Strona 19 z 24 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 234

Temat: Q-tronic wymiana oleju - gdzie ?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Jeżeli olej ma taką samą specyfikacje to chyba jest tak jak z silnikowym - nic się nie stanie jeżeli do Mobila dolejesz Castrola. Ja miałem Selenie potem Mobila teraz Revanola i jeździ :-) .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Też tak myślę Tym bardziej że Tutella pójdzie tylko na przepłukanie - resztki jej mogą zostać w skrzyni na tych przełożeniach na których będzie pierwszy etap płukania. Co myślicie o zastosowaniu tej płukanki do skrzyni?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    Teoretycznie masz rację Praktycznie np. osoba która miała wcześniej nieruszaną ASB i wymienia pierwszy raz olej i to statycznie, zalewając np. Ravenolem to miesza sobie to wszystko już tragicznie... W każdym razie kwestia do zastanowienie - oleje do przepłukania obydwa świeże i o podobnych specyfikacjach. Zastanawiam się jeszcze czy przed całą operacją nie zalać skrzynię płukanką http://liquimoly.pl/produkty/dodatki...ycznych-detail ? Ogólnie mówisz że po wymianie nie muszę robić żadnej adaptacji ?

Pozdr Paweł
    No w sumie masz rację. Adaptacji nie trzeba, jeśli chcesz to możesz ją sam wykonać. Wystarczy MES + kabel. Procedura bardzo prosta.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Mam fesa, nie łączyłem się ze skrzynią jeszcze, ale sprawdzałem że mam taką opcję. Muszę się trochę pobawić tym jak zamierzam w sobotę robić tą wymianę

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Właśnie skończyłem z kolegą dynamiczną wymianę oleju wg poradnika na forum Przed wymianą wlałem jeszcze płukankę z Ligui Moly Olej który wyleciał był rzadkiej konsystencji i koloru praktycznie czarnego - o czym to świadczy, przepracowaniu, starości? W każdym razie zalana docelowo Ravenolem Na krótkim dystansie po wymianie zauważyłem że skrzynia szybciej reaguje na pedał przyspieszenia i robi to ciut płynniej Następna wymiana dynamiczna za 20 tys. km. Pierwszy raz od kupna ściągnąłem osłonę pod silnikiem - cały motor i skrzynia suchutka(oprócz lekko zapoconej rury od turbo i przy bagnecie). Przy wyjściu lewej półosi ze skrzyni widać leciutkie tłuste ślady, których nie można nazwać nawet zapoceniem - pytanie czy do wymiany uszczelnień w tym miejscu trzeba wyciągać skrzynię?

Pozdr

Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Że był czarny to znaczy że przepracowany i należała mu się wymiana. Jeśli nie śmierdział spalenizną i nie było w nim opiłków to wszystko ok.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

po postu był czarny, a śmierdział podobnie do nowego Pytam z ciekawości, bo jak kiedyś wymieniałem olej przy wspomaganiu kierownicy to zużyty miał kolor zupy pomidorowej W każdym razie następna wymiana dynamiczna za 20 tys. km

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Znalazłem taki filmik, może był, może nie a może ktoś go nagrał z tego forum, myślę, ze się może przydać https://www.youtube.com/watch?v=z6i8GsFoLC4

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No mi koleś co robił skrzynię a pracuje w ASB powiedział ,że oni nie mają czasu się dupcyć z kompem i grzaniem i robią tak. Ta sama procedura spustowa ale zalewają na zimnym , zapala , pomacha biegami i na zapalonym ale jeszcze zimnym dolewa aż się będzie przelewać i tyle . Olej jak jest gorący zwiększa swą objętość jak widać na filmiku po dawkach dolewania więc na zimnym ma mniejszą objętość i nie trzeba dolewać . Ja mam tak zalaną i trybi już pół roku bez problemu

Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Tym razem po małej naprawie, skrzynia zalana tym: http://www.petro-canada.pl/portfolio...dexron-vi-atf/
    Dodatkowo zamontowałem chłodnicę oleju, pozbywając się wymiennika woda-olej. Wreszcie olej przy ostrej jeździe ma prawidłową temperaturę. Jeśli ktoś jest zainteresowany montażem chłodnicy mam praktycznie wszystko co jest do tego potrzebne.