Strona 18 z 96 PierwszyPierwszy ... 891011121314151617181920212223242526272868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 960

Temat: Porady eksploatacyjne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Nie, nie ma - chyba, że cyfrowo jest pokazywana w ekranie wbudowanej nawigacji.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sierek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Gulietta QV

Domyślnie

Nieaktualne - do usunięcia.

Wysłane z SGS2 przez Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez Sierek ; 11-06-2012 o 17:05

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Cytat Napisał mandecki Zobacz post
    Temat kiedys juz sie pojawil ale nie zostal do konca wyjasniony. czy jest jakikolwiek sposob, zeby wyswietlic predkosc chwilowa, cyfrowo, w trybie normal albo dynamic??
    Nie ma. Tylko w trybie A i po spełnieniu kilku warunków będzie sie cyfrowo wyświetlać prędkość
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Cześć, podzielę się kilkoma uwagami odnośnie eksploatacji auta.
    Model: 1.4 MA TCT
    Paliwo i spalanie: Bez różnicy w sumie co lałem czy 95 czy 98 czy inne "super pro" power terefere auto jeździ samo To samo dotyczy spalania, żadnej różnicy nie zauważyłem niezależnie od tego co lałem 11.5-13.5 to u mnie norma (miasto).
    Tapicerka: mam skórzaną czerwoną (mi to bardziej na bordo wygląda, ale niech będzie, że czerwona ;-)), polecam gliptone'a. Samo czyszczenie wymaga trochę zachodu, gdyż jest dwuetapowe:
    a) Czyścikiem psikamy na szczoteczkę i zacieramy tapicerkę, po wyczyszczeniu fotela/elementu dobrze przetrzeć suchą szmatką (mikrofibra zalecana zbiera ładnie brud).
    b) Nakładanie mleczka/kondycjonera (warto np. w norauto wyposażyć się w "tampony polerskie") tutaj najlepiej robić to w sytuacji w której nie chcemy ruszać się autem przez najbliższe kilka godzin. Wynika to z tego, że mleczko nie wchłania się super równomiernie na każdym elemencie i możemy pobrudzić sobie ubranie i dodatkowo odkształcić (zmarszczyć) skórę, która w tym czasie jest miększa niż zazwyczaj. Nadmiar zbieramy np. drugą stroną tego "tamponu", a jeżeli coś wchodzi w dziurki, to można nacisnąć je i nadmiar się wchłania w ten "tampon". Pamiętajcie by nie używać za dużo..
    c) Ostatni etap powtarzamy drugi raz (wedle instrukcji dla uzyskania najlepszego efektu po 24h).
    Kokpit:
    Mam trochę mieszane uczucia do pewnych elementów oraz tego czym je czyścić. Po kilku "testach" wyszło, że najlepiej sprawuje się po prostu lepszej jakości płyn do mycia szyb. To samo tyczy się szyb. Robiłem to jak na razie kilka razy, myjnie z usługami typu "komplet" nie podchodzą do tego tematu nazbyt starannie, a gdy nowe to w oko kole, zaciek, etc.
    Uszczelki:
    Tutaj kierując się doświadczeniem z innego auta, radzę nasmarować silikonem do uszczelek już od samego początku. Zagwarantujemy sobie tym dłuższą żywotność samych uszczelek, a dodatkowo, docelowo, brak jakichkolwiek pisków/jęków/stęków ;-) W serwisie opla na trzeszczące kokpity insignii serwisanci tym samym silikonem psikali po guzikach łączeniach itd. po przetarciu górnych powierzchni wszystko ustawało. Więc jeżeli komuś kokpit się wyrobił to może wypróbować tą metodę.
    Motor i turbina:
    Słyszałem dwie wersje. Jedna mówi chłodzimy po "ściganiu" i "dłuższej dynamicznej jeździe" nie mówię tutaj o 5-10 sekundowym fiku miku na mieście. Druga (ponoć ktoś to usłyszał od jakiegoś fiat majstra), chłodzenie turbiny odbywa się jeszcze do 5-8 minut po wyłączeniu silnika poprzez pompkę która gdy temp za wysoka pracuje. Tutaj coś może być na rzeczy, ponieważ kilkukrotnie miało takie coś miejsce u mnie, nie kręcił wentylator, a szum był słyszalny po otwarciu komory. Aczkolwiek może ktoś mądrzejszy w tej kwestii się wypowie był bym bardzo zobowiązany.
    Skrzynia biegów:
    Przy automacie, czasem wkurzają jego decyzje zwłaszcza podczas jazdy poprzez progi zwalniające lub toczenie się po wielu zakrętach uliczek osiedlowych, non stop bieg w górę/dół. Gdzie spokojnie na np. 2 można to przejechać. Co za tym idzie może delikatnie "szarpnąć" gdy nie ma się doświadczenia. Ja w takich sytuacjach jak mi się chce to przełączam na sekwencje. Tu trzeba uważać, bo pomimo sekwencji automat nadal sam robi redukcje gdy za bardzo zwolnimy
    Lakier:
    Tu pewnie nie ma reguły jeżdżę na myjnie, na której biorę najczęściej komplet + teflon. Póki co wygląda bardzo dobrze
    Zapachy:
    Ktoś może pomyśli, że to skrajność, ale przez przypadek napatoczyłem się w sieci na zapach "skóry" od gliptone'a. Jest baaaardzo intensywny. Wieszam go na podłokietnik i nakładam na 3/4 woreczek inaczej to przesada. Gumka od tej choinki akurat idealnie nachodzi na podłokietnik przez co nie ma problemu z powieszeniem tego zapachu, a że podstawki która znajduje się pod kompletnie nie używam, to przynajmniej mi nic nie "dynda". Może ktoś ma inne metody mi lepszej nie udało się znaleźć po bokach brak uchwytów z tyłu to samo (kurtyny). Po takich zabiegach zapach jest przyjemny i nie intensywny.
    Szyby i psikawki:
    Sonax daje radę, kupić zapas i trzymać w schowku. Kupne różnej maści znajdy "byle taniej" odradzam w poprzednim aucie plamy po tym z lakieru schodziły kilka miesięcy.

