Strona 18 z 84 PierwszyPierwszy ... 891011121314151617181920212223242526272868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 836

Temat: Kupiłem 159 1.9 JTS - zapraszam do wymiany uwag i doświadczeń

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MK22
    Mieszka w
    Ch-ce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 m-jet 150 KM Q2

Domyślnie

Apropo spalania 2.2 jts. Ostatnio miałem okazję wybrać się w kilka tras moją Alfą. Niżej podaję wyniki (z komputera).

70% krajówkami do 130 km/h raczej dynamicznie, 30% autostrada- czasami ''trochę'' powyżej 140 km/h= 7.8 litra na 100 km
    80% krajówkami do 120 km/ spokojna jazda 20% jazdy miejskiej= 7.1 litra na 100 km

Najwyższe spalanie jakie odnotowałem w trasie przy bardzo dynamicznej jeździe to 8.2 litra na 100 kilometrów tak więc nie jest źle Przy mega oszczędnej jeździe wyszło mi raz 6.9 litra na 100 km.
    Małe miasto, krótkie odcinki: 13 litrów na 100 km
    Duże miasto, dłuższe odcinki: 9 litrów na 100 km

nikusbb
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Nie ma znaczenia czy jesteś pierwszy czy drugim właścicielem. Po roku posiadania pojazdu przejmujesz zniżki współwłaściciela ale do wysokości nie większej niż okres posiadania prawa jazdy. Czyli jeżeli Prawko masz np. od 4 lat a drugi właściciel ma 60% zniżek to zyskujesz 40%.
    U jakich ubezpieczycieli jest możliwość takiego przejęcia zniżek od współwłaściciela po roku posiadania pojazdu?

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał nikusbb Zobacz post
    U jakich ubezpieczycieli jest możliwość takiego przejęcia zniżek od współwłaściciela po roku posiadania pojazdu?
    PZU, AVIVA to na 100% nie wiem jak w innych.

- - - Updated - - -

A propos spalania, po 160 km 100% na mieście średnie spalanie 11,4/100.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

witam,
    na tym forum jestem już jakiś czas ale głównie czytam tematy dot. silników dieslowskich 1.9.
    obecnie posiadam diesla Skoda Octavia ale powoli przymierzam się do AR159 stąd moja aktywność na tym forum.
    jak wspomniałem z biegu nastawiłem się na diesla i tu czytam że najlepiej 1.9 120KM bo najmniej awaryjny.
    lubie jeździć dieslami bo turbina i fajny moment obrotowy ale tak pomyślałem że jednak bardziej kłopotliwy tym bardziej że moje przebiegi roczne to zaledwie 6500km i to w 90% miasto na krótkich dystansach.
    tutaj pomyślałem o benzynie i silniku 1.9jts...Przeczytałem trochę w tym wątku ale chciałbym się jeszcze zapytać: Czy warto brać ten silnik? jak awaryjność?
    spalanie w granicach 11-12 litrów mnie nie przeraża. Teraz mam niezawodną Octavię 1.9TDI która pali mi 7 litrów a zimą do 8, więc te 4-5 litrów więcej mnie nie zraża, tym bardziej że kupując diesla trzeba od razu wymienić rozrząd a w benzynie nie i tu już jest oszczędność.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał strazakp Zobacz post
    witam,
    na tym forum jestem już jakiś czas ale głównie czytam tematy dot. silników dieslowskich 1.9.
    obecnie posiadam diesla Skoda Octavia ale powoli przymierzam się do AR159 stąd moja aktywność na tym forum.
    jak wspomniałem z biegu nastawiłem się na diesla i tu czytam że najlepiej 1.9 120KM bo najmniej awaryjny.
    lubie jeździć dieslami bo turbina i fajny moment obrotowy ale tak pomyślałem że jednak bardziej kłopotliwy tym bardziej że moje przebiegi roczne to zaledwie 6500km i to w 90% miasto na krótkich dystansach.
    tutaj pomyślałem o benzynie i silniku 1.9jts...Przeczytałem trochę w tym wątku ale chciałbym się jeszcze zapytać: Czy warto brać ten silnik? jak awaryjność?
    spalanie w granicach 11-12 litrów mnie nie przeraża. Teraz mam niezawodną Octavię 1.9TDI która pali mi 7 litrów a zimą do 8, więc te 4-5 litrów więcej mnie nie zraża, tym bardziej że kupując diesla trzeba od razu wymienić rozrząd a w benzynie nie i tu już jest oszczędność.
    Warto. Z tym ze trzeba byc swiadomym ze 160 kucy w tak ciezkiej budzie d**y nie urywa. No i specyfika pracy zupelnie inna. Ten motor jezdzi od 3500 obrotow. Przy wyprzedzaniu przy 90 km/h redukuje sie do 3. Dla kogos przyzwyczajonego do diesla to moze byc klopot...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

