Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 89101112131415161718192021222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 232

Temat: Chcę kupić ale się boję

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał barat Zobacz post
    Jak bardzo lubię swój samochód tak bardzo podtrzymuję zdanie, że zawieszenie jest skopane Po prostu Golfy, Audi czy inne Toyoty jeżdżą po dokładnie takich samych drogach, a inwestycje w ich zawieszenie w cyklu życia auta są niższe
    jak sie kupuje gówno czyli Vema, itd itd to tak jest
    potem narzekanie jako to zawieszenie nie trwałe.

Ludzie kupują ORI/TRW i jeżdżą znacznie dłużej i nie narzekają więc nie powielajcie bezsensownych bredni.
    Jak oszczędzasz na zawieszeniu to tak jest z każdym samochodem a nie tylko z Alfą.

Ludzie ogarnijcie się.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Uważam, że zawieszenie Alfy w PL ma cieżko - wystarczy porównac stan dróg na zachodzie Europy i w PL Tam równo i równiej, u nas równo i dziurawo.
    Nie no, świetny argument na obalenie opinii o awaryjności alfy 147
    Dokładnie...wystarczy wejść na zagraniczne fora i poczytać, że nasi koledzy z Zachodu nie mają takich problemów....
    Grunt to znaleźć sobie kogoś na swoim poziomie i mu przytaknąć

Tak, pod warunkiem, że komuś padł np. silnik
    No TS pada jeden na milion

Jak oszczędzasz na zawieszeniu to tak jest z każdym samochodem a nie tylko z Alfą.
    Hmmm... nasza skodziana dobija do 400.000km i jeździ na pierwszych wahaczach... A autostrady to se może na filmach pooglądać!
    Ogarnij się!!
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-05-2013 o 15:23

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    nasza skodziana dobija do 400.000km i jeździ na pierwszych wahaczach
    Super, tylko się cieszyć. Ja natomiast znam z pierwszej ręki przypadek Octavii 2, która po 3 latach zaczęła mieć poważne problemy ze swoim 2.0TDI, któremu duuuużo brakowało do 100tys przebiegu. I co? Skończyło się na wymianie CAŁEGO silnika (!!!), koszt ok. 15tys. (bo resztę pokryło ASO/Skoda Polska).
    Fantastyczne auta, naprawdę. Tylko że użytkownicy Skody raczej nie są pasjonatami motoryzacji, i niewielki ich odsetek opisuje na forach swoje przygody.

Prawda jest taka, że mechanicy lubią VAG, bo są proste w naprawach i "lepiej" pod tym względem zaprojektowane. Stąd np. niechęć wielu mechaników do Alf/Lancii.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

bo są proste w naprawach i "lepiej" pod tym względem zaprojektowane
    No to do kogo masz pretensje?! Po co kupować coś, co jest źle zaprojektowane??

Tylko że użytkownicy Skody raczej nie są pasjonatami motoryzacji
    Hahaha! Za to użytkownicy alfy widzę, że są wróżbitami!!

Prawda jest taka
    A dlaczego mam Ci wierzyć, że taka jest prawda? Na imię Maciej masz?

niewielki ich odsetek opisuje na forach swoje przygody
    A co mam niby opisywać? Wymianę przekaźnika za 50zł?

- - - Updated - - -

Za to najwięksi fani alfy to użytkownicy 145/146/156 1.6 TS + LPG :Nitro-Cow: , osoby niemające prawa jazdy oraz geje oczywiście...

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

1. nie mam do nikogo pretensji - stwierdzam fakt
    po co kupować? ja wiem po co, ty chyba też, skoro masz Alfę?
    2. statystyka nie ma nic wspólnego z wróżeniem
    3. jaki Maciej? o co kaman?
    4. nie przekaźnika za 50zł tylko silnika za kilkanaście tysięcy - nie zakumałeś?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

nie przekaźnika za 50zł tylko silnika za kilkanaście tysięcy - nie zakumałeś?
    Ja wszystko zakumałem. Opisałem SWOJE swoje przygody z marką w sumie na dystansie 600.000km - przyznasz, że mogę się w takiej sytuacji wypowiadać...
    O 2.0 TDI też już było trochę na tym forum i nie będę tu do tego wracał.
    Nie znasz Macieja? A o Cię zna

Dobranoc!
    Życzę wszystkim udanych zakupów i udanego weekendu!

