Chodzi mi o podkreślone słowo vs. regulamin :/, a konkretnie zakaz komórek - czy żadna z fotek w tym temacie (post nr. 8)(abstrahując zupełnie od kompozycji itp.) nie nadaje się ze względów jakościowych? I tak przy głosowaniu są zmniejszone, a do kalendarza 5mpix chyba wystarczy), zresztą po co wogóle taka surowa kara - może możnaby napisac, że przyjmujemy do oceny, ale nie do publikacji (ew. wygrywa wtedy druga fotka z największą liczbą głosów)?
Moim zdaniem niektóre zdjęcia z telefonu bez zaglądania do exif-u są nie do odróżnienia od tych z aparatu - powiedzmy 3-4 letniego (może na powiększeniu 100% da się powiedzieć, ale 95 % osób na pewno nie ogląda zdjęć na płenym powiększeniu, tylko ew. w max natywnej rozdzielczości ekranu (ja mam 1680x1050 - w tym czarne paski po bokach)...
Pytam dlatego, że za zdjęcia z telefonu już 2 razy wygrałem nagrody w amatorskich (!) konkursach (nie wyślę ich bo nie o to tu chodzi), mojego przydużego jak dla mnie aparatu (Konica Minolta Z1) nie targam ze sobą wszędzie, a fajne fotki najczęściej wychodzą spontanicznie...
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
Też miałem Z1, fajny aparat
Co do słów Vaselinho to myślę, że chodziło mu o te typowe komórkowe zdjęcia z 1-2 mpx Nokii z podstawowej oferty operatorów![]()
Wiem, że zdjęcie Strzały zrobione komórką się spodobało w tym miesiącu (wiem, bo Strzała i Vaselinho zrobili ze mnie swojego listonosza)Tylko, że były to zdjęcia chyba robionę jedną z lepszych komórek, której jakość dorównywała kompaktom.
Ja bym radził się Vaselinho i Marcinem nie przejmować i wysyłać i tak zdjęciaOni muszą sobie ponarzekać i zawsze coś im się nie spodoba
![]()
dakoolk - z ciekawości jury poprosi o foty którymi wygrałeś na maila - oczywiście po za konkursem
Tuti - dokładnie tak , wysyłać i olac to co piszemy hehe![]()
sprostuje wysyłałem kilka fotek Tuti dla ciebie z komórki ale akurat te co się spodobały do konkursu są robione canonem kompaktem starym zabytkowym hehehe
przykładowe zdjęcia moja komórka
http://global.images8.fotosik.pl/87/...a1470bda6a.jpg
http://global.images8.fotosik.pl/87/...8be1f602bc.jpg
Ostatnio edytowane przez Strzala_1 ; 19-01-2010 o 08:26
Dzięki za zachętęJuż fotka poszła
![]()
Ze zdjęciem konkursowym to się zaglopowałem, bo po sprawdzeniu exifu jedno okazało się zrobione Z1-ką, zresztą bez super zoomu 10x by się nie udało
A drugie wklejam, jakby się ktoś inny znalazł ciekawski, żeby nie wysyłać do wszystkich
Temat: Moja rodzina, tytuł: "Peace & Love - Tryptyk"
A komórki zawsze wybieram pod kątem wbudowanego aparatu włąśnie, żeby uchwycić różne ciekawe rzeczy, które gdzieś widziałem na ulicy i można się było nimi pochwalić nie tylko w MMSie
Np. Takie dwie zrobione ostatnio (akurat dość kiepsko wyszły, bo szczególnie w nocy komórka zawsze będzie kiepska, a i kompakty niektóre kiepsko sobie radzą).
![]()
Poznajecie ten pierwszy? Według mojej wiedzy to jedyny w Polsce
Nokią z promocji za 1zł bym tego nie zrobił![]()
Tesla Roadster , tylko elektryczny a 4 do paki
X1/9 też fajny![]()
aparat nie czyni fotografa, kto nie wierzy - niech kupi sobie lustrzankę, zobaczymy czy ogarnie ten sprzęt
a co mnie to obchodzi, możesz robić nawet i zdjęcia dla Top Gear, dopóki nie wyślesz czegoś co uznamy z Marcinem za godne miana dobrego to możesz zapomnieć o wyróżnieniu, nie mówiąc o wygranej.
Jak skończy się zima powinienem mieć lepszy humor
btw. obejrzałem to Twoje zdjęcie kolego dakoolk, mogę Ci od razu powiedzieć, że nie zostanie nawet wyróżnione, kadr jest taki sobie, technicznie nie ma rewelacji, a ten tyrułowy katar jakby nie patrzeć niezbyt uwydatniony.
---------- Post dodany o godzinie 16:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:05 ----------
zapomniałbym, zgodnie z tym co wcześniej obiecywałem, tworzę listę osób nie umiejących czytać ze zrozumieniem,
1. dakoolk, za 4. punkt regulaminu.
4. Nazwa pliku ze zdjęciem musi zawierać wyłącznie Twój nich z forum i cyferkę, np kasia1.jpg, kasia2.jpg
giulia quadrifoglio / giulia / forza italia '14 / forza italia '16 / busso / 147 gta / 156 sw gta / 156 gta / white gt / 3200 gta / fulvia zagato / viva l'italia 16
Regulamin, oczywiście, mea culpa, biję się w pierś, ale w mailu anpisałem, ze niezgodne z regulaminem, nie (nie napisałem w którym punkcie)?
hehe a katar to tak wyszedł przypadkiem (zauważyłem go dopiero na zdjęciu), większego na szczęście Bella nie ma, bo stoi w garażu
Nad następnym zgłoszeniem zastanowię się wiosną (humor)
Aha a z konkursem to właśnie chodziło mi o to, o czym sam napisałeś, że aparat nie czyni fotografaI oczywiście się zgadzam, że każde jury ma swój gust (a pewnie i kazdy członek tego jury
)