Strona 19 z 83 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021222324252627282969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 822

Temat: Coś o gazowaniu V6 ...

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie Fotki z v6

Cytat Napisał truespinmice Zobacz post
    A czy któryś z kolegów posiada zdjęcia spod maski z ładnie ukrytymi listwami?

No to poniżej to już wstyd pokazywać. Tak wygląda montaż butli do jazdy na wstecznym.

Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2547895097_7.jpg
Wyświetleń:	1037
Rozmiar:	137.6 KB
ID:	88277
    Żartowałem to nie moja, stało to na allegro jakiś czas temu, instalacja instalacją- chociaż czapki z głów, ale kolo rozwalił mnie "sportowym dolotem dodającym kilka kucy". Mam gdzieś jeszcze lepsze

Sokół ładnie CF3 tak jak widzę maja dużo ładniej przy wtryskach kable, wcześniej szły górą i jak fluki wystawały, w porównaniu do mojej twoja jest chyba wzorcowo w tym miejscu, choć i u mnie mało widać- najbardziej wali po gałach czujnik temperatury przy korku oleju.

Nazwa:	DSC02740.jpg
Wyświetleń:	1031
Rozmiar:	117.1 KB
ID:	88276
    W mojej przewody nad skrzynia są krótsze, bo puszczone prosto, nie tak jak u ciebie omijają wybieraki (wada taka że muszą być dobrze ułożone, co jakiś czas temu jednemu panu nie wyszło to 4 i 6 wchodziły z oporem), no i chyba wszystkie są krótsze, no i kompa mam bardziej schowanego. I całe plusy, u ciebie najlepszy jest patent z końcówka do tankowania- tak zawsze powinno być, a nie kaleczyć karoserie dziurami, reduktor też muszę tak opatulić na przyszłą zimę.
    Mam pytania, to ty szorowałeś komorę silnika czy poprzedni właściciel, bo tak jak patrze na zbiorniczki i podpora do której jest przymocowany reduktor wyglądają na nowe (skąd zbiorniczki jak coś, bo też zachciało mi się wymienić), komora wyszorowana na błysk i te malowanko, czym to robiłeś??????????
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 09-03-2013 o 20:56

Użytkownik Maniak resoraków Avatar truespinmice
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 2.5V6 SP2

Domyślnie

r-sokol - mega mega mega + jeszcze jedno mega za pokrywy zaworów

Mieszka w
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post

Nazwa:	2547895097_7.jpg
Wyświetleń:	1037
Rozmiar:	137.6 KB
ID:	88277
    Żartowałem to nie moja, stało to na allegro jakiś czas temu, instalacja instalacją- chociaż czapki z głów, ale kolo rozwalił mnie "sportowym dolotem dodającym kilka kucy". Mam gdzieś jeszcze lepsze

Sokół ładnie CF3 tak jak widzę maja dużo ładniej przy wtryskach kable, wcześniej szły górą i jak fluki wystawały, w porównaniu do mojej twoja jest chyba wzorcowo w tym miejscu, choć i u mnie mało widać- najbardziej wali po gałach czujnik temperatury przy korku oleju.

Nazwa:	DSC02740.jpg
Wyświetleń:	1031
Rozmiar:	117.1 KB
ID:	88276
    W mojej przewody nad skrzynia są krótsze, bo puszczone prosto, nie tak jak u ciebie omijają wybieraki (wada taka że muszą być dobrze ułożone, co jakiś czas temu jednemu panu nie wyszło to 4 i 6 wchodziły z oporem), no i chyba wszystkie są krótsze, no i kompa mam bardziej schowanego. I całe plusy, u ciebie najlepszy jest patent z końcówka do tankowania- tak zawsze powinno być, a nie kaleczyć karoserie dziurami, reduktor też muszę tak opatulić na przyszłą zimę.
    Mam pytania, to ty szorowałeś komorę silnika czy poprzedni właściciel, bo tak jak patrze na zbiorniczki i podpora do której jest przymocowany reduktor wyglądają na nowe (skąd zbiorniczki jak coś, bo też zachciało mi się wymienić), komora wyszorowana na błysk i te malowanko, czym to robiłeś??????????
    No ty to możesz spokojnie jechać na przegląd bez gazu wbitego w dowód - ja bym nie zauważył nawet jak bym rzucił okiem drugi raz. Nie rzucają ci się wtryski w oczy.

