Szanowni Alfisti,
Również i u mnie czas na zmiany.
Pomimo tego, że głos rozsądku podpowiada Focus, Astra, Bravo II, to po ostatnich 5 latach spędzonych w towarzystwie 147 na widok czegokolwiek innego nieposiadającego znaku krzyża i herbu Visconti na masce, po prostu mnie odrzuca. Co więcej, wzdrygam się na myśl, że miałbym instalować przednią tablicę rejestracyjną symetrycznie na przednim zderzaku, zamiast w jednym właściwym miejscu, czyli po lewej stronie.
Na tym pozwolę sobie zejść nieco z emocjonalnego tonu i serdecznie poprosić was o garść porad jak się do tego odpowiednio zabrać?
Zakładany budżet to 40k + 10% na ewentualne czynności serwisowe i ubezpieczenie, z doświadczenia wiem, że ten budżet i tak pewnie finalnie powiększy się o dodatkowe 10%

Idealny cel poszukiwań - biała Julcia 1.4 MAir 170KM z wnętrzem pakietu Sport (obszycia czerwoną nicią itd.). Interesują mnie oczywiście wyłącznie wersje krajowe z pełną historia serwisową.
Co mi wpadło w oko:
1.
Distinctive 2011r. 170KM, manual (Warszawa, Ochota - prywatnie) - Pakiet Sport + widoczność, szklany dach, Xenon, czujniki parkowania, serwisowany, przebieg 149k - 41kzł
Moją czujność wzbudzają dobre zdjęcia oraz papier z nadrukiem śladów butów powodujące skojarzenia z autokomisami. Z ogłoszenia również wynika, że nie jest to pierwszy właściciel.
2.
[Wersja?] 2012r. 170KM, TCT (Poznań - prywatnie) - Pakiet Sport, szklany dach, zwykłe lampy i brak czujników. Drugi właściciel, z ogłoszenia wynika, że nie jest już serwisowane w ASO. Przebieg 128k - 41,9kzł
Opis praktycznie żaden, enigmatyczna informacja, że szczegóły zostaną podane przez tel.
3. Mój obecny faworyt.
Alfa Romeo Giulietta Sport MultiAir 2012r. 170KM, manual - (Warszawa, Wawer [Dealer AutoTrade]) - Pakiet sport, Xenon, czujniki parkowania. Przebieg 90k - 44,9kzł.
Napina to budżet to granic, jednak gdyby dealer zaoferował w cenie gwarancję to taka oferta wyglądałaby już dość atrakcyjnie.
Czy ktoś miał już może okazję oglądać któreś z tych aut?
W końcu najważniejsze. Jak się do tego odpowiednio zabrać?
Przede wszystkim zależy mi aby wykluczyć wszelkie stłuczki, których następstwa powodowałyby korozję. Czy miernik grubości lakieru, załatwi tutaj sprawę?
Czy wizyta w ASO z upatrzonym autem jednoznacznie odpowie czy auto ma jakieś wady, czy cokolwiek wymaga naprawy w najbliższym czasie? Czy poza sprawdzeniem historii serwisowej będą w stanie potwierdzić bezwypadkowość auta?
Czy w przypadku auta nr 3 wystawionego przez dealera mercedesa, miałby sens pojechać mimo wszystko do ASO Alfy na diagnostykę?
Czy obawiać się przebiegów większych niż 150kkm nawet gdy auto jest w dobrym stanie?
TCT, czy w mieście w korkach jeździ się tym płynnie? Rusza delikatnie, czy z każdym razem wyrywa do przodu po naciśnięciu gazu? Z tego co wiem, puszczenie hamulca nie powoduje, że auto samo się toczy.