Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Cytat Napisał MarcoDW Zobacz post
    Dzięki, zaraz biorę się za lekturę

a w jaki sposób można ją sprawdzić? jakie są symptomy które powinienem uznać za czerwoną flagę?
    Tak skrzynia faktycznie może być problematyczna ale ona jest w większości 159. Najgorzej wydaje się że jest w dieslach (pewnie chodzi o drgania).
    W TBi mało słyszy się o typowych problemach tej skrzyni. Ale próbka tych samochodów jest dość mała.
    Na YT znajdziesz pełno filmów pokazujących co dokładnie się dzieje z M20/M32 np. z lewarkiem zmiany biegów i jakie to wydaje odgłosy podczas jazdy. Skrzynia montowana w masie opli i fiatów.
    Generalnie lecą łożyska ma jednym wałku. Podobno da się to wymienić nawet bez wyjmowania skrzyni.

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Odnośnie hamulców - przód to 4tłoczki Brembo na tarczy 330mm. Koszty eksploatacyjne normalne jak na takie parametry. Oryginalne tarcze brembo i tanie zamienniki są słabej jakości, przy intensywniejszej eksploatacji szybko się krzywią. u mnie dobrze zapracował komplet zimmermann. Ale za to jak włożysz hamulec w podłogę - to jakbyś kotwicę zarzucił .
    Zawieszenie - droższe o tyle, ze to wielowachacz i potrafi być upierdliwy. skrzypienie + ścinanie wewnętrznych stron opon. Dodatkowo nawet mocno zużyte nie stuka (zużycie można poznać właśnie po ścinaniu wewnętrznych stron opon i po tym że auto "pływa" w koleinach). Do wersji TI są bardzo drogie sprężyny, można zamiennie zastosować sprężyny obniżające do standardowej 159, komplet kosztuje tyle co jedna do TI. TI jest obniżone o 20mm względem serii, sprężyny obniżające są od 25 do 35mm w zależności od producenta.
    Skrzynia M32 jest awaryjna, ale popularna i tania w naprawie. Nie ma co się za bardzo przejmować. Przy zakupie sprawdzić, czy lewarek nie lata i czy nie huczy na biegach 4,5,6 przy przyspieszaniu (odgłos podobny do gwizdu ze zużytej turbiny). Profilaktycznie po zakupie wymień olej w skrzyni.
    Ti moim zdaniem 18" to minimum, bo obniżenie zawieszenia + długi przód powodują, że bardzo, ale to bardzo łatwo jest zahaczyć osłoną silnika lub spodem zderzaka o byle przeszkodę, na która do tej pory nie zwracałeś uwagi. Wjazd/wyjazd z garażu wielopoziomowego potrafi być wyzwaniem (np. Galeria Dominikańska we Wrocławiu)
    ps . ogłoszenie chyba już nieaktualne...
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 04-01-2024 o 10:23

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    ps . ogłoszenie chyba już nieaktualne...
    Aktualne: otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-159-ti-1-8tbi-200km-xenon-skora-navi-serwis-ID6G4JvA.html
    Sprawdzanie przebiegów i historii serwisowych ASO "24h/7 dni" m.in. Alfa, Fiat, Lancia

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Błyszczy się tak, że plak ze zdjęć aż mi na klawiaturę kapie . radom + szwajcar źle mi się kojarzy, plus dodatkowo interwały olejowe z książki serwisowej.... aż szkoda auta. po 35tys na jednym oleju. Ale za to auto na zdjęciach wygląda jak z salonu.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 04-01-2024 o 12:03

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    brak

Domyślnie

Błyszczy się tak, że plak ze zdjęć aż mi na klawiaturę kapie . radom + szwajcar źle mi się kojarzy, plus dodatkowo interwały olejowe z książki serwisowej.... aż szkoda auta. po 35tys na jednym oleju. Ale za to auto na zdjęciach wygląda jak z salonu.
    No dokładnie, dlatego przykuwa oko. Dość daleko mam ze Szczecina i zastanawiam się czy warto jechać. Próbowałem na zdjęciach wyszukać szczegółów które by mi coś powiedziały ale jedyne co zauważyłem to pękniętą skórą na boku fotela kierowcy. Czy Wan rzuca się w oczy coś podejrzanego w tym egzemplarzu? Dlaczego Radom i Szwajcar to złe zestawienie?

