Nie inaczej, pokazywałem kiedyś jak to u mnie wypadało zimą:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1549087
Nie twierdzę, że nie potrafi spalać. Dystans podałem mniej więcej a spalanie było z całego dystansu.
Tak czy siak ja byłem bardzo zadowolony i zaskoczony spalaniem. Spodziewałem się tego 1-1,5l/100 więcej.
Takie życie, nie jeżdżę perpetuum mobile niestety
Albo ze mną jest coś nie tak i nie potrafię jeździć, albo z moją Alfą. Dla mnie niemożliwym jest zrobienie spalania mniej niż 7l/100 ponad 200 konnym, ciężkim dieslem przy prędkości przelotowej 160 + zabudowany. Dziwne rzeczy się dzieją. Toż to sam producent podaje większe średnie spalanie.
Zobacz później ile Ci wyjdzie z dystrybutora, sam jestem ciekaw.Nie twierdzę, że nie potrafi spalać. Dystans podałem mniej więcej a spalanie było z całego dystansu.
Tak czy siak ja byłem bardzo zadowolony i zaskoczony spalaniem. Spodziewałem się tego 1-1,5l/100 więcej.
1.9 też potrafi porządnie spalić:
Popołudniowe korki w Warszawie, przez pewien czas było nawet 18![]()
Mi na trasie Gdańsk-Wyszków spalanie wyskoczyło 7.6, przy średnim natężeniu ruchu.
Powrót w nocy wyglądał już lepiej
Przez pierwsze sto kilometrów bylo 6.4 ale robiło się nudno i wolno.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Prawda jest taka że da się spalić moją 8v 5litrów w trasie tak jak i 10 l. Wszystko zależy od samej w sobie trasy i kierowcy. Miasto? moja pije ogromne ilości , choć nie powinienem nazywać to miastem. Raczej w koło komina 2-4 km = 10-11l. średnie (50:50) z krótkich tras 15-30 km i jazda miejska 2-10 km wypada u mnie na kompie 8.1 z baku 7.9 ( dystans z 3000km) - Dalsze trasy (300km) gdzie raczej nikt mnie nie wyprzedza choć w granicach rozsądku 7 komp 6.7 bak ( TAK MOJA ALFA JAKO CHYBA Z NIELICZNYCH NA TYM FORUM ZAWYŻA FAKTYCZE SPALANIE) . Robotę w baku robi 19cali na nogach bo na 17calach od tych wartości odejmuje około 0,5 litra. Generalnie chciało by się mniej ale tak musi być.Klima to aż około 1,5litrA w górę. Kiedyś patrzyłem/zapisywałem szczegółowo spalanie ale teraz po prostu leje ON jak zapali się rezerwa i już. Jak bym oczekiwał teraz 4l to bym kupił Lupo , a nie 1600kg Krówkę. Po co odbierać sobie przyjemność z jazdy ciągłym zerkaniem na trip A i trip B, na pewno mniejszą niż jazda 2.4 ale równie emocjonującą w zakrętach a może i większą z uwagi na dokonane mody.A z resztą to ma wyglądać a nie jeździć
![]()
Ja mam 1.9 Jtdm-y 8v i jechałem z warszawy do Jastarni. .. prędkość do 120 tempomat 2 osoby klima i bagaż. .. spalanie z kompa 6.6 rzeczywiste 6.1 l z przebiegu i tankowania. Dodam że jechałem w sumie około 7 godzin w korku max na 1 i 2 ( czego 3km prawie 4 godziny)wynik dobry uwazam. Aczkolwiek jak jeżdżę na działkę to spalanie spokojnie dochodzi do 5 l tylko stała prędkość i płynna jazda. Opony 16r 205/55
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Dystans 370 km z czego 30 po stolicy w miarę płynnym tempie. Spalanie wg. kompa 6,3 z dystrybutora 6,2. Prędkości 80-120 Opony 225/50/17
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!