Wzorowałem się na alfie GTA robionej przez Coxu z lpgforum zresztą koledze z naszego forum. Tam przewody wody faktycznie leciały pod rurą dolną do chłodnicy. Zakładałem gaz razem z wkładaniem silnika jak jeszcze nie wszystkie graty były w komorze i bałem się, że przy wyciśniętym sprzęgle wysprzęglik będzie mi dziubał w przewody. Jakby założyć kolanka przy przewodach z nagrzewnicy to faktycznie można by puścić pod przewodem dolnym do chłodnicy - byłyby z 10-15cm krótsze. Poprawię to jak się cieplej zrobi.Tego na zdjęciu nie ma ale one też są w izolacji co by się o coś nie poprzecierały.

Do zdjęcia zdjąłem osłonę z lewego nadkola dlatego kompa widać - normalnie jest tam taka osłona jak w ts-ie.

W alfie żony zawór do tankowania miałem w takim miejscu, że w zimie... normalnie przerąbane było. Najpierw zmieniłem u żony. Potem zrobiłem u siebie. Proponowano mi patent z wkręcanym wlewem pod klapką benzyny - ale za dużo roboty z tym kręceniem... A poza tym "uciecha bezcenna, za resztę zapłacisz kartą visa mastercard..."
    Przyjeżdza moja żona na stację Lpg. Poproszę gazu do pełna. Pan sie schyla, prostuje, odsuwa o krok, przygląda i z wymalowanym na twarzy: "no głupia blondyna, może by tak najpierw instalację założyła" pyta: a gdzie? do kieszeni? Niee - tuu. I podnosi mu rejestrację. Ooo w morde...
    I tak jest prawie za każdym razem. Jeden facet zdziwił się już piąty raz - może w końcu zapamięta...

Więc tak - sierpy nowe i lakierowane przy okazji malowania komory silnika i nadkoli. Alfe kupiłem z urwanymi dwoma tłokami, jak wyciągnąłem silnik do wymiany to szkoda było taką okazję zmarnować...
    Sierpy i zbiorniczek kupiłem nowy na alledrogo. Ceny jakoś poniżej 50zł były.
    Ważna rzecz - zbiorniczek w V6 jest po stronie kierowcy - u nie po stronie pasażera jak w gta, trzeba kupić jeszcze od GTA rurę dolną do chłodnicy, kolanko, rurkę metalową przy chłodnicy i rurę do zbiorniczka, oraz metalową rurkę za kolektor ssący (odpowietrzenie). Komora malowana zestawem glasurita (bolało cenowo).

Pokrywy zaworów (obie), kolektor ssący, podstawy baranów najpierw były opiaskowane piaskiem, potem malowane czerwoną farbą w sprayu VHT Wrinkle (z alledrogo - kupowałem u HotRodGarage_pl ) - prawie dwie puszki. Na pokrywę i kolektor chyba jedna by wystarczyła. Maluje się trzy razy w przerwach pięciominutowych dość grubymi warstwami. Pierwsza wzdłuż, druga w poprzek, trzecia na skuśke. W pomieszczeniu powinno być dość ciepło, puszki ogrzewamy na kaloryferze (nie gorące ale dość ciepłe). Farba na początku błyszczy się jak głupia, schnie 24 godz, niektórzy wstawiają do piekarnika jak podeschnie.
    Potem papier ścierny 80 przyklejony do klocka i szlifowanie napisów - w jednym kierunku wzdłuż pokrywy.

