Strona 18 z 44 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał Mikkey Zobacz post
    Raz na rok do czerwonego pola? Przeciętny Kowalski nie lubi redukować? Co to za wynurzenia?! Jak przynajmniej raz dziennie sobie nie zakręcę do czerwonego pola to jestem chory, po to te silniki stworzono. A przeciętny Kowalski to niech się trzyma z daleka od Alfy. Silniki benzynowe mają w sobie to COŚ, czego nie ma żaden diesel i nie da się tego zrekompensować niższym spalaniem a nawet ogromnym momentem. Oprócz tego benzyniaki bywają praktyczniejsze, np duużo szybsze osiąganie optymalnej temperatury.
    Święte słowa Jakbym słyszał siebie
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

Cytat Napisał Mikkey Zobacz post
    Raz na rok do czerwonego pola? Przeciętny Kowalski nie lubi redukować? Co to za wynurzenia?! Jak przynajmniej raz dziennie sobie nie zakręcę do czerwonego pola to jestem chory, po to te silniki stworzono. A przeciętny Kowalski to niech się trzyma z daleka od Alfy. Silniki benzynowe mają w sobie to COŚ, czego nie ma żaden diesel i nie da się tego zrekompensować niższym spalaniem a nawet ogromnym momentem.
    Mikkey ja się z tobą zgadzam w 100% - tylko niektórzy po prostu tego nie czuli, nie czują i czuć nie będą. takich choćbyś chciał to nie przekonasz.

pozdrawiam wszystkich wielbicieli 7k obrotów
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Mikkey
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 916 3.0 24v ; Alfa 930 2.0 TS Limited Edition 500

Domyślnie

Racja ziomster, sorry, że przyatakowałem, ale myślałem, że rozmawiamy w zakresie Alfy Romeo, poza tym Kowalskich tu raczej nie ma

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Dobrze prawisz Mikkey. Reakcja na gaz w benzynce to jest to, zapomniałem o tym.

Wiele osób tez zapomina, że moment podawany przez producenta to moment na wale silnika, który jest redukowany poprzez skrzynię biegów, a ta redukcja w dieslu jest znacznie większa niż benzynie. Popatrzcie na przełożenia skrzyni przekładniowej.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Dobrze prawisz Mikkey. Reakcja na gaz w benzynce to jest to, zapomniałem o tym.

Wiele osób tez zapomina, że moment podawany przez producenta to moment na wale silnika, który jest redukowany poprzez skrzynię biegów, a ta redukcja w dieslu jest znacznie większa niż benzynie. Popatrzcie na przełożenia skrzyni przekładniowej.
    Porównaj sobie proszę jeszcze raz osiągi, które podałem (s.14) dla 2.4 JTD 136KM z 1.8 (144KM) i 2.0 (155KM) a później zastanów się gdzie tu jest redukcja.
    Ostatnio edytowane przez A.Krystian ; 17-09-2010 o 11:46
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

A.Krystian, Ty porównujesz moc silników, ja porównuję to że diesel ma większą pojemność i turbo. Jeśli porównasz benzynę z turbo i odpowiednio większej pojemności to zje tego diesla, bo moc będzie stanowczo wyższa. Dla mnie punktem wyjścia jest pojemność i turbo bo ich wypadkową jest moc, a nie odwrotnie.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Ja na szczęście nie mam tych problemów o których tu mówicie.

Problem redukcji odpada- robi to za mnie ZF.

W zasadzie... dźwięk jest połączeniem obu silników- 12v klekocze delikatnie (mechaniczne popychacze zaworowe) na niskich obrotach, ale jak już się wkręci to dźwięk po prostu jest nie do opisania(na uwolnionym wydechu wszakże ten silnik ma pawel olszewski) i nie trzeba do tego jakiś grających końcówek- ten silnik tak po prostu brzmi.

Poza tym 3.0 i kiepawe 180KM, ale 60KM z litra to tzw bezpieczna moc i silnik nie jest nadmiernie wysilony. Co za tym idzie spadek mocy jest nieodczuwalny i przy wymianie olejów i pasków na rzekomą awaryjnośc nie ma co liczyc.

Jako, że do pracy w linii prostej mam 100 metrów to z rachunku ekonomicznego nie opłaca mi się nawet rower- bo to tak blisko że szkoda by go było trzymac w komórce i jeszcze się przejmowac jego obsługą.

Dla osiągów? Pff są mocniejsi .
    Dla komfortu? Eee... to nie XM

Wóz posiadam dla czystej przyjemności. Ot, żeby nie prosic się rodziców o klucze jak będę chciał gdzieś wyskoczyc, albo żeby inaczej pastwic się nad wolnym czasem niż bic pianę na forum, tudzież łazic gdzieś po jakiś imprezach jak wszyscy w weekend.

I takiego beztroskiego posiadania samochodu życzę każdemu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

To się temacik trochę rozkręcił!

Ja też dołożę swoje 3 grosze wobec tego. Moja pierwsza AR to była 146 1,4TS i gdyby nie moja niewiedza na temat tych silników (były to lata 2001-2004) to pewnie by mnie mniej nerwów i pieniędzy kosztowało użytkowanie benzynowca.

Teraz już nieco więcej wiem w temacie tej marki i w związku z powyższym z sentymentu i potrzeby serca zakupiłem sobie po długich poszukiwaniach 146 Ti... Jest to niejako drugie auto w domu ale dla mnie stało się pierwszym. Dźwięk tego silnika, stosunek mocy do wagi i zawieszenie dają taką mieszankę, że jak tylko gdzieś jadę to wybieram tego pochłaniacza PB98 i nie liczę, że 100km kosztuje mnie prawie 2 razy drożej niż w rodzinnej 156 JTD.

Wrażenia z jazdy i miny innych uczestników ruchu są bezcenne a i dawka adrenaliny jest potrzebna dla "zdrowotności". Choć muszę przyznać, że ten silnik wymaga trochę intensywniejszej opieki to jednak nie są to jakieś ogromne koszty i przy odrobinie wiedzy i dbałości o szczegóły można się nim nacieszyć.

Co do redukcji i wkręcania silnika na obroty to najlepsze jest przerażenie pasażerów, jak do wyprzedzania przy np 70km/h wkładam 2 i jazda pod czerwone.

Oczywiście są też auta o podobnych lub lepszych osiągach ale żaden z nich nie zaraził mnie tak, jak AR około 10 lat temu.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Tak własciwie to chyba nie tyle alfy co ogólnie benzynowe silniki o dużych pojemnościach są na wymarciu w europie. Można podziekować za to normom emisji.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Tak własciwie to chyba nie tyle alfy co ogólnie benzynowe silniki o dużych pojemnościach są na wymarciu w europie. Można podziekować za to normom emisji.
    i cenom tego paliwa.