Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

MaciekAR159
    Gość

Smile

Cytat Napisał garret Zobacz post
    Tak się składa, że swego czasu przeczytałem cały ten topic i informacje tu zawarte pomogły mi przy zakupie auta. Zresztą nikt Ci nie broni (a wielu byłoby Ci wdzięcznych) żebyś zamieścił tu swoje spostrzeżenia, rady itd. związane z zakupem nowej AR - ja np. swego czasu szukając auta zamieszczałem tu np. listy najcześćiej występujących usterek i rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu, na które trafiłem szperając po necie.

Witam,

Jestem nowym członkiem forum
    przeczytałem już prawie cały temat (Pomoc przy zakupie Alfy 159) ale jakoś nie dokładnie...
    Garret mógłbyś podać mi stronę lub wysłać wiadomość dotyczącą: listy najcześćiej występujących usterek i rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu. Prośba także kieruję do innych forumowiczów.
    Właśnie przymierzam się do kupna Alfy 159 1.9 JTDm 150km w okolicach Śląska i te informację bardzo by mi pomogły.

Proszę o wyrozumiałaś i pomoc w znalezieniu własnej AR
    Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał MaciekAR159 Zobacz post
    Witam,

przeczytałem już prawie cały temat (Pomoc przy zakupie Alfy 159) ale jakoś nie dokładnie...
    Garret mógłbyś podać mi stronę lub wysłać wiadomość dotyczącą: listy najcześćiej występujących usterek i rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu. Prośba także kieruję do innych forumowiczów.
    Właśnie przymierzam się do kupna Alfy 159 1.9 JTDm 150km w okolicach Śląska i te informację bardzo by mi pomogły.

Pozdrawiam
    Sprawdzałeś ofertę Tomka_KRK? Może miałby coś dla Ciebie. Ze śląska rzut beretem A4 do Krakowa http://deft.otomoto.pl/

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał MaciekAR159 Zobacz post
    Witam,

Pozdrawiam
    A proszę Cię bardzo
    (ps. wszystkie punkty pochodzą z tego lub innych forów itp. - pozbierałem po prostu do kupy i nie biorę odpowiedzialności za to czy wszystko ma na tej liście sens )

Na zewnątrz:
    1. Spasowania, odstępy – czy równe po obu stronach?
    2. Czy przestrzeń pomiędzy kołem, a nadkolem z prawej i lewej strony jest taka sama?
    3. Stan bieżnika – czy nie jest nierównomiernie ścięty?
    4. Dach – czy przy łączeniach ze słupkami nie ma delikatnych pofałdowań?
    5. Sprawdzić roczniki szyb (ostatnia cyfra)
    6. Uszczelka przedniej szyby – czy sfatygowana (oznacza wymienianie)?
    7. Pod uszczelkami – korozja
    8. Jakieś odpryski powinny być (szczególnie przy większym przebiegu) - jeśli nie ma to możliwe, że lakierowane.
    9. Miernik lakieru: do 220 mikronów ok.; Czy równo po obu stronach auta itd.?
    10. Czy drzwi „ładnie” się zamykają? Równo spasowane z karoserią?
    11. Wewnętrzna strona drzwi – czy nie ma śladów po lakierowaniu?
    12. Odcień lakieru na progach – czy taki sam na wszystkich?

Wewnątrz:
    1. Metki na pasach bezpieczeństwa – czy rocznik się zgadza? (Jeśli są metki)
    2. Szwy na tapicerce, stan siedzeń - czy nie sfatygowane?
    4. Luzy na mocowaniu siedzenia
    5. Czy tapicerka nie była wymieniana (zalanie) ?
    6. Wytarcia: kierownicy, gałki, tapicerki (przy wyższych przebiegach normalne)
    7. Luzy na kokpicie? (mogą świadczyć o demontażu)
    8. Czy kokpit dobrze spasowany?
    10. Ślady lakieru (także bezbarwnego) na uszczelkach
    11. Zajrzeć pod tylną kanapę
    12. Niefabryczne spawy na płycie podłogowej
    13. Drobne połamane elementy plastikowe, zaczepy itp. przy kokpicie – mogą świadczyć o demontażu
    14. Podnośniki szyb - czy działają?
    16. Czy wszystkie lampki kontrolne palą się?
    17. Czy kontrolka poduszek gaśnie osobno niż reszta? (tak powinno być)
    18. Czy komputer nie sygnalizuje błędów?