Właściwie to powinienem to napisać na samym początku - bo ja sam to taki mądry to nie jestem - to że to wygląda tak jak wygląda to dzięki koledze Grzesiekk który ukierunkował mnie gdzie trzeba, doradził co założyć, i jak to zrobić i pomógł jak czegoś nie wiedziałem. Generalnie Grzesiekk bardzo ale to bardzo mi pomógł i ogromne wielkie dzięki mu za to. Kolega Coxu z lpgforum też maczał w tym palce - jemu też dzięki!
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 09-03-2013 o 23:42 Powód: poprawiałem orty i gramatykę

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Upomnę zanim temat się rozwinie nie w tą stronę.
    Rozmawiamy tu o gazowaniu V6
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Z ta butla do jazdy na wstecznym to trochę trzeba uważać bo w 156 toroidalna butla jest lekko w stronę kabiny pochylona. Gazownik tak ustawiając butle jest pewien ze rurka ssaca jest zanurzona w gazie w czasie jednostajnej jazdy. Pewnie, w czasie ostrych przyspieszen z mała ilością gazu to jest problem. Takie życie....
    No i żeby nie offtopowac - zagazowalem swoją Bellę - stag300, kme gold plus kocyk na zimę, hana zielona, 8mm miedź. Na razie 500km przejechane, wstępnie zestrojona, dokładne strojenie za 500km planuje. Tak po świętach
    Może montaż nie mistrzowski, nie zwróciłem uwagi żeby wtryski miały zlacza katowe.... Przeżyje

Pokrywy idą w czerwony vht jak sie ciepło zrobi bo brzyyyydkieee.
    Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.
    Fajnie sie smiga za pól ceny
    Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 26-03-2013 o 21:45

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    nie zwróciłem uwagi żeby wtryski miały zlacza katowe.... Przeżyje
    No szkoda ,zwróć uwagę aby te wężyki miały łagodny łuk aby nie zmniejszały przekroju.
    Ale ogólnie nie jest żle.
    Butlę raczej obróć bo to kłopotliwe przy małej ilości LPG.
    Roboty przy tym aż tak dużo nie ma.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Maniak resoraków Avatar truespinmice
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 2.5V6 SP2

Domyślnie

Marcin_M - a jak z pracą silnika? Przyśpieszenie, gwałtowne dodawania gazu etc.
    Nie zauważyłeś żadnego spadku elastyczności?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Cytat Napisał truespinmice Zobacz post
    Marcin_M - a jak z pracą silnika? Przyśpieszenie, gwałtowne dodawania gazu etc.
    Nie zauważyłeś żadnego spadku elastyczności?
    Żadnego spadku nie czuje, przelaczajac w trakcie jazdy paliwo tez nie czuć żadnych oslabien. Tak jak napisałem wstępnie auto jest zestrojone, jak sie ułoży wszystko pojadę w nocy je stroic dokładnie, bo jechać ponad 200km/h w południe jest trudno. Duży ruch i nie da sie dłużej utrzymać takiego obciążenia.
    Praca silnika jest taka sama jak na PB, jeśli masz na myśli wolne obroty, czy tez reakcje na pedał gazu. Powyżej 5krpm muszę stawiać oparcie do pionu bo wylatuje z fotela. Niby Recaro ale jednak nie kubeł

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Chłopaki będą "bęcki" za nie trzymanie się tematu... (vht)

Lepiej mi powiedzcie czemu rano wywala mi P0300 i P0305 po przełączeniu na gaz. Przełączam na benzynę błąd znika, przełączam na gaz pojawia się znowu. Tak po przejechaniu około 1,0km na gazie błąd znika. (błąd zapłonu na 5 cylindrze) - alfa słabiej ciągnie, silnik nie pracuje "czysto".
    Hanki zielone, reduktor Domański, stag isa2, nowa instalacja (500km przebiegu), nowe świece, przełączenie na gaz przy 15st., mnoznik 1,1, ciśnienie 0,9, dysze 3,5mm.
    No niestety nie mogę upolować zajścia z podłaczonym laptopem do staga. Podniesienie temperatury przełączania do 20st nic nie zmieniło.