Strona 18 z 46 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 460

Temat: Jaki akumulator ???

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Kolego weź ten z większą pojemnością bo widze, że w rozruchu to tylko 20.
    Jak chcesz oryginał w dobrej cenie, to się odezwij na mrozek_s@interia.pl
    No i jest jeszcze taka sprawa, że są różne klasy podawania tego prądu rozruchowego akumulatora. Oryginał ma niby 460 a w rzeczywistości jest to blisko 900
    No nie wiem ale tak to jest że nie zawsze klasy sie pokrywają z informacją jak i z tym że rzeczywiście jest tyle prądu co zapewnia producent. No są tez różne technologie akumulatorów i co producent to coś ciekawego. Prawda jest taka, że jeden wytrzyma 3 lata i jeden 5 lat. Ale i są goście nawet na tym forum, którzy po zamontowaniu nowego nawet z podobno większym prądem rozruchowym stwierdzili że jest gorzej niż na starym albo nawet po roku reklamowali lub zmieniali na nowy. Nie wiem może niektóre są made in china czy coś takiego.
    Prawda jest tez taka że mój brat na jeździł na oryginalnym 7 lat i nowy nabywca dalej jeździ a prąd rozruchowy na nim był tylko 460A !!! Nigdy nie miał problemów z odpalaniem a miał w środku jeszcze dodatkowe nagłośnienie ze wzmacniaczem.
    Decyzja i tak należy do ciebie
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA ROMEO 159 SW 2009 2.4jtdm 210 koni

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Ja na zimę kupuję Vartę Silver 85Ah 800A.
    Jak ten aku się spisuje ?
    Zastanawiam się nad takim mam
    2. 4jtdm

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Auto
    Ar159/2010/2,0/170KM/

Domyślnie

W książce masz dedykowany aku.. Jak założysz za duży to zamordujesz alternator, kwestia czasu. Poza tym większość aku ma trwałość 5 lat i nie ma sensu szaleć bo szkoda kasy. Średnia półka wystarczy.
    Alfaholik

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Fazipopo Zobacz post
    W książce masz dedykowany aku.. Jak założysz za duży to zamordujesz alternator, kwestia czasu. Poza tym większość aku ma trwałość 5 lat i nie ma sensu szaleć bo szkoda kasy. Średnia półka wystarczy.
    Kupiłem moja 159 tke z praktycznie nowym aku firmy kager (?)
    680A i 74Ah tyle że jak jest mniej niż 7 stopni to niemiłosiernie się męczy.
    1 raz wybiło błąd ABS
    2 raz błąd dpf.
    Stwierdziłem że nie będę się denerwował tym bardziej że "Winter is coming"
    Dlatego szukam dobrego sprawdzonego aku do mojej belli.
    Jak ktoś może niech pomoże instrukcję muszę znaleźć dopiero na lapku.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

do 2.4 to pewnie przydałby się ten z górnego zakresu przewidzianych do 159, czyli coś pod 90Ah. Do tego pewnie z 800A prąd uderzeniowy, w końcu silnik stawia większy opór niż 1.9 a do nich na forum z reguły wkładają coś ok 75Ah 650-700A; w 2.4 rozrusznik jest większej mocy (2.3kW, zamiast 1.9kW czy coś w ten deseń, jest w każdym razie różnica bo jest inny opór silnika)

pytanie też czy sam rozrusznik jest w 100% sprawnym stanie - brud, syf na komutatorze/szczotkach i już nie pójdzie tak dobrze. Regeneracja (pewnie czyszczenie i wymiana szczotek) to chyba koszt rzędu 150zł, i nawet nie wiem czy Ci nie wyjmą/założą w cenie. Tak daję znać gdyby wymiana aku nie pomogła.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 18-10-2016 o 22:15

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał Fazipopo Zobacz post
    Jak założysz za duży to zamordujesz alternator, kwestia czasu.
    A zapytam: gdyż? Akumulator, jak z resztą jego nazwa wskazuje, to tylko "pojemnik" na prąd. Sam z siebie nie jest odbiornikiem i prądu nie zużywa (poza niewielkim upływem). Jedynie buforuje (gromadzi) on energię elektryczną na wypadek kiedy wytworzonej jest za mało lub całkiem brak (gdy silnik, a więc i alternator, nie pracują), z kolei uzupełnia swe zasoby gdy energii w instalacji jest pod dostatkiem (praca na wyższych obrotach). Dlaczego więc ów większy "zbiornik" energii miałby mordować alternator, nie rozumiem? Pojemność akumulatora nie zmienia w żaden sposób bilansu energetycznego instalacji. Po jego wymianie na większy nadal tyle samo energii elektrycznej jest w samochodzie zużywane, a więc i produkowane, co przed wymianą, gdyż ani nie zmieniło się źródło, ani odbiorniki oraz nadal występuje to samo napięcie i płyną te same prądy we wszystkich gałęziach, a jedynie "bufor" na braki mamy większy.
    To raczej instalacja w aucie dodatkowych, prądożernych odbiorników, jak np. mocne audio, grzane siedzenia, grzałki nawiewu PTC, Webasto, itp. może spowodować przeciążenie seryjnego alternatora, bo wyraźnie zmienia to bilans energetyczny. Skoro więcej prądu w takiej sytuacji jest zżerane, to i więcej musi go nakręcić biedny altek - oczywista prawda. Ale z powodu większego aku, to niby jak? Plizzz..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

pełna zgoda i ładnie to wyłożyłeś. nie wiem skąd ludzie mają stereotypy o zbyt dużych aku i jakimś mordowaniu alternatora. może w jakiś ekstremalnych przypadkach gdyby ktoś założył aku od TIR-a (wiadomo nie wejdzie), okazałoby się że np upływy są większe i trochę więcej alternator musi doładować, ale podejżewam że różnice nie byłyby praktycznie zauważalne i alternatorowi nic by się nie stało - co najwyżej pomijalnie większe zużycie paliwa by było (ze względu na pokrycie tyci większych upływów podczas postoju jak i większy ciężar akumulatora) . Na pewno do 90Ah oficjalna instrukcja czy ePer sugeruje jako OK, tyle że taki jest pewnie ze 100 droższy niż 75Ah, a 75Ah pewnie ze 100 niż 60Ah, dlatego wybór niektórym sprawia ból głowy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Z tym, że ja bym uważał z tymi aku 90Ah, zanim go zamówisz zmierz wymiary wnęki na akumulator.

Też mam 2.4 i będąc w sklepie nie było ani jednego akumulatora 90Ah, który by się zmieścił w fabryczne miejsce dla akumulatora. Wszystkie były za długie.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Z tym, że ja bym uważał z tymi aku 90Ah, zanim go zamówisz zmierz wymiary wnęki na akumulator.

Też mam 2.4 i będąc w sklepie nie było ani jednego akumulatora 90Ah, który by się zmieścił w fabryczne miejsce dla akumulatora. Wszystkie były za długie.
    Więc jaki masz i jak się sprawuje ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Ważne też jest odpowiednie ładowanie, tu może tkwić problem. Może po prostu akumulator masz niedoładowany, stąd problemy, a wymiana na większy naprawi problem na tydzień-dwa, bo zaraz ten nowy będzie znowu niedoładowany.