Pod maską i bagażnik:
    1. Korozja - śruby mocujące przedni pas i zgrzewy na tym pasie
    2. Ślady lakierowania na pasie przednim
    3. Śruby mocowania błotników – czy oryginalne, brak śladów lakieru? itp.
    4. Mocowanie zderzaka – czy proste?
    5. Wygląd zgrzewów pod maską i w bagażniku
    6. Czy numery VIN wszędzie się zgadzają (pod maską i w kabinie)
    7. Czy śruby nie wyglądają na nowsze od elementów, które mocują (np. czysta śruba mocująca pobrudzone blachy - możliwe, że była odkręcana)
    9. Czy różnego rodzaju opaski, przewody, zaciski oraz gumowe węże są oryginalne?
    10. Poziom i stan płynów eksploatacyjnych – niski stan, ciemna barwa itp.
    11. Śruby w bagażniku – korozja

Uruchomiony silnik – na postoju:
    1. Obserwowanie spalin. Ich niebieska barwa świadczy o tym, że silnik zużywa nadmierną ilość oleju silnikowego. Jest to zwykle następstwo uszkodzenia pierścieni tłokowych, gładzi cylindrów, a także uszczelniaczy. Intensywny biały dym najczęściej oznacza uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Czarny kolor spalin jest spotykany głównie w dieslach, a jego źródło to awaria układu wtryskowego lub nieszczelności w układzie doładowania.
    2. Czy odpala ok – auto musi być zimne
    3. Idle speed: 850 +-20 – czy stabilne? (1.9 JTDM)
    4. Skręć maksymalnie koła w lewo, a następnie w prawo ,jeżeli w krańcowych położeniach będziesz słyszał oprócz buczenia wspomagania delikatne metaliczne tarcie to pompa wspomagania pada
    5. Czy nie ma stukania przy krótkich ruchach kierownicą na zapalonym silniku?
    6. Poruszać kierownicą w obie strony do oporu, zarówno na postoju, jak i podczas bardzo wolnego toczenia się, i nasłuchiwać, czy z przekładni kierowniczej nie wydobywają się stuki i huki
    7. Na kierownicy nie mogą być wyczuwalne żadne opory, które mogą być skutkiem uszkodzenia maglownicy
    10. Czy nie buja silnikiem przy gaszeniu?

Jazda testowa:
    1. Czy nic nie stuka – przy ruszaniu, hamowaniu?
    2. Szarpanie przy ruszaniu z 2 (ale uwaga na sprzęgło)
    3. Na kierownicy nie mogą być wyczuwalne żadne opory, które mogą być skutkiem uszkodzenia maglownicy
    4. Stuki i drgania podczas ruszania to najczęściej wina zużytych przegubów półosi napędowych
    5. Drgania i szarpanie przy niskich prędkościach obrotowych mogą też świadczyć o zużyciu dwumasowego koła zamachowego
    6. Koło dwumasowe: czy silnik nie drga; czy nie ma charakterystycznego stuknięcia przy puszczeniu sprzęgła (inni mówią, że stuknięcie przy puszczeniu sprzęgła jest normalne)
    7. Szarpanie przy przechodzeniu przez 2000rpm
    8. Czy pedał sprzęgła podczas jazdy na biegu nie wibruje (delikatnie wcisnąć)? - możliwe, że dwumas pada
    9. Czy ładnie wkręca się na obroty (nie ma przerw itp.)?
    10. Dać wysoki bieg, zejść nisko z obrotami (~1500 rpm) i gaz do dechy – jeśli szarpie to możliwe, że dwumas
    11. Czy jedzie prosto? - również podczas przyspieszania i hamowania
    12. 4 lub 3 bieg, od 1500 obr. , gaz w dechę do 4000 obr. – sprawdzanie ciśnienia turbo
    13. Jazda po gruntowej drodze – stuki, hałas itp.
    15. Czy turbina nie gwiżdże?
    16. Zostawić włączony silnik po jeździe testowej

