Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 266

Temat: Religia elektromobilności odchodzi na śmietnik...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

https://businessinsider.com.pl/techn...wQVqy8x_Xc141w

Tak dobrze żarło, że wzięło i... umarło

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    https://businessinsider.com.pl/techn...wQVqy8x_Xc141w

Tak dobrze żarło, że wzięło i... umarło
    Janiczku, sprawdz ile mercedes sprzedal w Europie EV w 2023, i ile sprzedal w 2024. Sprawdz jeszcze, ile wszystkich aut mercedes sprzedal w 2023, i w 2024.

Pozniej jeszcze raz przeczytaj ten artkul, moze odkryjesz, ze cos sie tu nie zgadza.

Daj znac co ci wyszlo

Chociaz wiemy, ze tego nie zrobisz. Fakty nudne sa przeciez
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Tomtrz, większość artykułu jest za płatnym firewallem. Poziomy sprzedaży EV w Mercedesie (czy tez w pozostałych markach niemieckich) rosną, jednak urzędowo zaplanowany popyt na EV nie znalazł odzwierciedlania w rzeczywistości, więc produkcja i koszty się rozjechały. Producenci poprzestawiali fabryki na EV, poograniczali czyste spalinowe, klienci EV niespecjalnie kupują - zwłaszcza te drogie europejskie, nawet Tesla złapała zadyszkę, tania chińska konkurencja wjeżdża na pełnej i nie bardzo jest ją jak zablokować, marże spadają, kary za CO2 rosną. Jak to pięknie UE sama siebie zrobiła w członka. Tylko Toyota się cieszy.
    Taki suchar krążył ostatnio po sieci. To nie prawda, że Elon Musk jest nazistą. Naziści robili porządne samochody.

Użytkownik Świeżak Avatar Campo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfy + inne marki

Domyślnie

https://francuskie.pl/stellantis-prz...elektrycznymi/

"(...) Jednak zainteresowanie elektrykami jest minimalne. (...)"

Czy wszyscy już wyrazili zdumienie tym faktem?
    Ja mam pomysł na poprawę sytuacji: niech auta elektryczne będą jeszcze droższe.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Tomtrz, większość artykułu jest za płatnym firewallem. Poziomy sprzedaży EV w Mercedesie (czy tez w pozostałych markach niemieckich) rosną
    ale w polskim copywriter pisze, że NIKT JUŻ NIE CHCE KUPOWAĆ To jak to sie ma do rzeczywistości? A pozniej czytam, jak niby wszędzie wszyscy wokół w mediach wciskają te elektryki xD

Tesla dostała zadyszki, bo ich najlepiej sprzedający się model dostał przecież lifting. Nie było wielkiej wyprzedaży modeli sprzed liftingu, jak często w innych markach było, nic tez nie wskazywalo, ze bedzie jakas duza podwyzka. W tym układzie przecież każdy w miare zdrowy na umyśle czekał na lifting.

już pomijając, że po tym co Elonowi ostatnio odbija, wcale sie nie dziwie ludziom, nawet wśród fanów tesli rośnie grono, które nie chcą mieć z nim nic wspólnego.

W najbliższym czasie kwik grup interesu będzie się robił coraz głośniejszy, bo przecież weszło CAFE, skończy się też ściemnianie na emisjach z hybryd plug in, i europejscy producenci są w czarnej dupie. I wcale mi ich nie szkoda.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Oczywiście, że klikbajt musi być, bo nikt nie wejdzie przeczytać. W ogóle media i rzeczywistość fajnie się rozjeżdżają. Podobno Stellantis ma problemy ze sprzedażą elektryków. Dzwoniłem do dwóch salonów Citroena pytać o elektryczny C3. Cena z cennika a rabat to stolica Maroka. No może drugi komplet dywaników. I realizacja za pół roku. Efekt dotacji? Czy może jednak nie ma takiego dramatu z potencjalnym karami z CAFE? Pomacałem Springa i to jest jakaś masakra. Nie wiem, czy mam za duże wymagania, ale miałem kiedyś Matiza i sobie chwaliłem i wykonanie Matiza przy Springu to jest mistrzostwo świata. Dacia powinna płacić jakieś kary za wprowadzanie śmieci na rynek. Nawet mi się nie chciało na jazdę testową umawiać.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 24-02-2025 o 13:28

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Przecież to nie jest jakiś odosobniony przypadek i chyba nie ma już większych graczy na rynku, którzy nie wycofaliby się z deklaracji dotyczących 2035 roku.
    W 2027 roku w UE ma zostać przeprowadzona weryfikacja tych zobowiązań, a więc po tym, co deklarują europejskie koncerny, rok 2035 jest już nieaktualny, czy będzie kolejny termin, nie wiem, ale obstawiam, że będzie to "na świętego nigdy", a więc możesz sobie tupać nóżkami i zakrzywiać rzeczywistość, będąc ślepym na to, co się dzieje [emoji23]

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post

Pozniej jeszcze raz przeczytaj ten artkul, moze odkryjesz, ze cos sie tu nie zgadza.
    Daj znac co ci wyszlo
    Chociaz wiemy, ze tego nie zrobisz. Fakty nudne sa przeciez
    ... Tomtz, jak zwykle, w dobrej formie

Może sprawdzi to:
    https://www.best-selling-cars.com/el...oogle_vignette

.. i przestanie gadać od rzeczy.
    Ilość rejestracji BEV oraz udział w rynku w 2024 spadł w porównaniu z 2023.
    Rezygnacja UE (prawie pewna) z ograniczeń 2035r. prawdopodobnie spowoduje dalsze spadek udziału BEV.

Sprzedaż BEV, obecnie, napędzają chyba 'tylko' (aż?) Chiny, z różnych powodów.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Sprzedaż BEV, obecnie, napędzają chyba 'tylko' (aż?) Chiny, z różnych powodów.
    a ktory rynek jest wiekszy i wazniejszy dzisiaj, europejski, czy chinski? Ktory wyznacza trendy?

nawet europejscy producenci swojego czasu olali europejskiego konsumenta, i poszli tam wojowac. I nawet niezle im szlo, az przyszly elektryki. Teraz probuja sobie zrobic z europy ostatni bastion, trzymajac gospodarke, jako zakladnika. I myslisz, ze jak dlugo sie utrzymaja jeszcze?
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    a ktory rynek jest wiekszy i wazniejszy dzisiaj, europejski, czy chinski? Ktory wyznacza trendy?

nawet europejscy producenci swojego czasu olali europejskiego konsumenta, i poszli tam wojowac. I nawet niezle im szlo, az przyszly elektryki. Teraz probuja sobie zrobic z europy ostatni bastion, trzymajac gospodarke, jako zakladnika. I myslisz, ze jak dlugo sie utrzymaja jeszcze?
    Jeżeli zostanie zniesiony zakaz dopuszczania spalinowców - to trochę wytrzymają.

Tylko "to nie w temacie" - faktem jest, że konsumenci w Europie już nie pragną BEV - a 2025 nie zapowiada się chyba lepiej dla tych samochodów - bez dopłat - wady użytkowe tego typu samochodów są zbyt poważne dla wielu odbiorców - czego, ciągle, zdaje się, nie zauważasz.

Hype na BEV najwyraźniej się kończy - z dopłatami, czy bez.

Uprawnienia