Co do oleju to zakładam ze wyczytałeś to ze zdjęcia książeczki? Pytanie czy nie były wpisywane tylko te z ASO, a właściciel np na własną rękę robił częściej (jakbym kupił nowe auto to tak bym robił bo te zalecenia producentów są czasem aż nieśmieszne). Na oględzinach (bez wyjmowania filtra oleju) jest jakiś sposób żeby upewnić się że olej był wymieniany wystarczająco często i ze nie ma jakichś niewidocznych niespodzianek typu opiłki?
    Ostatnio edytowane przez MarcoDW ; 04-01-2024 o 22:05

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Akurat fotel kierowcy jak na 250tys jest w bardzo dobrym stanie. Fotele Ti są głębokie, więc krawędź od strony drzwi się wyciera. Nie unikniesz tego. Pytanie jak na żywo wygląda. Doprowadzenie auta do takiego stanu wizualnego to 1-2 dniówki, lub ~1000zł w studiu detailingowym. Jak już jest prawie najdroższa na otomoto, to musi wyglądać . Skoro jesteś ze Szczecina, dlaczego szukasz auta w PL, a nie u źródła, za płotem w DE? jak przeglądam mobile.de, to w podobnych pieniądzach jest kilka z przebiegiem w okolicach 100-170tys, albo z podobnym przebiegiem i ~10tys.zł tańsze. koszty ściągnięcia i opłat to ok. ~4tys.
    Auto ze Szwajcarii jest z poza Unii, więc jest droższe od podobnego z Niemiec o podatek VAT. więc, żeby ściągnięcie i zarobienie na takim aucie miało sens, to trzeba szukać tańszych/uszkodzonych egzemplarzy. Niekoniecznie uszkodzonych w wypadku. Przy wartości auta w Szwajcarii ~5-6tys euro i cenie robocizny wymiana wahaczy z przodu, czy np. turbosprężarki nie ma sensu. A i tak są dużo droższe. Zaletą jest z reguły bardzo bogate wyposażenie i dwa komplety kół, których już w ogłoszeniu nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 04-01-2024 o 23:40

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    brak

Domyślnie

Jak już jest prawie najdroższa na otomoto, to musi wyglądać . Skoro jesteś ze Szczecina, dlaczego szukasz auta w PL, a nie u źródła, za płotem w DE?
    W sumie to jakoś nie wpadłem na to żeby kupować za granicą. Nie wiem z czym to się wiąże i jakie dodatkowe dokumenty/opłaty trzeba ogarnąć

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

wysłałem na wiadomość prywatną krótką instrukcję.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał MarcoDW Zobacz post
    W sumie to jakoś nie wpadłem na to żeby kupować za granicą. Nie wiem z czym to się wiąże i jakie dodatkowe dokumenty/opłaty trzeba ogarnąć
    Unikaj komisów prowadzonych przez Turasów i Polaków. Kupuj TYLKO od Niemca. Ogarnij oferty na mobile.de i autoscout.de

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    brak

Domyślnie

tak ciągle patrzę i na otomoto znalazłem jeszcze jedną ciekawą sztukę
    ID: 6118204535 co o niej sądzicie?
    Znacznie tańsza niż ta czerwona z mojego pierwszego posta, ale radio ma na przykład inne (mały wyświetlacz). Nie wiem jakie jeszcze elementy wyposażenia są inne przy tej opcji.

Zagraniczne portale sprawdziłem i tam takich egzemplarzy które są gotowe do jazdy raczej nie widzę (przynajmniej nie w wersji Ti).

Na allegro z kolei znalazłem ten: Numer oferty: 14856135117
    Tu jednak martwi mnie faktura Vat-Marża, bo czytałem że może się okazać że cło lub inna akcyza nie są opłacone i za parę lat się skarbówka może odezwać do ówczesnego właściciela...
    (Alfa Romeo>Porady przy zakupie>"Przekręt na podatku VAT przy sprzedaży auta - PRZECZYTAJ nim kupisz samochód.")
    Ostatnio edytowane przez MarcoDW ; 05-01-2024 o 14:43