ciekawa teoria o tym rozrządzie)) w benzynie nie trzeba a w dieslu trzeba, no no no))
    a co do samego silnika: odradzam ci jts. Jedyny , absolutnie jedyny silnik benzynowy w tym aucie to TBi. Inne niewarte uwagi. Wybierz 1.9 jtdm i zrob sobie czipa, sięgniesz 170 KM i gra.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    ciekawa teoria o tym rozrządzie)) w benzynie nie trzeba a w dieslu trzeba, no no no))
    a co do samego silnika: odradzam ci jts. Jedyny , absolutnie jedyny silnik benzynowy w tym aucie to TBi. Inne niewarte uwagi. Wybierz 1.9 jtdm i zrob sobie czipa, sięgniesz 170 KM i gra.
    Masz 1,9 jtsa? Miales? Jesli nie to nie bredz. A co do rozrzadu to 1,9 ma na lancuchu i o ile lancuch sie nie rozciagnie to nie ma potrzeby wymiany. Na szczescie w 1,9 to nie jest czesty problem.

Do tego zwroc uwage na koszt zakupu. 1,75 tbi sa dostepne od 2009 roku. 9 z tym motorem jest 2x drozsza niz z jtsem.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez CodeMaker ; 16-11-2013 o 23:43

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Warto. Z tym ze trzeba byc swiadomym ze 160 kucy w tak ciezkiej budzie d**y nie urywa. No i specyfika pracy zupelnie inna. Ten motor jezdzi od 3500 obrotow. Przy wyprzedzaniu przy 90 km/h redukuje sie do 3. Dla kogos przyzwyczajonego do diesla to moze byc klopot...
    Wiem że 159 jest dosyć cięzka...ale jak się ma moc w dieslu 120KM do 160KM w benzynie??? Jeżeli 160KM to ciągle mało, to te 120KM w dieslu chyba faktycznie wcale nie ciągnie,co???
    (wiem, wiem....w dieslu jest też inny moment).

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Wiem że 159 jest dosyć cięzka...ale jak się ma moc w dieslu 120KM do 160KM w benzynie??? Jeżeli 160KM to ciągle mało, to te 120KM w dieslu chyba faktycznie wcale nie ciągnie,co???
    (wiem, wiem....w dieslu jest też inny moment).
    Z tym mało to też jest kwestia subiektywna. Dla jednego te 160 to dużo dla innego mało. Jak jadę sam, bez bagażu, to auto wręcz lata i mocy jest dosyć. Problem zaczyna się gdy jadę z żoną, dzieckiem i toną gratów w bagażniku. Wtedy już różowo nie jest, chociaż wielkiego dramatu nie ma.
    Nie miałem okazji jeździc 9 w dieslu (i jakoś nie żałuję) więc nie mam porównania. Ale na pewno nie jest tak super jak twierdzą niektórzy. Jak sobie poczytasz forum to są to dobre silniki ale psują się egry, klapy, dpfy, dwumasy itp...
    Natomiast mogę się zgodzić z tym że 1,75 tbi jest bardzo fajny i jeżeli ktoś może dołożyć i kupić nowsze auto z tym motorem to jest to lepsza opcja. Auto jest lżejsze, i ma więcej mocy. Natomiast ekonomicznie wychodzi podobnie. Spalanie w 1,75 tbi jest na podobnym poziomie jak w 1,9 jts.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Z tym mało to też jest kwestia subiektywna. Dla jednego te 160 to dużo dla innego mało. Jak jadę sam, bez bagażu, to auto wręcz lata i mocy jest dosyć. Problem zaczyna się gdy jadę z żoną, dzieckiem i toną gratów w bagażniku. Wtedy już różowo nie jest, chociaż wielkiego dramatu nie ma.
    No ja dużego doswiadczenia i porównania w tym temacie nie mam. Miałem kiedyś Carine2 w benzynie i 105KM, teraz mam Octavie w dieslu i 110KM, sporadycznie jeżdżę Avensis w benzynie 150KM, raz się przejechałem Murano z 250KM
    Wiadomo, że człowiek przyzwyczja się do pewnej mocy silnika i jest mu po czasie mało, ale ja już 5 lat jeżdżę swoim TDI 110KM i mi w sumie wystarczy, choć nastepne auto chce by miało ciut więcej.
    Podejrzewam, że moje 110KM w Octavi może być lepiej odczuwalne niż 120KM w AR159, które jest sporo cięższe. Natomiast 160KM w JTS będzie pewnie już o niebo lepsze niż 110KM w Octavi TDI....