Mam nadzieje, że komuś pomogą/doradzą moje wypociny, na bieżąco będę aktualizował post, lub osobno pisał update'y odnośnie rzeczy które wydały mi się "sensowne" lub mam jakieś mini doświadczenie

Pozdrowienia
    Ostatnio edytowane przez buczo ; 25-06-2012 o 20:33

Mieszka w
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Po raz kolejny pytanie.
    Pacjent: klima auto
    Czy podczas jak jest puszczony nawiew na nogi to powinno równiez lecieć coś na szybę?
    gdy puszczam na szybę wieje tylkjo na szybę
    Gdy wybieram centralnie to leci centralnie.
    Ale gdy wybiorę na nogi to leci również coś na szybę...

Tak więc pytanie czy to normalne?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bulls
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    AR Giulietta 1,4 MA Distinctive

Domyślnie

Mam tak samo. Sprawdzałem ponadto w dwóch nówkach. Było identycznie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar gdynianka
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    biała QV, 2011

Domyślnie

hehe! bo QVka to JEST TO Panowie i Panie! a apetyt rosnie wmiare jedzenia
    fajne sa miny co niektorych, jak nagle jadac za nimi, przy wyprzedzani dajesz takiego kopa, ze ledwo glowe odwroca jak obok smigasz )))

Mieszka w
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

ja lubię manuala akurat
    Poza tym w QV nie ma już przynajmniej S&S

Ale generalnie fajnie sięmoc rozwija w QV tak jednostajnie do przodu.
    Myślałem, że większeg okopa ma moja Julka, tymczasem jak zacząłem patrzeć na licznik to się przyjemnie zdziwłem

Po prostu specyficznie jest wykres zrobiony dla teg osamochodu. Nie ma turbo dziury, to i nie wyczuwa się, że samochód się przyjemnie odpycha. Dopiero licznik mnie hamował. Myślałem, że wolniej jeżdżę

Ale ten moment gdy na 4 wciskasz gaz do dechy a ten bez zająknięcia zaczyna ciągnąc do przodu jest bardzo fajny

Artur KRK
    Gość

Domyślnie

Jako świeżaczek witam się z Wami raz jeszcze i chętnie podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami

Pacjent: Alfa Romeo Giulietta Sportiva 1.4T 170

ZALETY

Spalanie: do 11 litrów w mieście (Kraków i okolice) benzyny bezołowiowej, przy włączonej klimie, trybie Dynamic i wyłączonym systemie start/stop

Przyspieszenie od 0-100: poniżej 8 sekund (a nie mam zwyczaju "strzelać" ze sprzęgła )

Napęd: 170 koni w aucie ważącym 1200 kilo, diesle 1.9 / 2.0 i słabsze benzyniaki mają duuuży problem, żeby dać małej Julce radę Fantastyczny samochód na trasę (KRK-WAW-KRK, KRK-KAT-WROC-KRK)

Zawieszenie: 18" felgi, twarde, niskie zawieszenie - to jest to, co Tygryski i Artury lubią najbardziej Trzeba jednak uważać na dziury. Leżących policjantów najlepiej "brać" pod kątem 15 st. w stosunku do przeszkody.

Hamulce: opcjonalny zestaw zaciskowy Brembo, 4 tłoki z przodu, 2 tłoki z tyłu, ogromne tarcze Brembo wraz z klockami Brembo zapewnia rewelacyjne hamowanie zarówno na suchej, jak i mokrej nawierzchni. Samochód jest bardzo stabilny

Elastyczność: fantastyczna, samochód zbiera się już od 2100 obr / min i ciągnie równo praktycznie do samego końca obrotomierza

Ergonomia wnętrza: na plus półkubełkowe fotele, układ kierownica / pedały / skrzynia biegów, głęboki, fajny schowek (UWAGA: patrz; WADY )

System audio: USB/AUX/CD, (chyba) 8 głośników oddaje dźwięk bardzo dobrej jakości niezależnie od źródła (czy to CD czy MP3 czy radio)

Inne: świetne lusterka; małe ale widoczność do tyłu świetna, reflektory ksenonowe, adekwatny do typu samochodu bagażnik, w "Małej Julce" bez problemu podróżuje 5 osób.

WADY

Wspomniany schowek przed pasażerem jest troszkę zbyt głęboki, żeby cokolwiek z niego wyciągnąć (chociażby mapę) trzeba się zatrzymać i mocno nachylić lub poprosić o pomoc współpasażera.

Tylko jedno gniazdko (!!) 12V w kabinie pasażerskiej w erze ładowanych w ten sposób nawigacji, CB, telefonów to lekka kpina... Gniazdko po niecałych 7 tys km padło i nie ładuje.

Ogólna ocena: 8,5 / 10.

Użytkownik Rowerzysta Avatar maxit1
    Mieszka w
    rawa mazowiecka
    Auto
    giulietta 2,0 jtdm 170 km+ audi a4 2,0tdicr

Domyślnie

ja mam inny problem autko sprawne 1000% tylko drażni mnie jedna rzecz i oto pytanie ?? posiada ktoś spolszczenie julka gada po niemiecku (navi. blue&me tez problem przerabiał ktoś ten temat ) sorki jesli miejsce nie odpowiednie ale nic ciekawego nie znalazłem dziękuje za info