Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 89101112131415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 266

Temat: Wahacze dolne Stenberg

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Dzięki za konkretną opinię. Jeśli smar wychodzi po obwodzie to znaczy , ze musi mieć rozprowadzenie. Jak sam stwierdziłeś tuleja nie moze być zwulkanizowana.
    W takiej sytuacji kalamitki mają sens.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Końskie
    Auto
    AR 156 sportwagon 1,9JTD 115kM

Domyślnie

czyli wychodzi na to, że vema z kalamitkami to jedyny rozsądny wybór jeśli chodzi o żywotność tulei?, a wszystkie inne trw, fasty czy też vemy bez kalamitek to buble konstrukcyjne?
    Nie do końca jestem przekonany, że to ma się obracać bo przecież w tylnej belce wleczonej (tak to się chyba nazywa) np w oplu astrze F, kadecie, vectrze A jest tuleja metalowo-gumowa i ona się nie obraca tylko pracuje guma, a skok/wychylenie belki też jest duże.

slavol skręcałeś zawieszenie pod obciążeniem czy "w powietrzu"?

DamianS po części można uderzyć do Ciebie tu na forum czy wolisz przez autosklep24.pl?
    będę potrzebował wahacze górne (tylko jeszcze się zastanawiam czy vemy z kalamitkamy czy fasty )
    i klocki na tył do 156sw 1,9 115km 2002r po lifcie wnętrza (jakieś w miarę dobre w przystępnej cenie )

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał ogik Zobacz post
    slavol skręcałeś zawieszenie pod obciążeniem czy "w powietrzu"?
    Po raz kolejny napiszę, tuleje nie są i nie mogą w górnych wahaczach być zwulkanizowane. Wahacz jest krótki a skok koła-amortyzatora zbyt duży. Po skręceniu śruby można ręką ruszać wahaczem prawie bez wysiłku. I produkty bez kalamitek nie są bublami, po prostu ktoś wpadł na pomysł że posmarowane pożyją dłużej (choć sądzę że nie wiele) Te gumy wykańcza szarpanie przy hamowaniu na dziurach a tych gdzie jak gdzie u nas pod dostatkiem.

I jeszcze raz (z praktyki) nie z googla:

Na opuszczonym aucie skręcić należy, w przednim zawieszeniu widelec amortyzatora do wahacza.
    Z tyłu natomiast wahacze poprzeczne (4 szt) oraz wahacze wzdłużne do zwrotnicy. Resztę możecie skręcać nawet do góry nogami (bez znaczenia dla zawiechy)
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Cytat Napisał ogik Zobacz post
    DamianS po części można uderzyć do Ciebie tu na forum czy wolisz przez autosklep24.pl?
    będę potrzebował wahacze górne (tylko jeszcze się zastanawiam czy vemy z kalamitkamy czy fasty )
    i klocki na tył do 156sw 1,9 115km 2002r po lifcie wnętrza (jakieś w miarę dobre w przystępnej cenie )

Najlepiej mail lub telefon bezpośrednio na sklep : sklep@autosklep24.pl lub 42 661 40 40, 42 688 01 49. Dobrze jest podać nr VIN i oczywiscie hasło Alfaholicy

---------- Post added at 09:21 ---------- Previous post was at 09:04 ----------

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Po raz kolejny napiszę, tuleje nie są i nie mogą w górnych wahaczach być zwulkanizowane. Wahacz jest krótki a skok koła-amortyzatora zbyt duży. Po skręceniu śruby można ręką ruszać wahaczem prawie bez wysiłku. I produkty bez kalamitek nie są bublami, po prostu ktoś wpadł na pomysł że posmarowane pożyją dłużej (choć sądzę że nie wiele) Te gumy wykańcza szarpanie przy hamowaniu na dziurach a tych gdzie jak gdzie u nas pod dostatkiem.

Jest to logiczne. Tuleje na stałe wuklanizowane mają elementy metalowe zewnętrzne i wewnętrzne wulkanizowane warstwą gumy.

Przykłady:
    http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tulej...6DEDRA-18/9900
    http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tulej...uza-20.9/10357
    http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tulej...od-gora-/11075

Tuleja do górnych wahaczy 156/147/GT ma inną konstrukcję - nie ma zewnętrznego elementu metalowego - tuleja musi obracac się w wahaczu.
    http://www.autosklep24.pl/pl/searchq...,g%C3%B3ra,156

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Końskie
    Auto
    AR 156 sportwagon 1,9JTD 115kM

Domyślnie

slavol dzięki za wyczerpująca odpowiedz i teraz jest wszystko jasne, co prawda musiałem to sobie w głowie narysować żeby do mnie dotarło (długość "ramienia" wahacza i belki którą przytoczyłem powyżej...). jedyne co mnie jeszcze zastanawia to czemu nie zastosowano żadnego "smarowidła" albo czegoś w postaci tulei teflonowej, tak jak chyba jest w jakimś modelu nissana.. ale o to już by trzeba było pytać konstruktora...
    Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Te gumy wykańcza szarpanie przy hamowaniu na dziurach.
    a ja myślałem, że przy hamowaniu na dziurach głównie dostają amorki i sworznie... sie człek uczy całe życie

DamianS mail wysłany

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bladyy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Witam. Odświeżę temat Widzę że minęło trochę czasu od daty założenia posta. I jak długo pojeździłeś na tych Stenbergach? Bo zastanawiam się czy warto w nie inwestować. Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie

Mi po ok 14k km padły górne. Ogólnie nienajgorzej- felgi 17", Wrocław dziurawy... Czy ktoś wysyłał Steinbergi do reklamacji?

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

Dolne założyłem rok temu i jeszcze zyją co do górnych to wygladają na solidniejsze niż fasty w których po 1.5 roku tuleje można ręką wyciągać z wachacza

Użytkownik Świeżak Avatar Lotos
    Mieszka w
    Wrocław/Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

mi tam sie nie chce bawić w doświadczenia i kupuje od razu TRW. Tydzien temu kupiłem oryginalny wahacz górny za 160pln wiec po kiego sie bawic w zamienniki Delphi za 180pln

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie

A gdzie to tak można wyhaczyć?