Po jeździe testowej – uruchomiony silnik, otwarta maska:
    1. Idle speed: 850 +-20 – czy stabilne? (1.9 JTDM)
    2. Obserwowanie spalin j.w.
    3. Wyjąć bagnet z oleju – jeśli dymi na niebiesko to możliwe, że pierścienie do wymiany
    4. Czy nie pieni się płyn do wspomagania?
    5. Zwiększanie prędkości obrotowej (druga osoba) - nie powinny towarzyszyć temu bulgotanie płynu chłodniczego czy twardnienie przewodu doprowadzających ten płyn
    6. Czy nie ma bąbelków w zbiorniku wyrównawczym na włączonym silniku (uszczelka pod głowicą)?
    7. Po odkręceniu korka od wlewu oleju, nie może też dochodzić do gaśnięcia silnika lub wydostawania się z odkręconego otworu intensywnych kłębów dymu; Może jedynie bardzo drobniutko pryskać – nie chlapać
    8. Czy nie ma “masła” pod korkiem wlewu oleju (uszczelka pod głowicą)?
    9. Czy nie śmierdzi paliwem z wlewu oleju?
    10. Silnik ma być suchy wszędzie - ewentualne spocenia mogą pojawiać się na rurze do IC od turbo i czasami przy odmie
    11. Sprawdzić czy suchy z tyłu przy kolektorze
    13. Czy nie ma stukania przy krótkich ruchach kierownicą na zapalonym silniku?
    14. Wyłączyć i włączyć silnik jeszcze raz – czy nie drga, nie buja?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał garret Zobacz post
    A proszę Cię bardzo
    (ps. wszystkie punkty pochodzą z tego lub innych forów itp. - pozbierałem po prostu do kupy i nie biorę odpowiedzialności za to czy wszystko ma na tej liście sens )
    Kilka typowych dla AR 159 JTDm spraw:

1. Kolektor dolotowy w 16v i 20v – zarówno przedzmianowy i pozmianowy zacierają się brudem ze spalin dostarczonych przez EGR. W trzech słowach wygląda to tak – gdyby EGR był całkowicie odłączany po wyjeździe z fabryki to problemu by nie było. Ale skoro EGR jest aktywny to kolektor jest zawalony smołą, zaciera się i pojawiają się nieszczelności (widać je w starych kolektorach np. jako olej na kolektorze). Gdy pojawią się nieszczelności to spalanie jest nieoptymalne, zbyt gorące spaliny zabijają kolektor wydechowy (tzn. urywają się szpilki – po urwaniu słychać gwizdy przy przegazówce), a sadza ze spalin zawala DPF. ECU aktywuje dość często wypalanie DPF, ropa miesza się z olejem. Czyli - jak widać konsekwencje dość drogie, warto zgłębić temat, popytać właściciela co w zakresie EGR/kolektora robił.

2. W AR 159 masz po 2 wahacze na stronę. Zwykle górne wahacze szybciej się kończą niż dolne, warto przejrzeć dokładnie zawieszenie – 2 wahacze na stronę kosztują ~1000 zł. Słabym punktem są też drążki kierownicze (chyba wszyscy właściciele 159 których spotkałem już wymieniali drążki) – tutaj cena ~100 zł za stronę (o ile dobrze pamiętam).

3. Skrzynia biegów w AR 159 1.9 JTDm 16v jest chyba najsłabszą stroną tego samochodu – często auta z przebiegiem 100-150 kkm mają szumiącą skrzynię, najczęściej zaczyna się od biegów 5 i 6. Choć szumieć potrafi też np. mechanizm różnicowy. Używane skrzynie są w cenie (duży popyt, mała podaż).

