znaczy mostkowanie - wypięcie wtyczki czy serio coś mostkowałeś ? błąd na desce od S&S i wg moich sprawdzeń parę lat temu w mojej 2018 Veloce EU ładowanie zamiast 14.5V było max 13.9V do tego pod obciążeniem (światła, grzanie szyby, radio, wentylator mocniej puszczony) na wolnych obrotach spadało poniżej 13.5V a nawet więcej. Zapewne w tym z wypiętym IBS SS nie będzie działał, w tym drugim nie działa bo pewnie masz poniżej 65% SoC raportowany albo inny błąd gdzieś siedzi (maska czujnik, xenon skrętny przesłona, coś w silniku itp itd)
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 25-11-2024 o 20:59
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Pewnie zmostkował rezystor pomiarowy ale to też nie powinno polepszyć ładowania a raczej je pogorszyć (bo powinno pokazać lepszy stan akumulatora niż jest w rzeczywistości to po co go ładować).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    @kaz156 co to znaczy mostkowanie - wypięcie wtyczki czy serio coś mostkowałeś ? błąd na desce od S&S i wg moich sprawdzeń parę lat temu w mojej 2018 Veloce EU ładowanie zamiast 14.5V było max 13.9V do tego pod obciążeniem (światła, grzanie szyby, radio, wentylator mocniej puszczony) na wolnych obrotach spadało poniżej 13.5V a nawet więcej. Zapewne w tym z wypiętym IBS SS nie będzie działał, w tym drugim nie działa bo pewnie masz poniżej 65% SoC raportowany albo inny błąd gdzieś siedzi (maska czujnik, xenon skrętny przesłona, coś w silniku itp itd)
    Chyba wiesz o co chodzi, pisał o tym ktoś, kto wcześniej tak zrobił, prowadziłeś wtedy też dyskusję w tym temacie. Zrobiłem tak na próbę i już zapomniałem o tym. Giulia jeżdzi, odpala, ładuje, nie ma żadnych błędów, tylko start-stop nie działa.

Auto

Domyślnie

nie pamietam wszystkiego, dyskutuję na wielu forach często albo bezpośrednio o czymś z kimś gada się pobieżnie przy okazji innego tematu. tematy nieinteresujące/w mojej ocenie bez sensu/ślepe nie przykuwają mojej uwagi też. jeśli shunt resistor był mostkowany to nie wiem naprawde co to ma dać. IBS monitoruje napięcie 12V w stanie ustalonym spoczynkowym jak i podczas rozruchu. Do tego (i tu shunt resistor jest potrzebny) prąd ładowania i rozładowywania, z tego wylicza sobie też teoretyczny bilans energii a zatem z innymi parametrami oceny aku teoretyczny SoC. mostkowanie dązy do zmniejszenia prądu widocznego przez IBS (zzerować to się nie da, bo tam jest ok 150uOhm - można zmniejszyć trochę) a to co najwyżej zmniejszy widoczne ruchy energii w obie strony. Co to ma dać to nie wiem. Dla mnie to wygląda jak jakieś szamańskie bzdury.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

Po zmostkowaniu, przez jakiś czas śledziłem napięcie w sieci podłączonym do gniazda zapalniczki voltomierzem. Włączałem grzanie foteli i kierownicy, duchawę na ful, napięcie ładowania nie spadało poniżej 13,5V, nawet na wolnych obrotach ładowanie jest dostateczne. NIe znam się na elektronice i nie wiem jak działa i co mierzy ibs, ale empirycznie przekonałem się, że po zmostkowaniu ładowanie jest w sumie dobre, aku. nigdy się nie rozładował. Zapomniałem już o tej przeróbce, czytając ten wątek przypomniałem sobie o tym mostku i dlatego pytam się, czy może coś się uszkodzić.
    W zasadzie jak to jakaś ważna sprawa z tymi pomiarami prądu przez ibs, to chyba przywrócę w Giulii fabrykę, chodź jak by się miało coś złego wydarzyć, to już by się wydarzyło.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jeszcze raz i mniej naukowo.
    Zmostkowanie rezystora daje efekt mówiący że akumulator jest lepszy niż w rzeczywistości (spadek napięcia na rezystorze pomiarowym podczas rozruchu jest mniejszy bo go zrównolegliłeś drutem zmniejszając w ten sposób jego rezystancję i niby aku jest dla systemu to oceniającego "sztywniejszy") i nie ma sensu go ładować.
    Dlatego masz 13.5V które nie jest napięciem ładującym w żadnym istotnym razie tylko powiedzmy podtrzymującym.
    Ładowanie konkretne to masz wtedy gdy napięcie jest na poziomie rzędu 14.4V. Nie masz więc żadnego sensownego ładowania od alternatora.
    SS Ci nie działa bo zapewne IBS (SoC) masz na poziomie poniżej iluś tam % (chyba 60 jak pamiętam).

Jeśli coś miałoby pomóc to zwiększenie wartości rezystora pomiarowego (shunt) ale to w zasadzie niewykonalne z sensem. Chyba żeby może wziąć taki sam z innego modułu i połączyć je w szereg. Rzeźba...
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 26-11-2024 o 00:09