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

To musiałeś ze 4x remontować swojego TS-a 16V

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Ta a omen nawet mi wmówi że jak założe ricambi originali to po krajowej 18 zrobie tyle samo co A3 albo golfem. Zrobie mniej na ricami niż A3 na średnim cenowo zamienniku a do tego nie zauważam różnicy w prowadzeniu na korzyść wielowachaczowego zawieszenia. Naprawdę wszyscy się tak tym ekscytują ,jakby na torze codziennie objeżdżali auta ze sztywną belką z tyłu.A naprawdę to raz do roku z miasta wyjadą. Dla mnie wielowachaczowe zawieszenie ma za zadanie zapewnić optymalniejsze niż w sztywnej belce położenie koła względem nawierzni oraz ,tak mi się wydaję lepsze wybieranie np. studzienek ja takich różnic nie widzę w stosunku do A3. Audi jest bardziej komfortowe ,i pojedzie na zaketach tak samo a z racji mniej bezpośredniego przełożenia układu kierowniczego jest bardziej stabilna przy wysokich prędkościach na autostradzie. To forum jest do tego stopnia pokręcone że nawet jedną z największych wad alf czyli nietrwałe zawieszenie potrafią przedstawić tak że to najlepsze zawieszenie na świecie tylko drogi są do dupy.A już największym hitem są teksty typu :kupiłem swoją 156 od Niemca ,ma 220 tysięcy km i oryginalne wahacze i dopiero teraz po wjeździe do polski są do roboty .To ciekawe gdzie miały zacząć walić jak nie właśnie w Polsce? U Niemca na autostrzadzie kiedy robił po 50-60 tysi rocznie?Elementy metalowo gumowe już były zuzytę choćby z powodu wieku ale luzów dostały na dziurach w Polsce.A fajne też jest to że kupę osób piszę na forum że TRW zaczęły piszczeć /stukać po 10 tys.km na co prawdziwy fanatyk odpowie : kupiłeś podróbkę i tyle. Niema dyskusji koniec kropka. Smutno także że na wahaczach fasta( góra 115) dól (190) w 166 po 70 tysiącach km są do wymiany tylko tylne tuleje na dolnym wahaczu .To pewnie też podróbki,ba to pewnie ricambi zapakowane w folijki fasta. Dziwne że zawieszenie w 147 i 156 kosztujące 3 razy tyle nie wytrzyma nawet tyle samo.Niby to alfa i to alfa a jednak da się inaczej.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Jarek nie wziales jednej rzeczy pod uwage. Wiadome jest ze alfa 147 bedzie gorzej wykonana niz 166 bo producent zawsze najbardziej dba o swoje topowe modele. Im wyzszy model tym lepiej smaochod wykonany. Dlatego czasami lepiej kupic auto wyzszej klasy a gorszej marki. Ide o zaklad ze Fiat bravo jest lepszy pod kazdym wzgledem niz alfa 147. Ja przesiadlem sie z alfy 166 do 156 i roznica jest KOLOSALNA. Podejrzewam ze pomiedzy 156 a 147 jest tez duza roznica... A jesli ty posiadasz 2 alfy 166 to domyslam sie ze wsiadajac do 147 myslisz sobie "Co to Ku*** ma byc?". Jesli chodzi o zawieszenie w 147/156/GT. Wyczytalem na forum ciekawa informacje chyba goscia z alfateam... Inzynierowie z alfy projektujac zawieszenie mniejszych modeli zrobili malutkie tulejki ja w maluchu. Problem w tym ze te auta waza ~1500 kg i dlatego zawiecha tak pada na polskich dziurach. Ja zalozylem ostatnio do siebie komplet vemy. Jesli nie wytrzyma 20 tys, to sprzedaje alfe i kupuje inny samochod.
    Odnosnie porownania skody do alfy... Pierwsza octavia jezdzi na zawieszeniu golfa4 czyli w sumie mozna powiedziec ze pancernym no ale wolalbym jezdzic na wozku inwalidzkim niz skoda czy passatem, golfem.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

ja swoją już wiem że muszę sprzedać ,bo po prostu w miejscach w których użytkuję to autko się zupełnie nie sprawdza,a trochę szkoda bo mimo wszystko lubią ją,jak każdą swoją alfę