4. Filtr cząstek stałych – gdy jest obecny w aucie nie powinno nic dymić. Jeśli jest usunięty, przewiercony to rura wydechowa nie będzie czysta i auto lekko dymi (nie jest to widoczne gołym okiem, ale sadza osadza się na wydechu). Usunięcie DPF nie jest takie złe – dzięki temu masz z wydechu pierwszą informację o jakiś nieprawidłowościach (dymienie w aucie bez DPF oznacza zawsze, że "coś się dzieje" – możesz szybciej zareagować, nie będziesz czekał na to, aż tłok spłynie)

5. Opony – to akurat piszę z myślą o aktualnie czekającej nas zimie. Jeśli auto ma duży zacisk hamulcowy (2.4 JTD, i 1.9 z pakietem TI oraz turbo-benzyna i 3.2 JTS – jeśli coś pominąłem/przkręciłem to proszę o poprawienie) to pasują tylko felgi 17". Warto przejrzeć ile kosztują opony zimowe w odpowiednim rozmiarze. Dwa komplety opon (zima+lato – 8 szt opon) w najtańszym rozmiarze 215/55/16 kosztuje 2 x 1500-2000 zł czyli 3000-4000 zł. Warto pamiętać o tym wydatku przy zakupie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 26-11-2012 o 08:25

Użytkownik Świeżak Avatar madmaxwro
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 2.0 jtdm

Domyślnie

poprawione
    Cytat Napisał madmaxwro Zobacz post
    witam mam do sprzedania swoja 159 link :http://allegro.pl/alfa-romeo159-desi...822768086.html pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

poprawione ale i tak zapamietamy co tam bylo

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar gaco2ouf
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    AR 159 Marrone Luci Di Bosco 1,9 JTDM 8v

Domyślnie

co myślicie o tej alfie ?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-100...C26892896.html

oto wynik sprawdzenia VIN podanego przez sprzedawce:

ZAR93900007151451MSV: 140.A64.0 Nr.nadwozia: 07151451 Nr rej.: 37ZNXP
    VIN: ZAR93900007151451 Nr silnika: Przebieg km: 77870
    Data początku okresu gwarancji: 2008-04-11
    Kod koloru zewnętrznego: 601 Opis koloru:
    Sprzedawca: 3722010 - Rynek: 3122 Nederland
    Właściciel: ING CARLEASE

Katalog historii interwencji Data interwencji Usterka Numer kampanii Opis Km Gwarancja
    2010-04-08 1080C241 ELEKTROZAWóR (EGR) 74452 Tak
    2009-10-26 7040L741 OBEJMA WSPOR.POSZYCIA TUNELU/BAGAżNIKA 59371 Tak
    2009-10-26 41301261 POMPA URZąDZ.WSPOMAG.JEDNOSTOPNIOWA 59371 Tak
    2008-06-02 1076A481 OSLONA CIEPLNA POD PODLOGA RURA WYDECH.. 6223 Tak
    2010-05-03 3340B101 5262 GT 147 159-tubi freno 77870 Tak

Opcje989 KIT FUMATORI
    854 VARIATA VERSIONE OMOLOGATIVA 1
    803 RUOTINO DI SCORTA+STAFFETTA FISSAGGIO
    4RR SPECCHI RETROV. EST. SATINATI
    4DK DISATTIV.BAG PASSEGGERO
    416 CRUISE CONTROL

co myślicie?

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał gaco2ouf Zobacz post
    Przebieg zdaje się być oryginalny. Jeśli w dodatku jest bezwypadkowa i zadbana to 49 000 za ti z 2008r. to chyba względnie normalna cena.
    Swoją drogą pięknie wygląda. Tylko zastanawiają mnie te dwie rury z tyłu w 1.9 JTDm

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

A niby dlaczego cie zastanawia?masz tysiaka i masz podwojny wydech ultera,juz jakies domniemanie ze byla uderzona w tyl ?

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    A niby dlaczego cie zastanawia?masz tysiaka i masz podwojny wydech ultera,juz jakies domniemanie ze byla uderzona w tyl ?
    Nie nie, w ogóle nie o to mi chodziło :] Tylko troche nie rozumiem dokładania atrapy..